– Naturlig, frisk og autentisk

Egypts største avis har et stort oppslag om den samiske joikeren Johan Sara Jr.

Johan Sara JR.

Johan Sara Jr. har nylig vært på reise i Egypt.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

«Naturlighet, friskhet og autensitet er tre ord som kjennetegner Johan Saras musikk. Egenart er noe av et tema for denne artisten fra Norge», skriver Al-Ahrams journalist Gamal Nkrumah i sin omtale av Johan Sara Jr. i den engelske utgaven av storavisen .

Al-Ahram er et arabisk ord som betyr Pyramidene og avisen ble etablert i 1875. Avisa er i dag den største avisen i Egypt og den nest eldste etter Al-Waqae'a Al-Masreya (Egyptiske hendelser, etablert i 1828).

Besøkte nylig Egypt

Johan Sara jr. har nylig vært på reise i Egypt og har besøkt folkegruppen Nubiens, som holder til i grensetraktene Egypt og Sudan.

Målet med besøket er å gjøre samisk musikk kjent blant urbefolkningen i Egypt, samtidig som samisk musikk blir kjent med deres musikk. Sara fikk en varm velkomst hos nubiene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Johan Sara jr. borjasta Nilenis

Johan Sara jr. ombord i en båt på Nilen.

Foto: Thoralf Balto

I artikkelen sin har journalist Gamal Nkrumah en presentasjon både av samene som folk og Johan Sara Jr. som artist.

«Johan Saras sanger er et mantra for alle arktiske sesonger. Han er en av verdens mest berømte samiske musikere, men det ville være feil å anta at han ikke trenger noen publisitet. Hans folk er de mest mystiske og minst forståtte i hele verden. Samene bor i utkanten av det nordiske Europa - på den skandinaviske halvøya, Finland og Kolahalvøya i Russland», skriver den egyptiske journalisten.

I intervjuet forteller Johan Sara Jr. at han er stolt av sin kulturarv, men at han nekter å settes i en bås.