NRK Meny
Normal

Skremmende situasjon i Russland

Sametingspresidenten har informert både verdenspressen, statsledere og urfolksdelegater om situasjonen for samene og andre urfolk i Russland. – Denne trakasseringen kan ikke kneble urfolkspolitikere og situasjonen er meget alvorlig, sier Keskitalo.

Brende møter Keskitalo i New York

Sametingspresident Aili Keskitalo informerte i dag tidlig utenriksminister Børge Brende om trakasseringen som skjer i Russland.

Foto: Liv Inger Somby, NRK

Lederen for det samiske parlamentet i Russland, Valentina Sovkina, ble lørdag hindret i å nå flyet hennes til New York. Sovkina var på vei til FNs Verdenskonferanse om urfolks rettigheter, da hun ble forsøkt stanset.

Sametingspresident Aili Keskitalo synes det er alarmerende at Sovkina ble hindret fra å reise til verdenskonferansen. Tidligere Moskva-korrespondent tror at russiske myndigheter ikke ønsket at Sovkina skulle delta.

Valentina Sovkina

Sovkina er nå på vei til New York, etter at hun ble forsøkt stoppet flere ganger av russisk politi.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

Sovkina ble blant annet frastjålet pass og ID-papirer. På tross av hindringene, er hun nå på vei til New York, hvor hun ventes å ankomme i kveld.

– Veldig skremmende

Sametingspresident Aili Keskitalo mener at det er skremmende at Sovkina, som representerer russiske samer, har blitt forsøkt stoppet.

Keskitalo sier at saken viser hvordan situasjonen for russiske urfolkrepresentanter og opposisjonspolitikere har forverret seg den siste tiden.

Den norske sametingspresidenten tror hendelsen også er et klart signal fra russisk side om at de er lite fornøyd med at verdenskonferansen har blitt en realitet. Videre mener hun at selve konferansedokumentet, som i stor grad styrker urfolksrettigheter, heller ikke er populært blant russiske myndigheter.

– Jeg håper Sovkina får delta på verdenskonferansen. Hun er valgt av russiske samer for å representere dem, noe jeg også vil påpeke overfor russiske myndigheter her i New York, sier Keskitalo.

Anerkjenner ikke det samiske parlamentet

– Det samiske parlamentet anerkjennes ikke av myndighetene i Russland og har dermed ingen formell status. Dette forteller distriktsredaktør i NRK Finnmark og tidligere Moskva-korrespondent Morten Ruud.

Ruud presiserer at han ikke kjenner bakgrunnen for saken.

Han tror at russiske myndigheter ikke ønsket at det skal komme

Morten Ruud

Russland anerkjenner ikke den samiske parlamentet forteller tidligere NRK-korrespondent i Moskva, Morten Ruud.

Foto: Marte Lindi

representanter fra et organ som de ikke godkjenner.

Ruud sier at slike hendelser kan gagne urfolk i landet, fordi deres situasjon nå får publisitet i vestlige medier.

Likevel mener han at russiske myndigheter kommer til å holde sterkt på det formalistiske, nemlig at det samiske parlamentet ikke eksisterer i Russland.

Tviler på at ytterligere sanksjoner

Ifølge Ruud følger russiske myndigheter nå godt med på Sovkina og de er trolig lite begeistret over at hun nå har reist til New York.

Tror du det kan få følger for Sovkina at hun har reist til verdenskonferansen?

- Valentina Sovkina har reist på lovlig måte og hun har heller ikke fått reiseforbud til verdenskonferansen som nå pågår. Dermed tror jeg ikke at saken vil ha ytterligere konsekvenser for henne, sier Ruud.

Russland kritisert på talerstolen

Den finske presidenten Sauli Niinistö talte på verdenskonferansen og sa at han er bekymret over situasjonen i Russland, etter at en urfolkrepresentant er blitt forsøkt hindret fra å reise.

Sauli Niinistö

Den finske presidenten ga klar beskjed til Russland i hans tale på verdenskonferansen i dag.

Foto: Heikki Saukkomaa / NTB scanpix

Presidenten påpekte at det er viktig at ufolk selv får delta i konferansen som omhandler deres rettigheter.

Niinistö høstet stor applaus fra salen etter at han tok opp saken til Sovkina.

Estlands president Toomas Hendrik Ilves støttet sin finske kollega og sa at det er skammelig at enkelte stater hindrer urfolkrepresentanter i å delta på FNs verdenskonferanse.

Stoppet gang på gang

Sovkina reiste tidlig på lørdag fra Lovozero i Russland til Kirkenes, hvor hun skulle dra videre med fly til New York.

Da hun og reisefølget skulle starte fra Lovozero tidlig lørdagsmorgen, så var alle dekkene til bilen kuttet opp. Sjåføren hennes Vladimir Galkin måtte derfor bytte bil, og reisefølget ble med dette forsinket en halvtime.

På veien ble de stoppet av det russiske veipolitiet DPS.

En uniformert mann og en annen som var kledd i sivilt ga beskjed til reisefølget at de hadde kjørt for fort og at bilen de kjørte med var meldt stjålet.

Sovkina ble deretter bedt om å levere fra seg passet sitt, noe som hun nektet å gjøre. Senere ble vesken hennes stjålet av en veskenapper, etter at de nok en gang ble stoppet av veipolitiet. Først klokken 02.00 natt til søndag fikk hun tilbake reisedokumentene, etter at flyet fra Kirkenes for lengst hadde fløyet.