Hopp til innhold

Statsministeren er åpen for endringer i reindriften

Statsminister Erna Solberg og landbruksminister Jon Georg Dale fikk en unik mulighet til å se innsiden av deler av den samiske reindriften.

Erna Solberg klapper reinen til Nils Henrik Sara mens Jon Georg Dale ser på

ERNA OG REINBUKKEN: Reineier Nils Henrik Sara presenterer en av de unge reinbukkene for statsminister Erna Solberg og landbruksminister Jon Georg Dale. De har kommet for å lære mer om den samiske reindriften.

Foto: Skjermdump/Torgeir Varsi / NRK

– Han her er ikke kastrert. Det er en produksjonshann, forklarer reindriftssamen Nils Henrik Sara, mens viser frem en av reinbukkene.

Sara har besøk av statsministeren og landbruksministeren, og forklarer at hannene som ikke skal produsere avkom kastreres. Da blir de nemlig roligere.

– Sånne kastrerte hanner er mye enklere å ha med å gjøre, sier statsminister Erna Solberg (H) med en samtykkende latter.

Landbruksminister Jon Georg Dale er med. Han ler også lettere nervøst av statsministerens kastreringsspøk.

Nils Henrik Sara knytter på seg skaller

GJØR SEG KLAR: Tidligere leder for NRL Nils Henrik Sara driver Sami Siida. Før besøket fra makta skal finstasen på.

Foto: Piera Balto / NRK

– To målsettinger på en gang

Ministrene har kommet til Finnmark og reiselivsbedriften Sami Siida i Alta. Der skal de lære mer om samisk kultur og næring.

– Vi er opptatt av at vi klarer å nå to målsettinger på en gang. Det ene er ivaretakelse av samisk kultur og samisk livsform i en moderne kontekst, sier statsministeren.

– Det andre er at vi er nødt til å sikre oss bærekraften. Jeg har lyst til å understreke at noen av reguleringene, konfliktene og rettssakene vi nå har dreier seg også om den miljømessige bærekraften i denne næringen, sier Solberg.

En helhetlig gjennomgang av reindriftsloven

Det er Nils Henrik Sara som driver Sami Siida. Da han og ministrene hadde satt seg inn i lávvuen, benyttet han muligheten til å fortelle om det han anser som noe av det mest utfordrende.

Nemlig reindriftsloven.

En lov som stadig endres, og spesielt reindriftssamene selv mener ikke fungerer etter eget formål.

– Spesielt når det kommer til reintallsreduksjonen er det utfordrende når vi innenfor distriktene skal forhøre oss med de andre om hvor mye hvem har slaktet, sier han.

Han insinuerer at man behøver en annen løsning for å få til en rettferdig reduksjon i antall rein per reineier.

– Jeg har hørt innspillene om at man ønsker en mer helhetlig gjennomgang av loven, og at man ønsker å se på det på nytt. Det skal vi ta med oss, sier Solberg til NRK.

Erna Solberg utenfor lávvu sammen med koftekledde samer og kamerafolk

ERNA: Statsminister Erna Solberg mener at konsultasjonsordningen med Sametinget fungerer bra. – Selv om vi ikke alltid er enig, så kommer vi fram til gode kompromisser, sier statsministeren.

Foto: Piera Balto / NRK

Erna Solberg fremhever også at mulighetene for reiseliv i forbindelse med reindriften bør være mulig å utnytte enda bedre enn i dag. Solberg sier seg imponert av den vakre naturen i Finnmark, og det er en unik opplevelse å få se en annerledes levemåte der folk lever i pakt med naturen.

Ønsker seg bedre tilrettelegging

– Jeg synes det er veldig bra at både statsminister og landbruksministeren reiser på en sånn tur, sier leder for Norske Reindriftssamers Landsforbund Ellinor Marita Jåma.

Jåma forventer at ministrene får med seg innspillene til næringsutøverne.

Ellinor Marita Jåma foran lávvu

– VIKTIG BESØK: Leder for reindriftssamenes viktigste forbund NRL mener det er viktig at utøverne får mulighet til å kommunisere direkte med ministrene.

Foto: Piera Balto / NRK

– Vi har en stortingsmelding og en vedtatt politikk om at reindrifta skal øke produksjonen og øke inntjeningen, og da er det kjempeviktig at de legger til rette for at vi har mulighet til det, sier Jåma.

Også landbruksminister Jon Georg Dale er glad for nye innspill på hvordan de skal klare å ha en bærekraftig utvikling i reindriftsnæringen.

– Jeg mener at vi har hatt god effekt av den reintallsreduksjonen som næringen har gjennomført. Det har vært krevende for mange reindriftsaktører, men det har også styrket grunnlaget for en økologisk bærekraftig reindriftsnæring, sier Dale.

Statsminister Erna Solberg sitter i reinslede

SLEDETUR: Her får statsministeren prøvd reinslede. Etter besøket i Sami Siida blir det snøskutertur for å besøke reingjetere på fjellet.

Foto: Piera Balto / NRK

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK