SV støtter fiskerirettigheter

Landsmøtet til Sosialistisk Venstreparti (SV) forventer at også de andre regjeringspartiene støtter finnmarkingenes historiske rettigheter til kyst- og fjordfiske.

Landsmøtet til Sosialistisk Venstreparti (SV)

Pressekonferanse på SV-landsmøtet i Lillestrøm.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

SVs fylkestingsrepresentant i Finnmark, Johnny Ingebrigtsen, sa på partiets landsmøte i Lillestrøm i helga at hele partiet støtter dette kravet.

– Det er ingen kontroverser om dette spørsmålet i SV, sier Johnny Ingebrigtsen til NRK Sápmi. Ingebrigtsen er også landsstyremedlem i partiet og han understreker at det er full enighet både på regionalt- og riksnivå i partiet.

– Dette kravet er ikke gjenstand for forhandlinger eller kompromisser, påpeker han.

– Nå haster det

Ingebrigtsen sier at det nå haster å få behandlet ferdig Kysfisketutvalgets forslag på Stortinget, slik at kyst- og fjordfolkets rett til fiske utenfor sine egne farvann i Finnmark blir klarlagt.

Johnny Ingebrigtsen

Fylkestingsrepresentant Johnny Ingebrigtsen (SV).

Foto: Finnmark SV / Pressebilde

– Hvis vi ser på utviklingen i kysten så er det veldig mange yngre fiskere som vil satse på kystfiske med disse velvoksne sjarkene. Derfor må vi legge til rette for at de skal leve av, slik at de kan fortsatt bo i fjordene og ute på kysten. Nettopp derfor haster det, forklarer Ingebrigtsen.

Han ser det også nødvendig sikre de historiske fiskerirettighetene innenfor fire sjømil fra land, fordi folk har hatt sitt levebrød her opp gjennom historien.

– Vi skal ikke stenge ute noen. Det er for å sikre dem som har bodd der, understreker Ingebrigtsen. Han er selv en fisker fra Gjesvær i Nordkapp kommune og ble ved siste fylkestingsvalg en av SVs fem medlemmer på fylkestinget.