Ungdommer skal ha kommet med grove tilrop mot samer

– Kutt hodet av disse reinsdyrene, skal reinkappkjørere og andre samer ha fått ropt etter seg under ungdoms-OL på Lillehammer sist uke. Arrangøren er skuffet og fortvilet.

Reinkappkjørere

Reinkappkjørerne sto for mye av underholdningen under ungdoms-OL lørdag.

Foto: Johannes Dalen Giske/Lillehammer 2016

Flere reinkappkjørere og andre samer skal ha blitt utsatt for grov sjikane under reinkappkjøringen på Lillehammer sist helg.

«Kutt hodet av disse reinsdyrene, vi vil ikke se samene» skal noen forbipasserende ungdommer angivelig ha ropt etter utøverne, til fleres store forskrekkelse. Reineier Anders Nils Eira fra Karasjok var vitne til hendelsen.

– Jeg ble paff, sier Eira, som også var en av reinkappkjørerne sist lørdag.

Eira forteller at han aldri har opplevd noe lignende i Norge.

Anders Nils Eira

Anders Nils Eira sier at ungdoms-OL er en av de artigste turene han har vært på, til tross for at han ble vitne til sjikane fra enkelte ungdommer.

Foto: Johannes Kalvemo / NRK

Karasjokingen og de andre vitnene visste ikke hvordan de skulle reagere på ungdommenes tilrop.

– Vi tenkte at det ikke var vårt ansvar å reagere på noen som helst måte.

NRK har pratet med flere som hevder de var vitne til hendelsen, men som ikke ønsker å stå frem i media.

Overrasket og skuffet

Arrangøren av ungdoms-OL har vært opptatt av at arrangementet skal fremme forståelse på tvers av kulturer og nasjoner, og har derfor hatt et stort fokus på norsk og samisk kultur som underholdning. Deriblant reinkappkjøring lørdag og joik under avslutningsseremonien søndag.

– Disse kommentarene er ikke i tråd med de olympiske grunnverdiene vi har prøvd å få frem. Dette hadde jeg ikke forventet skulle skje i 2016, sier presseansvarlig Magne Vikøren til NRK.

Magne Vikøren

Presseansvarlig Magne Vikøren sier til NRK at er det noe verden har behov for, er det at folk møtes på tvers av landegrenser og kulturer.

Foto: PRESSEFOTO

Han er sjokkert og skuffet over at sånt skjer når de har hele verden på besøk for å iakta og delta på den gigantiske ungdomsfestivalen.

– Jeg er overrasket over at en sånn hendelse kan finne plass.

– Hva er ditt budskap til ungdommene som kom med dette?

– Vi ønsker at unge skal møtes for å bli kjent med hverandre, for når de blir det, da er de i stand til å dyrke forståelse og respekt på tvers av landegrenser. Sånn kan vi unngå situasjoner som dette.