NRK Meny
Normal

Vil ha flere ungdom inn i samemanntallet

– Ungdom, skriv dere inn i samemanntallet! Jo flere vi er der, jo mer må Sametinget lytte til oss, sier en ivrig ungdompolitisk talsmann, Anne Helene Saari (Ap).

Anne Helene Saari, Kautokeino
Foto: Privat

Saari som er leder i Sametingets ungdomspolitiske utvalg (SUPU), håper at samisk ungdom over hele landet nå forstår sin besøkelsestid, og sørger for å ha stemmerett til sametingsvalget høsten 2009.

– Vi er for defensive

– Hvis vi ikke er i samemanntallet, har vi mindre muligheter til å bestemme hvem som skal sitte i Sametinget i neste valperiode.

I tida fremover vil SUFU være til stede på ulike ungdomsarrangementer for å orrientere om Sametinget.

– Erfaringa hittil i vårt møte med ungdom, er at de er glødende opptatt av samepolitikk. Men mange mener at det ikke nytter for dem å komme med meninger, fordi Sametinget bare er for voksne folk. Denne defensive holdningen må vi få endret, sier Saari.

– Sametinget gir muligheter

– Uten tvil er Sametinget en viktig arena også for ungdom. Det gir uante muligheter, bare vi er mange nok. Jo flere vi er, jo mer må de lytte til oss.

Når Saari oppfordrer ungdom til å registrere seg i samemanntallet, har hun ikke bare selve sametingsvalget i tankene.

– De ulike partiene er i ferd med å nominiere folk til sametingsvalget. Jo flere ungdom i samemanntallet, jo større sjanse er det for at ungdom blir nominert, sier Saari.

Selv har hun allerede meldt sin interesse for å bli nominert på Arbeiderpartiets sametingsliste i Ávjovárri valgkrets. Dette er den største valgkretsen, og består av Kautokeino, Karasjok og Porsanger kommune.