Hopp til innhold

– Anonym satire er mobbing og uten ryggrad

Den anonyme satireprofilen «Jarle Hallesvik» skaper både latter og forbannelse, og framstår som svært hatsk mot samene. Stortingsrepresentant mener personene bak profilen går over grensa og er uten ryggrad.

Frank Bakke-Jensen

– Poenget mitt er at den eller de som står bak profilen «Jarle Hallesvik» bommer i og med at dem forlanger å være anonyme, sier stortingsrepresentant for Finnmark Høyre, Frank Bakke-Jensen.

Foto: Privat

Stortingsrepresentant for Finnmark Høyre, Frank Bakke-Jensen mener at personene bak den anonyme satireprofilen «Jarle Hallesvik» bommer i og med at de forlanger å være anonyme.

– Jeg mener at dette går over grensa, og er ikke lengre satire når det må leveres anonymt. Da er det mobbing. Jeg krever at de ikke skal skjule seg bak at dette er politisk satire.

– Forbannet og opprørt

Jarl Hellesvik

– Klart jeg er forbannet og opprørt, sa Jarl Torfinn Hellesvik til NRK tidligere denne uken.

Foto: NRK

Det var i forrige uke at en eller flere anonyme personer opprettet en Facebookprofil med navnet «Jarle Hallesvik», for å harselere med den virkelige personen Jarle Torfinn Hellesvik.

Satirefiguren hisset på seg den virkelige personen Hellesvik, som mener at han ble fremstilt som en samefientlig politisk idiot.

– Klart jeg er forbannet og opprørt. Jeg opplever dette som mobbing og sjikane av groveste sort. Jeg har politianmeldt både profilen og Facebook, sa Jarl Torfinn Hellesvik fra Hammerfest til NRK tidligere denne uken.

Han har i ni år skrevet avisinnlegg om samepolitiske spørsmål i Finnmark, og har vært svært kritisk mot både Sametinget, Finnmarkseiendommen og samiske organisasjoner. Hellesvik er en av debattantene som blant annet mistenker at enkelte samer har en plan om en egen stat i nord.

Anonym

Personene bak satirefiguren fortalte til NRK hvorfor de vil være anonyme, og hvorfor de gjør dette.

– Vi ønsker ikke å ramme noen og har ikke noe overordnet mål annet enn å drive med politisk satire. Om folk føler seg støtt av politisk satire så kan vi bare si at dette er en konsekvens av å drive med politikk.

Nettroll og mobbing

Stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen for Finnmark Høyre mener at profilen «Jarle Hallesvik» er mobbing, og ikke satire.

– Grensen mellom satire og mobbing går på om personen bak tåler å stå frem eller ikke. Jeg mener at dette går over grensa, og ikke er satire lengre når det må leveres anonymt. Da er det mobbing.

Jarle Hallesvik

Dette er profilen som skaper både latter og forbannelse.

Foto: Simon Piera Paulsen

Bakke-Jensen trekker frem begrepet nettroll for å beskrive satireprofilen.

– Nettroll er en betegnelse på folk som bruker sosiale medier og nettdebatter til sjikane, trusler, mobbing og uttalelser som går langt over det som man regner som akseptabelt i samfunnsdebatten.

Kan bli et godt konsept

Stortingsrepresentanten forteller at profilen blir forklart og forsvart med at det er politisk satire, og har i utgangspunktet ikke problemer med å være enig dette – dersom personene bak står frem med navn.

– Profilen «Jarle Hallesvik» er helt OK som et verktøy innenfor politisk satire, og kan til og med bli et godt konsept. Men da må dem som har laget den stå frem slik at det er noen ansikter på hvem som leverer satiren. Det er essensen i god, politisk satire.

Edel kunstform

Stortingsrepresentanten mener at satire er en av de edleste delene for kunstform innenfor samfunnsdebatten, og forteller at den har vært brukt i flere hundre år for rokke med makten og løse opp en debatt.

– Den utøves av personer med ryggrad og har mot i seg til å stå mot makt og myndighetspersoner. Men det er en forutsetning at den som leverer satiren ikke er anonym og står frem med navn. Det er da den har kraften til å flytte fjell.

Korte nyheter

 • Anna Granefjell dan jaepien åarjelsaemien kultuvrebaalhkam åådtje

  Baalka Raasten Rastah'sne juekieji.

  Jurye jiehtieh "Dïhte vihkeles goh gïele-, kultuvre- jïh vuekieguedtijem orreme, dovne sov dajveektievoetesne jïh åarjelsaemien sïebredahken åvteste."

  Granefjell lïj NRK'n voestes åarjelsaemien journaliste, skïemtjesåjhtere, lohkehtæjja, jarkoestæjja, vytnesjæjja jïh organisasjovnebarkije.

  Bilde av Anna Granefjell, vinneren av sørsamisk kulturpris 2023.
  Foto: Solveig Norberg / NRK
 • Sortland: Kommuneoverlege fraråder å drikke vann fra naturen

  Onsdag meldte Folkehelseinstituttet (FHI) at det har vært en økning i antall personer smittet av harepest.

  Det var meldt om 54 personer som var smittet av harepest i august og september, med totalt 70 personer hittil i 2023.

  Høsten er nemlig høysesong for harepest, og nå er den også påvist i Sortland.

  Mattilsynet opplyste fredag at de hadde fått positivt prøvesvar på en hare funnet i Spjutvika. Det skriver Bladet Vesterålen.

  Harepest, tularemi, kan gi langvarig sykdom hos mennesker. Mennesker kan smittes gjennom å drikke vann i naturen, eller ved kontakt med gnagere og deres ekskrementer.

  Kommuneoverlegen anbefaler følgende forholdsregler:

  – Ikke drikk vann direkte fra naturen. Vannet kan drikkes etter koking eller annen desinfeksjon.

  – Unngå kontakt med syke eller døde harer og smågnagere. Bruk hansker hvis du må håndtere døde dyr og husk god håndvask etterpå.

  – Brønner eller oppkommer må sikres mot inntrenging av overflatevann og mot dyreliv som smågnagere og fugler. Inspiser brønner og oppkommer jevnlig. Fjern døde dyr eller annen synlig forurensning umiddelbart, og ikke drikk eller bruk vannet før det er gjort tiltak for å sikre at vannet er trygt

  – Ikke fei opp smågnagerlort (for eksempel muselort i hytta), men bruk heller en fuktig klut, og beskytt hendene med gummihansker.

  – Unngå å bli slikket av hunder og katter som nylig har vært i kontakt med et dødt eller sykt dyr, da de kan ha fått bakterien i munnhulen.

  Harepest
  Foto: Knut Fredrik Øi
 • Eieren fant elghund sin skutt

  Torsdag morgen fant jegerkollega og hundeeier Magnar Aslaksen en sørgelig opplevelse da hans elghund Loke (nær 2 år gamle) ble funnet død.

  Aslaksen var i fangst onsdag og dro med hunden sin fra hytta sin ved Idjajávrris til Nieiddaidvári fangstområde. Etter å ha gått i noen timer satte Aslaksen seg i en sandstrand for å koke kaffe. Hunden roet seg ned etter nærmere en halv time, før den luktet en elg og dro av gårde, som var siste gang Aslaksen så hunden i live.

  – Klokka var allerede litt over seks og det begynte å bli mørkt. Da jeg kom til stedet der hunden var, var det mørkt og jeg fant ikke hunden, selv om WeHunt viste at hunden var der. Det viste seg senere at jeg hadde gått bare noen få meter unna. Jeg ga opp og dro tilbake til hytta der jeg overnattet. Neste morgen dro jeg for å lete igjen, og da fant jeg hunden. Den var skutt, og det var et enormt hull rett mellom øynene, forteller Aslaksen.

  – Det første jeg tenkte på da jeg så det, var at det må ha vært en elg tyv i området og at hunden hadde funnet den. Heldigvis tok jeg en kaffepause og ble ikke med hunden, ellers kunne jeg også kanskje blitt skutt, sier Aslaksen alvorlig til Ávvir

  Aslaksen tok hunden med seg til hytta der han ringte politiet.

  Hunden ble funnet om lag 2,5 kilometer fra bilveien. Stedet ligger cirka to mil fra Karasjok, mot Lakselv. Politiet oppfordrer publikum som vet noe til å ta kontakt med dem. Dette skrev Ávvir