Hopp til innhold

Urfolk forfølges i Russland – norsk UD er bekymret

Regjeringen har også registrert at en tidligere urfolksleder forrige søndag ble arrestert og avhørt i Moskva, rett før han skulle reise på FN-møte. Norske myndigheter vil følge opp dette i møter med russiske myndigheter.

Utenriksminister Børge Brende (H)

TAR KONTAKT: Utenriksminister Børge Brende har i møter med sin russiske motpart, tidligere tatt opp trakasseringen av landets urfolk.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Vi er godt kjent med RAIPON og Rodion Sulyandziga, som har deltatt i norsk-russisk samarbeid og kontakt i en årrekke. Vår ambassade i Moskva følger utviklingen i denne saken nøye, sier seniorrådgiver i UD, Marte Lerberg Kopstad.

Forrige søndag ble tidligere leder for urfolksorganisasjonen RAIPON, Rodion Sulyandziga, arrestert i Moskva, og avhørt to dager på rad. Arrestasjonen skjedde bare dager før han skulle reise på et urfolksmøte i FN regi i New York.

Sametinget ser svært alvorlig på hendelsen og har bedt Utenriksdepartementet om å reagere overfor russiske myndigheter.

Uttrykker bekymring

Marte Lerberg Kopstad UD

BEKYMRET: Seniorrådgiver i UDs kommunikasjonsavdeling, Marte Lerberg Kopstad, sier at norske myndigheter ofte har uttrykt bekymring.

Foto: Utenriksdepartementet

I og med at statsråd Børge Brende er på utenlandsbesøk i Liberia, er det departementets kommunikasjonsenhet som svarer i denne saken.

Lerberg Kopstad viser til at norske myndigheter har gjentatte ganger uttrykt bekymring for den negative utviklingen i menneskerettighetssituasjonen i Russland

– Dette gjør vi både bilateralt og i multilaterale fora som for eksempel Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) og Europarådet. Urfolk er en sårbar gruppe og er derfor en sentral målgruppe for Norges arbeid med menneskerettigheter, også i Russland, sier hun.

Norske myndigheter vil også legge til rette for at samarbeidet mellom samer og russiske urfolk styrkes.

– Vi har i mange år hatt en nær dialog med russiske urfolksgrupper for å støtte opp om bilateralt samarbeid mellom norske og russiske urfolksgrupper. Dette samarbeidet vil videreføres, understreker Lerberg Kopstad.

– Situasjonen forverres

Lene Wetteland

FØLGE OPP: Lene Wetteland er leder for Russlandavdelingen i Helsingforskomiteen. Hun håper at Norge vil følge opp situasjonen for urfolk i Russland.

Foto: Pressebilde

Den norske Helsingforskomite har fått flere rapporter om at menneskerettighetsforkjempere trakasseres i Russland.

De er ikke overrasket over å høre at tidligere Raipon-leder er avhørt gjentatte ganger.

– Vi har de siste ukene jobbet tett med en valgobservasjonsorganisasjon, og en av deres ansatte fikk passet sitt nettopp ødelagt. Hun har ikke fått utstedt et nytt et, sier Lene Wetteland, leder for Russlandavdelingen i Helsingforskomiteen.

Ifølge komiteen er forskjellige organisasjoner blitt utsatt for forskjellige typer begrensninger i sitt arbeid.

Ber UD følge saken

Komiteen håper at norsk UD vil følge opp situasjonen for russiske urfolk i møte med russiske myndigheter.

– Vi setter pris på at UD sier i fra og ytrer bekymring i denne sammenhengen og i forbindelse med de forverrede vilkårene for sivilsamfunnet i Russland generelt, sier Wetteland.

Helsingforskomiteen er en ikke-statlig non-profit organisasjon som arbeider for at menneskerettighetene skal respekteres og omsettes i praktisk handling. Dette gjør de gjennom overvåking, rapportering, undervisning og demokratistøtte.

NRK har så langt ikke fått kommentar fra russiske myndigheter i denne saken.

Egil Olli og Rodion Solyandziga

ARRESTERT: Tidligere RAIPON-topp, Rodion Sulyandziga, møtte daværende sametingspresident, Egil Olli (Ap) våren 2013. Han takket Olli for samenes støtte til russiske urfolk.

Foto: Ewa-Mari Hedman / NRK

Korte nyheter

  • 840.000 kroner til seks forskjellige tiltak i Tysfjorden

    Det er klart hvilke lag og foreninger i Tysfjorden og Hamarøy kommune, som er motta­kerne av VinnVind-midler 2024.

    400.000 kroner tildeles Sørfjordfjellet tur- og hyttelag til bygging av ny hytte ved Kjerringvatnet, 40.000 kroner tildeles Kjøpsvik pensjonistforening for sommeraktiviteter for de eldre i Kjøpsvik, 70.000 kroner tildeles Måske Dåjma/Musken Aktivitet for den lulesamiske uken Måskeståhkusa, 130.000 kroner tildeles Hellemobotn Grunneierlag for oppgradering av gamme, 110.000 kroner tildeles Trivsel i bygda for nærmiljøanlegg med badstue og 90.000 kroner tildeles Lokalhistorielaget for produksjon av årsbok for Tysfjord

    VinnVind-midlene deles årlig ut av Sørfjord Vindpark AS, som eies av Energy Infra­structure Partners (EIP) og Fortum.

    – Det er gledelig å se hvordan VinnVind-midlene brukes til et så bredt spekter av formål, som alle er rettet mot utvikling og aktiviteter i nærområdet. Vi er stolte av å kunne si at Sørfjord vindpark bringer både positiv og fornybar energi til området, sier Marika Aaltonen, Head of Asset Management i Fortum, som i tillegg til å være på eiersiden også har ansvar for driften av vindparken.

    Sørfjord Vindpark ble fullført og satt i drift i 2020. Vindparken består av 23 vindturbiner som ligger på toppen av et fjell i Sørfjorden i Tysfjorden i Hamarøy kommune i Nordland fylke.

    Fotballbanen der Hellmocupen spilles
    Foto: Privat
  • 1,3 millioner til samisk satsning

    Hamarøy kommunes skoleprosjekt «Vi e her/Mij lip dáppe», Vesterålen og omegn sameforenings prosjekt om kofte for samer i Vesterålen og omegn og Hemnes Kunstforenings prosjekt om formidling av samisk samtidskunst er blant de 14 prosjektene som får støtte i årets første tildeling fra Nordland fylkeskommune under tilskuddsordningen «Samisk satsning».

    Tilskuddsordningen er et av virkemidlene for å fremme og bevare, samt videreutvikle samiske språk, kultur og samfunnsliv i Nordland. Målet er å sikre sterke samiske miljøer i hele Nordland, også innenfor kunst- og kultur.

    Prioriterte satsingsområder i 2024 er språkprosjekter for de minste samiske språkene (sør-, lule-, pite- og umesamisk), arrangementer rundt 6. februar og tiltak for samiske barn og unge.

    De fem nye Hamarøyskolenes forestilling «Vi e her/Mij lip dáppe» november 2018, ett år før sammenslåing av kommunene Tysfjord vest og Hamarøy.
    Foto: Elena Junie Paulsen/PRIVAT
  • Musealokten Sámedikki 2024 reviderejuvvon bušeahtas

    Sámediggeráđđi lokte buot sámi museaid reviderejuvvon bušeahttaevttohusastis jahkái 2024. Buot dat guhtta museasiidda ožžot loktema fásta doaibmadoarjagis mii vástida ovtta virggi.

    Dat dahká 450.000 ruvnno 2024:s, ja čuovvuluvvo oktiibuot 900.000 ruvnnuin 2025-bušeahtas.

    – Sámi museat šaddet hui deaŧalaččat Duohtavuođa- ja soabahankommišuvnna raportta čuovvoleamis, erenoamážit dáruiduhttinhistorjjá gaskkustanbarggus, dadjá sámediggeráđđi Runar Myrnes Balto (NSR), geas lea ovddasvástádus bušeahtas.

    450.000 ruvnno fásta lassáneami lassin juolluduvvojit museaide máŋga ovttagearddejuolludeami. Árran julevsáme guovdásj oažžu 300.000 ruvnno bargui Hans Ragnar Mathisen dáiddačoakkáldagain. Saemien Sijte oažžu 700.000 ruvnno váldočájáhusa gárvvisteapmái. Várdobáiki oažžu 100.000 ruvnnu iežas čájáhussii «Hillá – min muitalusak». Riddo Duottar Museat oažžu 550.000 ruvnno ráhkkanahttit ja plánet ođđa museavistti Kárášjohkii.

    – Mun lean hui ilus go mii dál oažžut áigái vuosttaš loktema sámi museaide, vaikko mii ain vuordit ráđđehusa sámi kulturloktema, dadjá Maja Kristine Jåma (NSR), sámediggeráđđi geas lea ovddasvástádus kultuvrii.

    Det lulesamiske senteret Árran
    Foto: Helge Lyngmoe / NRK