– Dette er stort

– Dette er til stor inspirasjon og motiverer meg til å fortsette som musikkartist, sier den samiske artisten Johan Sara jr.

Johan Sara Jr. Group

Johan Sara jr. fikk Edvard-prisen for albumet Transmission - Rievdadus.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Han har problemer med å finne ord som beskriver gleden.

– Da applausen kom fra publikum, gikk det hundrevis av tanker igjennom hodet. Dette er en stor pris.

HØR PÅ SAMISK:

I går kveld mottok den populære samiske artisten TONOs Edvard-pris for albumet "Transmission - Rievdadus " i åpen klasse.

Utedelingen skjedde i forbindelse med Ultimafestivalen.

– Pirrer nysgjerrigheten

– Fra første sekund pirrer Johan Sara jr. nysgjerrigheten vår, sa prisutdeler Ragnar Bjerkreim, styreleder i TONO, på Riksscenen.

– Lydlandskap med naturlyd, stemmer, pust og sporadiske tunge rytmelenker smelter sammen til en spennende musikk. Den er uforutsigbar. Johan Sara jr. inviterer oss med på en reise, og vi vil gjerne følge med. Fra det minimalistiske til det store episke, alt med forankring i noe vi alle kan kjenne oss igjen i - nemlig røttene våre.

– Ikke til å tro

Etter prisutdelingen snakket vi med en strålende glad vinner.

– Dette viser at folk liker min musikk og det jeg fremfører på scenen. Lysten til å fortsette med musikkarbeid blir større etter dette, svarer Sara jr.

– Det er fantastisk at musikken jeg holder på med får en sånn oppmerksomhet. Jeg håper og tror at dette vil føre til noen ringvirkninger. Det viser at jeg er på riktig vei, sier den glade vinneren.

I fjor turnerte han i Japan der han spilte for fulle hus .

Begrunnelse

Juryen kom ellers med følgende begrunnelse:

"Johan Sara jr har tatt utgangspunkt i sine samiske røtter, lyden av vidda, joik, reinsdyr, hunder og vann danner instrumentariet i musikken. Det er nyansert, detaljer er bearbeidet til det ugjenkjennelige og plassert kreativt i lydbildet. Her finner vi vokale clusterakkorder og sofistikert elektronisk bearbeiding av organiske lydkilder der kontrastene er store. Musikken får oss til å tenke på årstidene, bruddstykker av det som kommer blir brukt i en effektiv musikalsk sammenheng.

Johan Sara jr tør å dvele ved stemningene uten at det blir kjedelig og skaper med dette albumet musikk som opphever sjangermessige skillelinjer i samtidsmusikken."

Årets jury har bestått av Maja Solveig Kjelstrup Ratkje, Tore Hansen, Dag Krogsvold, Ingrid Kindem, Lars Petter Hagen og Synne Skouen (juryleder).