NRK Meny
Normal

– Anonym satire er mobbing og uten ryggrad

Den anonyme satireprofilen «Jarle Hallesvik» skaper både latter og forbannelse, og framstår som svært hatsk mot samene. Stortingsrepresentant mener personene bak profilen går over grensa og er uten ryggrad.

Frank Bakke-Jensen

– Poenget mitt er at den eller de som står bak profilen «Jarle Hallesvik» bommer i og med at dem forlanger å være anonyme, sier stortingsrepresentant for Finnmark Høyre, Frank Bakke-Jensen.

Foto: Privat

Stortingsrepresentant for Finnmark Høyre, Frank Bakke-Jensen mener at personene bak den anonyme satireprofilen «Jarle Hallesvik» bommer i og med at de forlanger å være anonyme.

– Jeg mener at dette går over grensa, og er ikke lengre satire når det må leveres anonymt. Da er det mobbing. Jeg krever at de ikke skal skjule seg bak at dette er politisk satire.

– Forbannet og opprørt

Jarl Hellesvik

– Klart jeg er forbannet og opprørt, sa Jarl Torfinn Hellesvik til NRK tidligere denne uken.

Foto: NRK

Det var i forrige uke at en eller flere anonyme personer opprettet en Facebookprofil med navnet «Jarle Hallesvik», for å harselere med den virkelige personen Jarle Torfinn Hellesvik.

Satirefiguren hisset på seg den virkelige personen Hellesvik, som mener at han ble fremstilt som en samefientlig politisk idiot.

– Klart jeg er forbannet og opprørt. Jeg opplever dette som mobbing og sjikane av groveste sort. Jeg har politianmeldt både profilen og Facebook, sa Jarl Torfinn Hellesvik fra Hammerfest til NRK tidligere denne uken.

Han har i ni år skrevet avisinnlegg om samepolitiske spørsmål i Finnmark, og har vært svært kritisk mot både Sametinget, Finnmarkseiendommen og samiske organisasjoner. Hellesvik er en av debattantene som blant annet mistenker at enkelte samer har en plan om en egen stat i nord.

Anonym

Personene bak satirefiguren fortalte til NRK hvorfor de vil være anonyme, og hvorfor de gjør dette.

– Vi ønsker ikke å ramme noen og har ikke noe overordnet mål annet enn å drive med politisk satire. Om folk føler seg støtt av politisk satire så kan vi bare si at dette er en konsekvens av å drive med politikk.

Nettroll og mobbing

Stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen for Finnmark Høyre mener at profilen «Jarle Hallesvik» er mobbing, og ikke satire.

– Grensen mellom satire og mobbing går på om personen bak tåler å stå frem eller ikke. Jeg mener at dette går over grensa, og ikke er satire lengre når det må leveres anonymt. Da er det mobbing.

Jarle Hallesvik

Dette er profilen som skaper både latter og forbannelse.

Foto: Simon Piera Paulsen

Bakke-Jensen trekker frem begrepet nettroll for å beskrive satireprofilen.

– Nettroll er en betegnelse på folk som bruker sosiale medier og nettdebatter til sjikane, trusler, mobbing og uttalelser som går langt over det som man regner som akseptabelt i samfunnsdebatten.

Kan bli et godt konsept

Stortingsrepresentanten forteller at profilen blir forklart og forsvart med at det er politisk satire, og har i utgangspunktet ikke problemer med å være enig dette – dersom personene bak står frem med navn.

– Profilen «Jarle Hallesvik» er helt OK som et verktøy innenfor politisk satire, og kan til og med bli et godt konsept. Men da må dem som har laget den stå frem slik at det er noen ansikter på hvem som leverer satiren. Det er essensen i god, politisk satire.

Edel kunstform

Stortingsrepresentanten mener at satire er en av de edleste delene for kunstform innenfor samfunnsdebatten, og forteller at den har vært brukt i flere hundre år for rokke med makten og løse opp en debatt.

– Den utøves av personer med ryggrad og har mot i seg til å stå mot makt og myndighetspersoner. Men det er en forutsetning at den som leverer satiren ikke er anonym og står frem med navn. Det er da den har kraften til å flytte fjell.