Hopp til innhold

Vil gjøre ære på Samedagens «mor»

På Samenes nasjonaldag blir det for første gang en minnemarkering ved graven til Elsa Laula Renberg.

Dolstad kirke med kirkegård

Dolstad kirke med kirkegård i Mosjøen.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

– Vi har også vært i kontakt med en av hennes barnebarn, Sten Renberg, som har sagt seg villig til å legge ned blomster på hennes grav og si noen ord til de fremmøtte der, opplyser prosjektleder Jørn Are Gaski ved Samisk kultursenter Sijti Jarnge i Hattfjelldal.

Det er kultursenteret som har tatt initiativet til minnemarkeringen og som står bak feiringen av Samenes nasjonaldag i Hattfjelldal og Mosjøen.

– Håper det blir en tradisjon

Feiringen i Mosjøen begynner i Dolstad kirke på formiddagen hvor Samenes nasjonaldag vil bli markert under gudstjenesten.

Etter gudstjenesten blir det enkel minnemarkering ved graven til Elsa Laula Renberg.

Jørn Are Gaski

Prosjektleder Jørn Are Gaski.

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

– Det er første gang at det blir en markering på 6. februar ved Elsa Laula Renberg sin grav. Så vidt jeg kjenner til er det også første gang at Dolstad kirke blir brukt til markering av 6. februar. Jeg håper at det ikke blir siste gangen, men at det blir en tradisjon, håper Gaski.

Prosjektlederen mener det er viktig å markere Elsa Laula Renberg på 6. februar, fordi denne dagen så sterkt er knyttet opp til hennes navn.

– Dette blir også en synliggjøring av det samiske og det sørsamiske i Mosjøen. Det viser at Mosjøen også har en samisk historie, som også er knyttet opp til Samenes nasjonaldag, sier Gaski.

– En synlig sørsamisk kultur

Jørn Are Gaski er opprinnelig fra Tana og har bodd i Bergen i flere år. Han har vært i prosjektlederjobben i Hattfjelldal i snart et år og sier han er overrasket over hvor synlig den sørsamiske kulturen er i dette området.

– Det sørsamiske samfunnet er mye større enn det jeg hadde trodd på forhånd. Jeg har på følelsen av at det samiske er i en oppvåkningsprosess her i området, tror Gaski.

Adjágas

Adjágas.

Foto: Sara Ellen Anne Eira

Etter minnemarkeringen ved Elsa Laula Renbergs grav blir det filmfremvisning ved Sijti Jarnge – Samisk Kultursenter i Hattfjelldal. Der vises filmen "Firekeepers", som er en dokumentarfilm om Adjágas.

Filmen skildrer møtet med de to unge samiske joikerne Sara Marielle Gaup og Lawra Somby og deres musikalske prosjekt Adjágas - som på samisk betyr tilstanden mellom søvn og oppvåkning.

Korte nyheter

 • New Music Sápmi: Siste innspurt mot samenes nasjonaldag

  Denne uken var virkelig siste innspurt mot samenes nasjonaldag, med flere utgivelser.

  Vi kan begynne med DJ Idjas lenge ventede «Techno Áhčči», som også har første visning på musikkvideoen sin i løpet av helga. En noe spesiell musikkvideo som er spilt inn i Berlin.

  Fra Techno, beveger vi oss til hip hop. Den unge rapperen Yungmiqu, fra Utsjok i Finland, gir ut sitt første album «Mo don oainnát máilmmi».

  Elina Ijäs har vi egentlig ventet på en stund. Nå er hun her med «Ale bovtte mu».

  Så til Kitok og Sara-Elvira Kuhmunen. For noen måneder siden dukket det opp klipp fra SVT der de sto sammen på scenen. Nå er sangen «Hemlängtan» ute.

  Siden det er fredag og Rolffa starter på turné, så passer det kanskje med en partysang fra dem. I dag ga de nemlig ut «Uvær – Party edition».

  Hør de nyeste låtene fra Sápmi på Spotifylista vår, New Music Sápmi.

  Kitok
  Foto: Pressefoto
 • New Music Sápmi: Maŋimuš almmuheamit ovdal sámi álbmotbeaivvi

  Dán vahkku leat maŋimuš lávlagat almmuhuvvon ovdal sámi álbmotbeaivvi, máŋga almmuhemiin.

  Mii álgit DJ Ija «Techno Áhčči» šuoŋain, maid mii leat guhká vuordán ja mas lea maid vuosttaš musihkkavideočájáhus dán vahkkoloahppa. Oalle erenomáš musihkkavideo, mii lea Berlinas filbmejuvvon.

  Mii njuiket Technos hip hopii. Nuorra Ohcejoga rappar, Yungmiqu, almmuhii vuosttaš albuma otne. Dasa lea bidjan nama «Mo don oainnát máilmmi».

  Elina Ijäsa leat mii vuordán veahá áigge dál, ja de almmuhii šuoŋa. «Ale bovtte mu» lea šuoŋa namma.

  Ja de Kitok guoktá Sara-Elvira Kuhmunenii. Moadde mánu áigge oidnostii fáhkka Video neahttas mii bođii SVT:s, gos soai čuoččuiga ovttas lávddi alde. Dál almmuhuvvui dat šuokŋa, mas lea namma «Hemlängtan».

  Ja go lea bearjadat ja Rolffa álggaha turnéa, de heive varra maid ahte sis boahtá partylávlla. Otne almmuhedje «Uvær – Party edition».

  Guldal ođđaseamos musihkka Sámis min Spotifylisttus, New Music Sápmi.

  Mann i kofte med øynene lukket og ene hånden strakt opp
  Foto: Privat
 • Addán politiijaide digitálalaš materiála

  Kripos lea čađahan máŋga gažadeami ovddeš Wagner-soalddáhiin Andrej Medvedevain. Ruoššalaš bođii badjel norgga-ruošša ráji, Beahčeveaijoga buohta, Mátta-Varjjagis, ođđajagimánu 13. beaivvi čuovganeamis.

  Kripos čállá preassadieđáhusas ahte sii eai áiggo muitalit maid Medvedev lea dadjan gažadeamis, muhto son lea addán digitálalaš materiála politiijaide.

  Andrej Medvedev
  Foto: Olav Døvik / NRK