Hopp til innhold

– Derfor driver vi på med satire bak falsk profil

Facebook-profilen «Jarle Hallesvik» blir politianmeldt av samfunnsdebattanten Jarl Hellesvik. Nå forteller personene bak satirefiguren hvorfor de vil være anonyme.

Jarle Hallesvik

De anonyme personene bak denne Facebook-profilen med fiktivt navn har blitt politianmeldt.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

– Vi ønsker ikke å ramme noen og har ikke noe overordnet mål annet enn å drive med politisk satire. Om folk føler seg støtt av politisk satire så kan vi bare si at dette er en konsekvens av å drive med politikk.

Dette skriver personene bak den falske Facebook-profilen «Jarle Hallesvik», som skaper både latter og forbannelse.

– Forbannet og opprørt

Satirefiguren, som NRK omtalte i går, framstår som svært hatsk mot samene, og har hisset på seg mannen med et lignende navn – samfunnsdebattanten Jarl Torfinn Hellesvik. Han raser mot den falske profilen.

Jarl Hellesvik

– Det er klart jeg er forbannet og opprørt, sier den virkelige Jarl Torfinn Hellesvik.

Foto: NRK

– Klart jeg er forbannet og opprørt. Jeg opplever dette som mobbing og sjikane av groveste sort, sa Jarl Torfinn Hellesvik fra Hammerfest til NRK i går.

Han har i ni år skrevet avisinnlegg om samepolitiske spørsmål i Finnmark, og har vært svært kritisk mot både Sametinget, Finnmarkseiendommen og samiske organisasjoner. Hellesvik er en av debattantene som blant annet mistenker at enkelte samer har en plan om en egen stat i nord.

Hellesvik mener at den falske profilen forsøker å fremstille ham som en samefientlig politisk idiot.

– Jeg er opprørt. I alle innleggene som profilen skriver, er det et bilde av meg. Da har de passert en grense som er veldig grov. Jeg opplever det som mobbing og sjikane av groveste sort.

Ukjente personer

NRK kommer i kontakt med personene bak profilen ved å sende en Facebook-melding via «Jarle Hallesvik».

Personene svarer først på spørsmålene som om det er satirefiguren selv som skriver, men etterhvert stiller de opp til intervju.

NRK kan ikke slå fast om det er snakk om én eller flere personer som styrer profilen. Personen, eller personene nekter å avsløre sine virkelige identiteter, men antyder at de er godt kjent med det samiske.

Samtale Jarle Hallesvik og NRKs journalist

Personene ønsker ikke å avsløre sine virkelige identiteter.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

– Vi er flere som står bak profilen. Noen er samer, og andre er ikke det. Jeg kan eller vil ikke si noe om hvorvidt disse personene er kjente.

Det er ikke første gang at det blir opprettet falske profiler med navnet «Jarle Hallesvik». Man finner det samme navnet på nettstedet Twitter og NRK har tidligere blokkert pseudonymet fra debattsidene.

– Er det dere som sto bak profilen «Jarle Hallesvik» på NRKs debattsider tidligere i år?

– Ingen kommentar.

Frykter dere å bli avslørt?

– Frykte? Nei hvorfor skulle vi frykte det? Men hva som blir å skje dersom vi blir avslørt, er umulig for oss å si. Det er ikke noe vi tenker på til daglig.

– Kjennskap til motivet

Kent Valio

Fungerende sjef i NRK Sápmi, Kent Valio.

Foto: Dan Robert Larsen

Årsaken til at NRK Sápmi har valgt å intervjue personen(e) bak profilen anonymt, er at det er den eneste måten for å få dem i tale.

– Med bakgrunn i den omtalen profilen har fått også i andre medier, mener vi at det er viktig å sette i gang refleksjoner om det er riktig å delta i samfunnsdebatter under fiktivt navn, og også få kjennskap til motivet til dem som har opprettet profilen, sier fungerende sjef i NRK Sápmi, Kent Valio.

– Når det gjelder kommentering av artikler på nettsiden nrk.no/sapmi, er vår policy at folk skal opptre under fullt navn for å delta i debatten. Det betyr at vi vil gjøre vårt beste for å luke ut kommentarer under fiktive navn.

– Gikk for langt

Personene som NRK er i kontakt med mener at profilen «Jarle Hallesvik» er i god tradisjon med vanlige nesten-profiler, i likhet med profilen «Nesten Siv Jensen».

– Etter en kronikk på ytring.no og i debatten i etterkant så registrerte vi at organisasjonen EDL (Etnisk og demokratisk likeverd, se faktaboks), som den virkelige Jarl Torfinn Hallesvik er engasjert i, var veldig aktive på kommentarfeltet. Flere av oss er ikke en gang samer, men vi har samiske venner og vi syns det de skrev rett og slett gikk for langt.

Personene bak den falske profilen mener at den virkelige Jarl Torfinn Hellesvik selv er en mobber.

– Han kan snakke om mobbing, men han er i bunn og i grunn selv en mobber. Vi står opp for våre venner og våre brødre. Vi registrerte at noen politisk korrekte tryner kalte oss for mobbere. Det er i grunn ganske sykt når du ser på hvem som er den egentlige mobberen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NRKs journalist i Jarl Hallesvik-saken

NRKs journalist kom i kontakt med personene bak profilen via Facebook.

Foto: Sander Andersen / NRK

Latteren motiverer

De anonyme personene forteller at det er den gode latteren som motiverer dem til å fortsette.

– Vi synes politisk satire er morsomt og gleder oss til å videreutvikle «Jarle».

De beskriver satirefiguren «Jarle Hallesvik» som naiv og veldig usikker.

– Han er selv same, men er veldig usikker på seg selv. Vi kommer nok til å se en utvikling av Jarle fremover. Hvem vet, kanskje blir Jarle en ekte sameaktivist?

Hva som skjer videre fremover er vanskelig å si, men gruppen antyder at flere kan komme til å bli rammet.

– Alle offentlige personer kan potensielt bli utsatt for satire eller parodiprofiler. Kanskje Aili Keskitalo eller Fabian Stang er neste. Hvem vet? Om det kommer flere stunt får dere bare nesten vente å se.

Profilen er politianmeldt

Den virkelige Jarl Torfinn Hellesvik har nå levert inn en politianmeldelse på Facebook og på den personen som har opprettet den falske profilen «Jarle Hallesvik».

Helga Berg

Konstituert etterforskningsleder ved Hammerfest politistasjon Helga Berg mener at denne type saker er vanskelig å etterforske.

Foto: Hammerfest politistasjon

– Jeg håper at politiet ikke vil henlegge saken, også av samfunnsmessige grunner. For henlegger politiet saken, vil det gi signal til de som måtte ha ondsinnede hensikter om at det bare er å opprette en falsk profil på Facebook, for deretter å sette i gang med mobbing, trakassering og ærekrenkelse i ly av Facebooks beskyttende mur. Det vil også gi det signalet til Facebook at de kan fortsette å gi blaffen i sitt redaktøransvar, skriver Hellesvik i en e-post til NRK.

– Vanskelig å etterforske

Konstituert etterforskningsleder ved Hammerfest politistasjon Helga Berg opplyser at det er æreskrenkelse som er anmeldt.

– Vi skjønner at han føler det på den måten, og da er det opptil oss å vurdere om det faktisk er noe straffbart i dette, og vurdere om vi skal iverksette ytterligere etterforskning.

Berg forteller at denne typen saker på generell basis krever veldig mye ressurser, både for å framskaffe identiteten til de som står bak en slik profil, og bevise evetuelle straffbare forhold.

– Generelt sett er denne typen saker hvor ytringer fremsettes i sosiale medier, spesielt på Facebook er vanskelig å etterforske.

Jarl Torfinn Hellesvik har fått lese innholdet i denne artikkelen, men skriver i en e-post til NRK at han ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Korte nyheter

  • Daniel Ailo med da TIL gikk videre i cupen

    Karasjokingen Daniel Ailo Sakshaug Bær (17) fikk sin A-lags debut i kveld for Tromsø idrettslag (TIL) da de knuste Fløya borte 6-0 i andre runde i cupen.

    17-åringen kom inn i andre omgang på stillingen 3-0. Han markerte seg ganske tidlig etter at han kom inn.

    Kampen ble dekket av Terje Mo Hanssen og han skrev i sitt referat:

    72'Spillerbytte hos Tromsø. Yaw Paintsil går av, erstattes med Daniel Ailo Sakshaug Bær.

    79'Gult kort, Daniel Ailo Sakshaug Bær, Tromsø.

    87'Bær slår inn fra venstre, men innlegget er for høyt for Ba inne i feltet.

    – Det er veldig artig å få mulighet til å spille sammen med de større guttene. Jeg er litt spent, sa Sakshaug Bær til NRK før kampen.

    Daniel Ailo Sakshaug Bær
    Foto: Pressebilde / TIL
  • Daniel Ailo med i TILs A-lagstropp

    Karasjokingen Daniel Ailo Sakshaug Bær er tatt ut i TILs A-lagstropp som i kveld spiller cupkamp mot Fløya.

    Han spiller til daglig i TILs andrelag i 4. divisjon.

    – Det er veldig artig å få mulighet til å spille sammen med de større guttene. Jeg er litt spent, sier Sakshaug Bær til NRK.

    Han har allerede i rundt en måned trent med A-laget.

    – Det har blitt noen treninger med A-laget og noen med B-laget. Det har gått veldig bra, sier han.

    Sakshaug Bær vet ennå ikke om han får spille i kveld, men håper i det minste på et innhopp.

  • Samehets.no la rabáduvvam

    Les på norsk.

    Uddni Sámedikken lij sierra dållam gå næhttabielle samehets.no rabáduváj.

    Sámedikkeráde Runar Myrnes Balto rahpamsárnen gijtij gájkajt gudi li rádijt vaddám ja viehkedam næhttabielijn barggam.

    Guoradallama vuosedi juohkka niellja sáme nálsodimev ja vasjev vásedi, ja danen le dát næhttabielle ásaduvvam.

    Åssudakdirekterra politijjadirektoráhtan Bjørn Vandvik javllá sijáj mielas li ilá binná ássjijs ma politijjaj diededuvvi.

    – Mijá ulmme l nav vaj sáme dán næhttabiele baktu vuojnni unugis vásádusájt la máhttelis gujddit, javllá Vandvik.

    Bagádallam la oarjjel-, julev- ja nuorttasámegiellaj ja dárogiellaj, ja danna oattjo diedojt gejna máhtá guládallat gatjálvisáj sáme nálsodime ja rasisma birra.

    Bjørn Vandvik på Sametinget. Han er avdelingsdirektør i Politidirektoratet
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK