Hopp til innhold

Slik blir årets festivalsommer i Sápmi

Er du klar for festivalsommer? Her finner du en oversikt over festivaler som arrangeres i sommer i de samiske områdene.

Strålende fornøyde damer på Midnattsrocken 2022.

FESTIVAL: Nå er det duket for festivalsommer.

Foto: Elle Gaup-Johansen / NRK

Ankarede i Jämtland, Sverige 22. - 24. juni

Feiringen tar årlig sted under sankthansaften og bygger på kristne tradisjoner. Arrangementet holdes av Frostviken-Hotagen sameförening og i 2019 hadde de 100-års jubileum.

Lassokasting i Ankarede

LASSOKASTING: Det arrangeres forskjellige aktiviteter under Ankarede.

Foto: Maja Sofie Kristina Fjellstrom

Arctic Jam i Tromsø 23. - 25. juni

Er en familievennlig festival som inneholder danseverksteder, konserter, konkurranser for barn og ungdom, profesjonelle konkurranser og live kunstverk skapelser.

Blir det festival på deg i år?

Festspillene i Nord-Norge i Harstad 24. juni - 1. juli

Er også en familievennlig festival med ulike aktiviteter for barn og voksne, alt fra musikk, kunst og kultur.

Chrisfestivalen i Kjøllefjord 28. juni - 1. juli

Er en liten musikkfestival som opprinnelig bare skulle være en «engangs-happening», som ble til en årlig begivenhet. Chrisfestivalen er kjent for å ha god stemning og har blitt til et samlingspunkt for folk.

Festivaler i juli

Kirunafestivalen i Kiruna, Sverige 29. juni - 1. juli

Festivalen har invitert både den samiske artisten Pia Maria Nutti Holmgren, og den kjente artisten Benjamin Ingrosso til musikkfest i gruvebyen.

Portugal Eurovision Song Contest

TAR TUREN NORDOVER: Den svenske artisten Benjamin Ingrosso deltok som Sveriges representant i Eurovision Song Contest i Lisboa i mai 2018. Han er blant artistene under Kirunafestivalen.

Foto: Armando Franca / AP

BeskánLuossarock i Karasjok 1. juli

Er en utendørs samisk musikkfestival. I år er festivalen fullspekket med samiske kvinnelige artister og kun en mannlig duo: Yungmiqu&Jezebro.

Alperocken i Øksfjord 1. juli

Alperocken introduserer for første gang et familiearrangement på dagen med underholdning av "Søringen og samen". På kveldstid holdes det utendørskonsert og på scenen finner du Moillrock, Ozas, Pil og bue og Lord Tenebrarum & Vebjørn.

Midnattsrocken i Lakselv 7. - 8. juli

Er en musikkfestival. Midnattsrocken er kjent for god stemning og for tilbakevendende publikum, år etter år. Festivalen brer seg ut på et stort område med campingmuligheter.

Matoma hev en stor oppblåsbar badeleke til sitt publikum.

HEV BADELEKE: Én av fjorårets artister, Matoma, hev en gigantisk badeleke til publikum under konserten.

Foto: Elle Gaup-Johansen

Festivaldager på markoppsynet i Kvalsund 7. - 9. juli

Festivalen på markoppsynet er en samling for personer som vil vise motstand mot Nussirs planlagte gruveprosjekt. Her kan du blant annet nyte konserter og delta på markering.

Bilde fra aksjonistenes leir "Markoppsynet" i Repparfjorden, Hammerfest.

Bilde fra aksjonistenes leir Markoppsynet i Repparfjorden, Hammerfest i 2021.

Foto: Eirik Sørenmo Påsche

Riddu riđđu i Manndalen 12. - 16. juli

Er en årlig internasjonal urfolksfestival som har gradvis vokst seg større og blitt til en betydelig og viktig del av den samiske kulturreisingen i de sjøsamiske områdene. Festivalen inneholder konserter, seminarer, kunst, håndverkskurs og forestillinger.

Article 3 Riddu

URFOLKSFESTIVAL: Festivalen har en internasjonal urfolksprofil og fikk i 2009 nasjonal knutepunktstatus.

Foto: Håkon Mudenia / NRK

KokelvLive i Kokelv 14. - 15. juli

KokelvLive ble til for å bidra til å skape en mer levende bygd for deres innbyggere og for å forhåpentligvis rekruttere tilflyttere. Her kan du få med deg blant annet OnklP og de fjerne slektningene, Pristine, Elle Maija og Lysenetter. KokelvLive er også familievennlig og tilbyr familiekonserter.

Buktafestivalen i Tromsø 20. - 22. juli

Er en musikkfestival som tilbyr rock og sjømat. Festivalen har også et gratiskonsept: Bukta for Alle, det er et rusfritt arrangement lørdags formiddag under Buktafestivalen med aktiviteter for folk i alle aldre.

Danko Jones på Buktafestivalen 2015

BUKTAFESTIVALEN: Danko Jones er én av årets artister under festivalen.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

Sørøyrocken i Sørvær 27. - 29. juli

Sørøyrocken er en musikkfestival. I år har festivalen både norske og samiske artister. Alle dager under kveldsarrangement er det 18 års aldersgrense.

Bugøynesfestivalen i Bugøynes 27. - 29. juli

Er en festival som tilbyr god musikk, fest, barnepark, barneshow, fiskekonkurranser, båtliv og mat. I år har de trekkplastere som blant annet Sandra Lyng, Cir.Cuz, Backstreet Girls og The Heelclickers.

Márkomeannu i Evenes 27. - 30. juli

Er en samisk festival på Gállogieddi. Festivalen har en klar samisk profil, og i programmet finner du både musikk, visuell kunst, scenekunst, litteratur, seminarer, idrett, vandringer, marked, barneprogram og ungdomsprogram.

Mari Boine
Foto: Vaino Rensberg

Dansklacken i Karesuando, Sverige 28. - 29. juli

En mindre festival som arrangeres i Karesuando. Programmet er ikke enda utgitt.

Kunesdagan i Kunes 28. - 30. juli

Er en liten årlig festival. Programmet inneholder blant annet kunst og konserter.

Festivaler i august

Urkultfestivalen i Näsåker, Sverige 3. - 5. august

Er en festival der mennesker, musikk og kultur fra ulike deler av verden møtes. Festivalen inneholder aktiviteter, barneteater, kurs, workshops, posei, håndverk og økologisk mat. Her finner du også samiske artister.

Gorosofestivalen i Nordreisa 4. - 5. august

Er en musikkfestival. I år har de både norske og samiske artister og band på programmet. På Goroso spiller blant annet Rolffa, CC cowboys, Tungevaag, Julie Bergan og Tix.

Sápmi Pride i Hætta, Finland 11. - 13. augus

Et av målene til Garmeres er å arrangere en årlig Sápmi Pride feiring. Denne feiringen finner sted i et av de samiske områdene, og det byttes sted fra år til år.

Nordland Musikkfestuke i Bodø 4. - 13. august

Musikkfestuka er en festival med musikk for alle. Programmet består i hovedsak av klassisk musikk, men også jazz, folkemusikk, musikkteater, dans, pop, rock og andre sjangere har sin plass i festivalen.

Les også Festivalvettreglane: Tips til deg som går ein festivalsommar i møte

Arianrhod Engebø og Nate Kahungu på Stavernfestivalen.

Varangerfestivalen i Vadsø 9. - 12. august

Varangerfestivalen er en av Finnmarks største festivaler og en av Norges eldste festivaler. I Programmet finner du blant annet jazzmusikk og andre sjangere, de er kjent for å presentere artister fra Nordområdene.

Kalottspel i Målselv 10. - 13. august

Folkemusikk- og folkedansfestivalen Kalottspel ble arrangert første gang i 1970. Formidling av folkemusikk og folkdans på Nordkalotten står sentralt på programmet.

Ijahis Idja i Enare, Finland 18. - 19. august

Er en festival som feirer musikken til urfolk og har blitt arrangert i Inari siden 2004. Arrangementet er den eneste musikkfestivalen i Finland som konsentrerer seg om samisk musikk.

20190302 Melodi Grand Prix norsk finale XmafbeoJgM0

OPPTRER I FINLAND: Musikkbandet Keiino skal opptre under Ijahis Idja i August.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Alta LIVE i Alta 18. - 19. august

Alta LIVE er en naturligvidereføring av Aronnesrocken. Her kan du få med deg både norske og samiske artister. Festivalen er kjent for å være stemningsfull.

Sondre Justad på Alta Live

ALTA LIVE: Sondre Justad har tidligere spilt under Alta LIVE og lokket til seg et stort publikum.

Foto: Dánil Røkke

Eddemannak i Varangerbotn 24. - 26. august

Er en samisk musikkfestival, som løfter den urgamle dialekten i Nesseby. Festivalen arrangeres for 3. året på rad, samme helg som Vuonnamárkanat. Her kan du få med deg mange kjente samiske musikere og band.

Rakettnatt i Tromsø 25. - 26. august

Er en musikkfestival som er delt i to. Rakettnatt og Rakettnatt fri, sist nevnte er en festivaldag med 16 års aldersgrense. I begge programmene finner du kjente artister.

Høstsprell i Alta 25. - 26. august

Er en musikkfestival. Der inviterer de deg til god musikk og god stemning! På Høstsprell lover de matservering hele helga og 150 camp plasser rett ved festivalområdet.

Festivaler i september

Raasten Rastah i Røros 28. september - 1. oktober

Den sørsamiske festivalen legger spesielt vekt på aktiviteter for barn og unge, men har som mål å være en festival for hele familien. Festivalen regnes som en kulturell og sosial møteplass.

Hei!

Har du tanker om saken du har lest, eller innspill til andre viktige festivaler i Sápmi som vi kanskje har glemt?
Send meg gjerne en e-post! 

Korte nyheter

  • Háliidit priváhta dearvvašvuođafálaldaga Áltái

    Álttá Bargiidbellodat, Guovddášbellodat ja Gurutbellodat lea bargagoahtán oččodit priváhta dearvvašvuođafálaldaga, Aleris bokte.

    Dát ii soabat ráđđehusa strategiijain. Ráđđehus áiggošii uhcit priváhta dearvvašvuođabálvalusaid.

    – Buot buoremus livčče dieđusge jos mis livčče almmolaš dearvvašvuođafálaldat mii nagoda buohkaid dikšut, muhto nu ii leat. Álbmoga bálvalusat leat buot deháleamos, ja mun sávan dat duohtandahkko, dadjá Álttá Bargiidbellodaga Ole Steinar Østlyngen, ja čujuha priváhta dearvvašvuođafálaldahkii.

    Altaposten muitalii áššis vuosttažin.

    Ráđđehusas eai ge doarjjo dán barggu.

    – Geavahit resurssaid hukset priváhta fálaldaga, ii atte buoret dikšofálaldaga álbmogii. Dušše sidjiide geain lea ráđđi máksit iežas lupmas, čállá Dearvvašvuođa- ja fuolahusdepartemeantta stáhtačálli Karl Kristian Bekeng e-poasttas NRK:i.

    Kantar iskos čájeha ahte gávccis logi olbmos háliidit priváhta ja almmolaš buohcciviesuide eanet ovttasbarggu, čoavdin dihtii dearvvašvuođabálvalusa hástalusaid, muitala Anita Tunold, Aleris hálddašeaddji direktevra.

    Ii ge leat vuos mearriduvvon ahte Aleris ásahuvvo Álttá gildii.

    – Jus mii áigot ásahit fálaldaga ođđa báikái, de fertet mii ásahit fálaldaga mas lea buorre dássi, ja ahte dat lea ekonomalaččat gánnáhahtti. Dat leat min prinsihpat, beroškeahttá gosa mii galgat, dadjá Tunold.

  • Oppdrettsselskap bidrar til åpning av vei

    Båtsfjord kommune melder på sin nettside at de i år har, som tidligere år, fått et betydelig økonomisk bidrag fra oppdrettsselskapet SalMar til åpning av Syltefjordveien.

    – Dette muliggjør åpning av veien tidligere enn hva som ellers ville vært mulig.

    Kommunen skriver at på dagtid i ukedager, mellom klokken 07.00 til klokken 15.00, vil veien fra bommen være å betrakte som anleggsområde. Det er dermed forbudt for publikum å ferdes langs veien på grunn av sikkerhet.

    – Etter hvert som veien åpnes, vil snøscooterløypene som går langs veien stenges.

    Uteetaten har begynt arbeidet og har som mål å åpne veien så snart forholdene tilsier at det er mulig.

  • Rykket ut etter melding om en bilbrann

    110 Finnmark melder på sosiale medier at brannvesenet i Kautokeino har rykket ut.

    Årsaken til utrykningen er en melding om en bilbrann.

    Bilen skal ha begynt å brenne utenfor Kautokeino. Det er ingen personer som er skadet, og 110-sentralen opplyser at alt er under kontroll.