Hopp til innhold

Venner og familie er joikejury

En av arrangørene av den største samiske joike-konkurransen valgte sin egen sønn og samboer til juryen. Disse fikk avgjøre hvem som er den flinkeste joikeren i Sapmi.

Sami Grand Prix
Foto: Åse Pulk / NRK

Flere klager nå på hvordan jurymedlemmene til årets største samiske sang- og joikekonkurranse ble valgt ut ut.

I debattprogrammet Daktevideš på NRK Sami Radio sist fredag satte flere joikere spørsmålstegn ved hele juryordningen til Sami Grand Prix. Enkelte kjente joikere fortalte også at de ikke lenger ønsker å delta i Sami Grand Prix.

- Det er på tide å gjøre noe med juryordningen, sier den kjente joikeren Anders P. Bongo.

Samer både fra Norge, Sverige, Finland og Russland deltar i den statstøttede konkurransen Sami Grand Prix. Men jurymedlemmene er det verre med.

I slekt med juryen

Opplysninger som NRK Sámi Radio har innhentet inn, viser at det de siste fem årene er valgt jurymedlemmer, som står i svært nær relasjon til de som plukker ut juryen i Sami Grand Prix, enten via slektskap eller giftermål.

NRK Sámi Radio avslører nå de nære relasjonene mellom ledelsen i Sámi Grand Prix og jurymedlemmene.

Her er oversikten

 

Det er Samisk musikkfestival som arrangerer Sámi Grand Prix i Kautokeino hver påskeaften. Christina Hætta er leder for musikkfestivalen. Hun forteller at Samisk musikkfestival utnevner jurymedlemmene til sangdelen. Til joikedelen er det Kautokeino sameforening/ Guovdageainnu sámi searvi som velger jury.

Begge sønnene i juryen

I debattprogrammet Daktevideš på NRK Sámi Radio sist fredag fortalte Kirsten Susanne Logje og Ellen J. Sara Eira at det er de to som bestemmer hvem som skal sitte i joikejuryen.

Opplysninger som NRK Sámi Radio har hentet inn viser at det ofte er nære relasjoner mellom jurymedlemmene og ledelsen i Samisk musikkfestival.

Blant annet har begge sønnene, samboeren og andre slektninger til Kirsten Susanne Logje sittet i juryen.

- At mine slektninger er med i juryen er ikke viktig, det som er viktig er at jurymedlemmen ikke er i slekt med noen av deltakerne, sier Logje. Hun presiserer at disse er valgt på grunn av god kjennskap til joik, og ikke fordi de er hennes slektninger.

Hun sier også at det ikke er hun selv som har valgt samboeren og sønnene til juryen, de har Ellen J. Sara Eira valgt.

Ellen J. Sara Eira har også hatt nære slektninger i juryen, blant annet kusiner.

- I følge norske lover og regler er jeg ikke inhabil i forhold til disse, sier Eira. Hun presiserer at hun jobber gratis for festivalen, og hun ser det ikke som noe problem å velge kusiner i juryen.

- Hva skulle i så fall problemet være, spør hun.

Ellen J. Sara Eira kan forstå problemet hvis det hadde vært snakk om store honorarer.

- Men her får jurymedlemmene bare 1000 kroner i honorar, sier Ellen J. Sara Eira.

Samme område

Kirsten Susanne Logje bor i Lahpoluoppal. De siste fem årene har halvparten av de som har sittet i joikejuryen kommet fra området Lahpoluoppal i Kautokeino til Jergul i Karasjok. Avstanden mellom de to bygdene er ca. seks mil.

- Det er ikke enkelt å finne jurymedlemmer, så vi må velge de som vi vet kan og kjenner joik, sier Kirsten Susanne Logje. 

 

 

Sami Grand Prix 2007
Foto: Åse Pulk / NRK

Ikke bare joikejuryen

Men det er ikke bare nære relasjoner mellom joikejuryen og arrangøren. Også tidligere produsent i Samisk musikkfestival, nå koordinator i Sami Grand Prix, Brita Triumf, har hatt kusiner og andre slektninger i juryen til sangdelen av Sami Grand Prix.

Halvard Rundberg var en av konferansierene i årets Sami Grand Prix. Han er kjæreste med produsenten i Samisk musikkfestival, Christina Hætta.

Vi har ikke lyktes å få kommentar fra Brita Triumf og Christina Hætta.

Korte nyheter