Samisk parlamentarisk råd diskuterer det umesamiske språkets fremtid

Styreordføreren i Sametinget i Sverige håper at det er siste gangen dette er på sakslista.

Kart over samiske språk- og kulturområder

Det samiske språk- og kulturområdet strekker seg over de nordligste områdene i Norge, Sverige og Finland samt Kolahalvøya i Russland.

Styret i Samisk parlamentarisk råd (SPR) holder mandag og tirsdag i denne uka møte i Oslo. På sakslista står tjuetalls ulike saker.

Blant annet tar SPR opp spørsmålet om det umesamiske skriftspråket, noe som Sametingets styreordfører Håkan Jonsson håper skjer for siste gangen.

– Jeg ser ikke at det finnes noen grunn til å bruke tid på dette. Mitt håp er at vi kan gjøre en beslutning om det, sier Jonsson til oddasat.se.

Et utdøende språk

Umesamisk er et samisk språk i den uralske språkfamilien, som blir talt av umesamer. De få talerne som er igjen bor i Sverige.

Umesamisk er bortimot utdødd. I 1995 var det kun 1000 etniske umesamer igjen, fordelt i Lycksele, Malå, området omkring Tärnaby og Sorsele

Håkan Jonsson.

Styreordførerer i Sametinget i Sverige, Håkan Jonsson.

Foto: Anna-Karin Niia , Ođđasat.se

I 2000 var det, ifølge språkforskeren Tapani Salminen, bare omkring 20 gjenværende samer som snakket umesamisk i Sverige, beboende i de svenske kommunene Arjeplog og Arvidsjaur.

Ifølge språkforskeren Trond Trosterud, var det i 2007 bare 10 personer igjen som snakker umesamisk, og de var alle over 65 år gamle.

Umesamisk er derfor et døende språk (kilde: Wikipedia ).

Umesamer har i lang tid forsøkt løfte opp spørsmålet om en anerkjennelse av det umesamiske skriftspråket, eller ortografien, som det også kalles.

Språket har tatt i bruk en egen ortografi, men det har ikke den samme offisielle status som for eksempel det nordsamiske skriftspråket.

Spørsmålet på dagsorden igjen

Etter at det svenske Sametingets språknemnd i slutten av februar i år besluttet å anse ortografien som godkjent har spørsmålet kommet opp på dagorden igjen.

For en offisiell anerkjennelse av ortografien kreves det at SPR behandler spørsmålet. SPR består av sametingsrepresentanter fra Norge, Sverige og Finland. I tillegg er det observatører fra russisk side av Sápmi.

Sametingets styreordføre Håkan Jonsson er også leder i SPR, og han tror at utfallet av møtet kommer kommer til å glede umesamiske språkentusiaster.

– For alle som virkelig kjemper for det umesamiske språket ser jeg at det er et skritt i riktig retning, sier Jonsson.