NRK Meny
Normal

– Jeg framstilles som samefiendtlig politisk idiot

Denne Facebook-profilen skaper både latter og forbannelse. Satirefiguren «Jarle Hallesvik» som framstår som svært hatsk mot samene, hisser på seg mannen med et lignende navn. Samfunnsdebattanten Jarl Hellesvik raser mot den falske profilen.

Jarle Hallesvik

Det er denne falske profilen som den virkelige Jarl Torfinn Hellesvik reagerer på.

Foto: Simon Piera Paulsen

– Klart jeg er forbannet og opprørt. Jeg opplever dette som mobbing og sjikane av groveste sort. Nå vurderer jeg å politianmelde profilen, sier Jarl Torfinn Hellesvik fra Hammerfest til NRK.

Jarl Hellesvik

– Det er klart jeg er forbanna, sier den virkelige Jarl Torfinn Hellesvik.

Foto: NRK

Han har i ni år skrevet avisinnlegg om samepolitiske spørsmål i Finnmark, og har vært svært kritisk mot både Sametinget, Finnmarkseiendommen og samiske organisasjoner. Hellesvik er en av debattantene som blant annet mistenker at enkelte samer har en plan om en egen stat i nord.

Hellesvik mener at den falske profilen forsøker å fremstille ham som en samefientlig politisk idiot.

– Jeg er opprørt. I alle innleggene som profilen skriver, er det et bilde av meg. Da har de passert en grense som er veldig grov. Jeg opplever det som mobbing og sjikane av groveste sort.

– Fyren er artig

Tegneseriemaker Runar Balto er en av de som mener at den virkelige Jarl Torfinn Hellesvik må tåle dette.

Balto som tegner serien Sápmi for avisene Ávvir og Sagát, trodde først at «Jarle Hallesvik» var en ordentlig person som var i mot samer, og skjønte først etterpå at det var en parodi.

– Jeg synes profilen er artig, og han driver egentlig med satire mot en virkelig person. Jeg ser ikke at noen blir sjikanert. Men ja, jeg ser at noen blir latterliggjort. Om det er greit eller ikke, det vil jeg holde for meg selv.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Runar Balto

Tegneseriemaker Runar Balto mener at den falske «Jarle Hallesvik» holder seg langt innenfor grensen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Ikke mobbing

Balto understreker at det ikke er han som har laget satireprofilen «Jarl Hallesvik», og viser til at den virkelige Hellesvik holder en ganske høy profil.

– Hver gang en nordmann gjør noe lignende, og samer blir sure, da påberopes ytringsfriheten. Hadde det vært en samisk forkjemper som ble latterliggjort på samme måte, tror jeg neppe noen en gang hadde nevnt ham i avisa.

– Mobbing? Absolutt ikke. Jeg vil heller kalle det for å prate etter munnen til Hellesvik. Det er jo rettet mot en kar som selv ikke tar fem øre på å latterliggjøre samer. Jeg vil heller kalle det som den virkelige Hellesvik skriver i sine innlegg som mobbing.

Fremstilt som politisk idiot

Jarl Torfinn Hellesvik har vært en svært ivrig avisdebattant i Finnmark i lang tid. Hellesvik mener at Balto har full anledning til å imøtegå hans debattinnlegg i media, fremfor å komme med uttalelser i NRK om hans debattinnlegg i avisene.

– Da får han imøtegå meg saklig i debattinnleggene i stedet for å komme med slik skitprat, der jeg prøver å argumentere saklig og fremlegge mine synspunkter så godt jeg kan. Og det har jeg alltid lagt vekt på i min offentlige debatt.

Han presiserer at hans hovedkritikk går mot det sosiale nettstedet Facebook.

– Man skulle tro at Facebook var hevet over vanlig presseetikk i dette landet. De tjener dyngevis av penger på nettstedet, men det er ikke mulighet å få kontakt med dem for å få fjernet profilen.

Ikke første gang

Ravdna Buljo Gaup

Nyhetsredaktør Rávdná Buljo Gaup i NRK Sápmi forteller at NRK har blokkert pseudonymet Jarle Hallesvik fra debattsidene på NRK.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Det er ikke første gang at det blir opprettet falske profiler med navnet «Jarle Hallesvik». Man finner det samme navnet på nettstedet Twitter og NRK har tidligere blokkert pseudonymet fra debattsidene.

– Vi vil ha en åpen debatt, men har valgt å stenge for debatt fra dette pseudonymet fordi vi ikke ønsker at våre sider skal brukes på denne måten, sa nyhetsredaktør Rávdná Buljo Gaup i NRK Sápmi i januar i år.

Satire mot Jarl Hallesvik

På Facebook har det oppstått debatter, der flere personer har reagert på den falske profilen.

– Jeg så at mange av mine venner hadde akseptert ham som venn, og jeg reagerer instinktivt på det jeg oppfatter som regelrett mobbing, sier Lene Hansen, som også er styreleder for Beaivváš samisk nasjonalteater og var den første lederen for festivalen Riddu Riđđu.

Lene Hansen

Lene Hansen takket pent nei til å bli venn med den falske profilen.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Lene Hansen mener at den falske Facebook-profilen er en slags satire mot den virkelige personen Jarl Torfinn Hellesvik, som er veldig synlig i den samiske debatten med standpunkt som samer ikke liker.

– Inkludert meg selv. Jeg er grunnleggende uenig med hans standpunkt, men å latterliggjøre en person på den måten er uverdig. At man tar personen i stedet for sak, har jeg veldig lite sans for, uansett hva de ulike personene måtte mene.

Lite morsomt

Hansen forteller at hun fikk en invitasjon fra den falske profilen «Jarle Hallesvik» på Facebook, en profil med et usympatisk profilbilde med råtne tenner.

– Man kan oppfatte profilen som dyslektisk, litt dum og den er helt åpenbart i mot alt som er samisk. Det var et forsøk på å skape en slags ironisk og satirisk profil, men den måten å fremstille han på var veldig lite morsomt, så jeg takket pent nei til å bli venn med ham.

Kjenner ikke identiteten

Lene Hansen har ingen formening om hvem som står bak den falske profilen.

– Jeg har ikke brukt en kalori på å tenke på det, så det aner jeg ikke.

Serietegner Runar Balto har mistanker om at det er en person som jobber innenfor media og som kjenner til Vær Varsom-plakaten.

– Denne mannen vet nok hva han driver med, og etter min mening holder seg langt innenfor grensa. Jeg kan bare forsikre om at det hvertfall ikke er meg. Jeg gjør aldri noe som en anonymt. Hvis jeg gjør noe satire, så står jeg for dette med fullt navn. Men nå er jeg ikke så sikker på om han der Hallesvik hadde vært like morsom hvis vi viste hvem som står bak.

Den virkelige Hellesvik selv tror det er flere personer bak den falske profilen.

– Dette er ikke gutteromsstreker. Det er folk som er meget godt orientert i den samepolitiske debatten som har foregått over flere år. Men jeg har ingen anelse om hvem det er.