– Vi leverer regnskapet før jul

Fotballpresident Mikkel Isak Eira ønsker å rydde opp i økonomien til Samisk fotballforbund, slik at Sápmi kan delta i neste års Conifa World Cup.

Mikkel Isak Eira - Conifa World Cup
Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg vil jobbe for at vi leverer et godkjent regnskap til Sametinget før jul i år. Vi er invitert å delta i Conifa World Cup neste sommer. Før nyåret skal alt være i orden. Nå gjenstår det for oss å få hele regnskapet godkjent og at en revisor ser på alle papirene. Når dette er gjort, da vil nok Sametinget også godkjenne regnskapet, sier Mikkel Isak Eira.

Reality-kjendisen, som er kjent både som vinner av «Farmen» på TV 2 og som deltaker i «Robinson ekspedisjonen» på TV3, har ledet Samisk fotballforbund siden 2008.

Nå er han og resten av styret i Samisk fotballforbund truet med politianmeldelse for manglende regnskap og rapportering for regnskapsåret 2012.

I høst ble han og hans styre på grunn av manglende rapporter og regnskap truet med politianmeldelse av daværende sametingsråd Vibeke Larsen (Ap). Økonomiseksjonen på Sametinget sendte 12. september i år en faktura til Samisk fotballforbund med krav om tilbakebetaling av tilsammen 302.000 kroner.

Mesterskap i Östersund uten Sápmi?

«Confederation of Independent Football Associations» eller Conifa er en ny paraplyorganisasjon for alle fotballag, som eksisterer utenfor FIFA. I følge det nye forbundets hjemmeside (ekstern lenke) er det mer enn 5.500 etniske grupper i verden. Hundrevis av regioner lever i en slags sporslig isolasjon og de har ingen arena der de kan spille internasjonal fotball.

Det nye internasjonale fotballforbundet er en konkurrent til NF-Board, som i flere år har arrangert Viva World Cup. Der har også Samisk fotballforbund deltatt. Det første Viva World Cup ble arrangert i Occitania i Frankrike i 2006, der Sápmi ble mestere. Det andre mesterskapet gikk av stabelen i Gällivare i Sverige i 2008.

I 2009 ble Viva World Cup arrangert i Padania i Italia. I 2010 var det Gozo i Malta som arrangerte mesterskapet. Det foreløpig siste mesterskapet i NF-Boards regi ble arrangert i irakisk Kurdistan i 2012.

I Viva World Cup har det vært deltagelse fra lag som Monaco, Romani, Sápmi, Sør-Kamerun, West Papua, Occitania, Provence, Gozo, Padania og Kurdistan.

Nå planlegges det et mesterskap i Conifas regi, som skal holdes i Östersund i Sverige neste sommer.

Vibeke Larsen

Tidligere sametingsråd Vibeke Larsen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Tidligere sametingsråd, Vibeke Larsen har hatt ansvaret for midlene som er blitt delt ut til Samisk fotballforbund. Hun understreker at det ikke er på tale å bevilge ny støtte til forbundet så lenge den økonomiske rapporteringen ikke er på plass.

– Har du fått midler fra Sametinget i Norge så må du rapportere på de midlene før du får nye midler. Sånn er det bare. Det er skattebetalernes penger. Derfor er vi veldig striks på akkurat det, understreker Larsen overfor oddasat.se .

Sametinget har på grunn av den manglende innrapporteringen stoppet alle nye bevilgninger til Samisk fotballforbund. Larsen frykter at forbundet har en mørk fremtid.

– Jeg hadde egentlig sett for meg en fremtid for samisk fotball, der man kan reklamere for gode samiske fotballspillere gjennom ulike utenlandske cuper. Viva World Cup var en slik arena. Dessverre ser det ut til at den fremtiden er mørk, sier Larsen.

– Har ikke et fungerende styre

Mikkel Isak Eira innrømmer at Samisk fotballforbund sliter. Blant annet har ikke forbundet hatt et fungerende styre på en god stund.

Steffen Nystrøm og Tom Høgli

Steffen Nystrøm (Tromsø) og Tom Høgli (Club Brugge) er to av de profilerte spillerne som har representert Sápmi.

Foto: Åse Pulk / NRK/Åse Pulk

– Vi har ikke hatt noen aktivitet eller noe som har fungert på en god stund. Det siste året har det vært heller stille i Samisk fotballforbund. Forhåpentligvis får vi snart orden i alle papirene våre og da kan vi velge et nytt styre. Forhåpentligvis blir det nytt liv igjen i Samisk fotballforbund, håper Eira.

Fotballpresidenten håper at Sápmi er med når Conifa World Cup til neste år arrangeres på «samisk» jord.

– Jeg er først og fremst veldig glad for at de i Östersund planlegger et slikt mesterskap. De har allerede i par-tre år prøvd å få til et slikt mesterskap der borte og nå ser det ut til å bli i orden. Selvsagt hadde det vært viktig at Sápmi deltar. I den nåværende situasjonen har vi ingen økonomisk støtte fra Sametinget og dette gjør det vanskelig for oss å være med, forklarer Eira.

Johan Bexelius er en av arrangørene i Östersund, og han sier at neste års arrangement i byen ikke står og faller på samisk deltagelse.

Det er viktig at Sápmi deltar. Det samiske er en av forklaringene til at vi søkte arrangementet. Det kommer manga gode fotballspillere. Det blir fine arrangementer, men det hadde selvsagt vært bra hvis Sápmi kunne være med, sier Bexelius til oddasat.se.