Spilte for utsolgte hus i Japan

Johan Sara jr. (47) er invitert til å turnere hele landet etter at hans miniturne i Japan ble en knallsuksess.

Johan Sara JR.

Johan Sara Jr. in concert.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Det gikk bra i Japan om jeg må si det selv. Avholdt fire konserter og samtlige var utsolgt, altså de gikk for fulle hus. Og etter konsert nummer to hadde jeg solgt alle de 50 cd-platene jeg hadde tatt med meg, sier Sara til Altaposten .

Under konserten i Japan spilte han alene og presenterte sitt Transmisson-prosjekt.

Sitt eget personlige uttrykk

Johan Sara jr. har skapt sitt eget personlige musikalske uttrykk og er for tiden kjempepopulær i Japan.

For en måneds tid siden dro han til Osaka og Tokyo, hvor han skulle holde tilsammen fire konserter.

To radiostasjoner hadde på forhånd anmeldt musikken og det har ikke vært så rent få nedlastinger fra nettet etter dette.

– Jeg ble også intervjuet etter konsertene i Japan og de to største japanske musikkmagasinene Tower record og CD Journal og etter konsertene fikk jeg beskjed om at arrangørene ville ha meg tilbake på en større turne, opplyser Johan Sara Jr. til avisa.

– En av verdens beste

Det er ikke i beskjedenhet Johan Sara Jr. beskriver seg selv som artist på sin hjemmeside :

Johan Sara jr. ođđa cd

Johan Sara Jr. sin nye CD 'Transmission - Rievdadus'.

Foto: Anne Olli / NRK

"Johan Sara Jr. er en av verdens beste utøvere i en av Europas eldste sangtradisjoner, samisk musikk fra Arktis, joiken. Hans unike kombinasjon av joik og moderne elementer gir et hypnotisk og meditativt lydbilde, som har blitt lovprist både hjemme og i utlandet, og hans nyeste album, Orvoš, har befestet hans posisjon som en vital, frisk og sjangerfri nyskaper". - (Fritt oversatt fra engelsk til norsk)

Suksessen i Japan kan nok tyde på at denne beskrivelsen absolutt ikke er en overdrivelse.

I 2009 valgte Sapmi Music - Musikk i Finnmark Johan Sara Jr. som artisten de skal satse på. Dette betydde at skulle turnere i innland og utland i regi av Sapmi Music gjennom hele 2009. Det ble i alt cirka 40 konserter.

Johan Sara Jr. har gitt ut flere plater i løpet av sin lange musikalske karriere: "Ovcci vuomi ovtta veaiggis" (1995), "Boska" (2003), "Mino Mano" (2008), ”Orvoš” (2009) og "Transmission - Rievdadus" (2010).