NRK Meny
Normal

Stenger omstridt satireprofil

Den anonyme satireprofilen «Jarle Hallesvik» ble anklaget for mobbing og ble politianmeldt. Nå gir personene bak profilen etter for presset og stenger kontoen.

Jarle Hallesvik

Denne Facebook-profilen skapte reaksjoner.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

– Flott at de har tatt til vett, utbryter stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen når NRK forteller ham at personene bak satireprofilen «Jarle Hallesvik» har stengt kontoen.

Stortingsrepresentanten er en av dem som har reagert på profilens opptreden, og kaller det for mobbing og personer uten ryggrad. Bakke-Jensen mener at man skal slå ned på nettroll og mobbere.

– Den her gjengen kan sutre så mye de vil, men dem kan ikke forlange å få lov til å bedrive mobbing under dekke at dette er politisk satire. Hvis dem ikke kan kommunisere på en annen måte, så bør de være stille. Jeg har hatt en Twitter-debatt med gjengen, og mener at de ikke fremstår som verdig på vegne av det samiske folk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Frank Bakke-Jensen

– Poenget mitt er at den eller de som står bak profilen «Jarle Hallesvik» bommer på sjangeren politisk satire i og med at dem forlanger å være anonyme, sier stortingsrepresentant for Finnmark Høyre, Frank Bakke-Jensen.

Foto: Privat

Harselerte med samfunnsdebattant

Jarl Hellesvik

– Klart jeg er forbannet og opprørt, sa Jarl Torfinn Hellesvik til NRK i forrige måned.

Foto: NRK

Det var i forrige måned at en eller flere anonyme personer opprettet en Facebook-profil med navnet «Jarle Hallesvik», for å harselere med den virkelige personen Jarle Torfinn Hellesvik.

Satirefiguren hisset på seg den virkelige personen Hellesvik, som mener at han ble fremstilt som en samefiendtlig politisk idiot, og politianmeldte profilen.

Han har i ni år skrevet avisinnlegg om samepolitiske spørsmål i Finnmark, og har vært svært kritisk mot både Sametinget, Finnmarkseiendommen og samiske organisasjoner. Hellesvik er en av debattantene som blant annet mistenker at enkelte samer har en plan om en egen stat i nord.

Gir tapt

Personene bak profilen på Facebook mener at motstanden mot mobbing av det samiske nå gir tapt.

– Vi føler oss sveket. Sveket av politikere som går hardt ut mot oss, men samtidig holder kjeft når samer blir mobbet. Sveket fordi dem mener vi driver med mobbing og sjikane, skrev personene bak satireprofilen «Jarle Hallesvik» til NRK før kontoen ble stengt.

NRK kommer i kontakt med de anonyme personene bak profilen ved å sende en Facebook-melding via “Jarle Hallesvik”.

– Vi gir etter for presset fordi vi vil vise hvordan samfunnet blir når politisk korrekthet går så langt at selv ikke politisk satire får passere. Signalene som sendes ut er at man ikke skal gi motstand. En same har sin plass i samfunnet, og det er å bli mobbet. "Såpass må man jo tåle", skriver de anonyme personene.

Ombestemmer seg

Kort tid etter intervjuet mottar NRK en ny melding fra satireprofilen.

– Vi tar en kontra. Vi stenger ikke. Vi kommer tilbake med mer info. Men vi utvider. Sender deg melding.

Til tross for denne kontrameldingen er profilen «Jarle Hallesvik» nå likevel stengt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Facebooksiden De tre uvise menn

I kjølvannet av at profilen ble stengt, har de samme personene flyttet sitt virke over på denne siden der ingen enkeltpersoner blir nevnt med navn.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Frykter ikke politianmeldelse

Profilen ble anmeldt av den virkelige Jarl Hellesvik, men de anonyme personene frykter ikke for politianmeldelsen.

– Denne parodiprofilen er godt innafor politisk satire og det finnes mye verre parodier der ute, hevder de.

Vil være anonym

Personene bak satirefiguren fortalte samme måned til NRK hvorfor de vil være anonyme, og hvorfor de gjør dette.

– Vi ønsker ikke å ramme noen og har ikke noe overordnet mål annet enn å drive med politisk satire. Om folk føler seg støtt av politisk satire så kan vi bare si at dette er en konsekvens av å drive med politikk.

Den virkelige Jarl Torfinn Hellesvik ønsker ikke å kommentere denne saken ytterligere.

– Jeg ønsker ikke gi saken oppmerksomhet.