Hopp til innhold

Vil at Tromsø blir samisk

– Det er på tide at Tromsø kommune blir med i samisk språkforvaltningsområde, sier Raimo Valle.

Statssekretær Raimo Valle.
Foto: Anne Randi Oskal

Valle er Aps 3. kandidat i valgkrets 3 - Gáisi.

Han viser til at det i denne kommunen er registrert over 900 personer i sametingets valgmanntall.

Urfolksby

– Tromsø har selv definert seg som en urfolksby, og i så måte er det naturlig at det samiske språket blir enda mer synlig i kommunen, sier Valle.

Torsdag hadde han og de andre kandidatene på Arbeiderpartiets sametingsliste i Gáisi valgkrets møte med kommunens ledelse hvor dette temaet ble diskutert.

– Jeg er glad over at den politiske ledelsen i Tromsø stiller seg positivt til å søke om å komme innenfor forvaltningsområdet for samisk språk. Dette vil gi det samiske språket en ny status, samtidig som dette muliggjør bruk av samisk i den daglige kontakten med det offentlige, sier Valle.

– Godt forbilde

Dersom Tromsø innlemmes i forvaltningsområdet for samisk språk, vil det være den første store bykommunen som tar dette skrittet.

Randi A. Skum

Randi A. Skum.

Foto: NSR

– Tromsø ville i så fall være et godt forbilde for andre byer, slik som Alta og Oslo, sier Randi A. Skum , 2. kandidat for NSR i Gáisi valgkrets.

NSR stiller imidlertid spørsmål om det på det nåværende tidspunkt er et riktig virkemiddel for å løfte det samiske språket i området.

Vil ha Samisk hus

– Selv om det er viktig at de samiske innbyggerne skal kunne kommunisere på samisk med kommunen, er det vel så viktig å få videreutviklet samiskundervisning på skolene, sier Randi Skum,

Hun mener også at det er viktig å få etablert Samisk hus i Tromsø som vil være en viktig språkarena for byens samer, samtidig som Gáisi språksenter i Ullsfjord må styrkes, sier Skum.

Forundret

– Jeg symes det er forunderlig at NSR, som ellers er ivrig med å støtte samiske rettigheter, ikke er klar til å gi Tromsøs befolkning mulighet til å bli med i forvaltningsområdet for samisk språk, sier Raimo Valle.

Han mener at det ikke er noen motsetning mellom det å være med i forvaltningsområdet og det å videreutvikle samiskundervisningen på skolene.

– Heller tvert i mot, å være med i forvaltningsområdet for samisk språk gir bedre grunnlag for å styrke samisk språk både i skolen og ellers, sier Valle.

Korte nyheter

 • Winterleker med stolt historie

  Arktiske vinterleker eller Arctic Winter Games (AWG) ble arrangert første gang i 1970 i Yellowknife i Canada, og arrangeres annenhvert år.

  Lekene i Fort McMurray i Wood Buffalo, Canada, er de 27. lekene i rekken.

  Mesterskapet samler deltakere fra arktiske områder i Canada, USA, Grønland og Sápmi.

  Åtte tropper kjemper om medaljer i 20 forskjellige idrettsgrener. Sápmi deltar i langrenn og futsal. I tillegg er det samiske utøvere med i kulturformidling.

  Den canadiske statskanalen CBC har laget denne vdeoen for å vise de arktiske vinterlekenes stolte historie.

 • – Ingen AWG-skirenn i dag

  På grunn av kulde blir det ingen skirenn i dag i Arktiske vinterleker eller Arctic Winter Games, som nå går av stabelen i Fort McMurray i Canada.

  – Om morgenen blåste det en iskald vind. Derfor blir det ingen skirenn, opplyser Team Sápmis skismører Lars-Ola Marakatt på sin Facebook-side.

  I mårrest var det -36 Celsius. Temperaturen ventes å stige til cirka -20 Celsius. Det er under kuldegrensa, som gjelder for slike skirenn.

  Loga sámegillii

  Minus 36 i Fort McMurray.
  Foto: Lars-Ola Marakatt / Privat
 • – Odne eai šatta AWG-čuoigamat

  Buollaša geažil eai šatta odne čuoigamat Árktalaš dálverimuin dahje Arctic Winter Games (AWG), mat dál dollojit Fort McMurray gávpogis Kanádas.

  – Odne lei ruvaš iđđedis. Danne eai šatta čuoigamat, muitala Team Sápmi sabetvuoidi Lars-Ola Marakatt Facebook-siiddustis.

  Iđđedis odne lei -36 Celsius. Beaivvi mielde vurdo máizet gitta sullii -20 Celsius grádii. Dat lea vuollel buolašrájá, maid čuvvot dákkár čuoigangilvvuin.

  Les på norsk

  Lars-Ola Marakatt
  Foto: Privat