Hopp til innhold

– Ikke før nå var vi gode å ha

Flere sjøsamer føler seg brukt av Kvalsund-ordfører Terje Wikstrøm, etter han uttalte at Sametinget ikke har tatt hensyn til sjøsamene i Nussir-saken.

Bjørnar Nilsen

Bjørnar Nilsen er sjøsame og tidligere gruvearbeider. Han er sterkt misfornøyd med at Kvalsund-ordføreren uttalte seg om sjøsamer i en kontekst han ikke kjenner seg igjen i.

Foto: Ewa-Mari Hedman / NRK

For halvannen uke siden sa Sametinget et klart nei til at gruveselskapet Nussir skal få starte opp i Finnmarkskommunen Kvalsund. Ordfører Terje Wikstrøm (Ap) uttrykte stor skuffelse over partikollegaene på Sametinget, og mener de ikke har tatt hensyn til sjøsamene i kommunen.

Irriterte sjøsamer

Wikstrøm har hele veien vært klar på at han ønsker gruveselskapet velkommen til kommunen, fordi man har et vedtak i både Finnmark Arbeiderparti og landsmøtet i Arbeiderpartiet som støtter mineralvirksomhet.

Terje Wikstrøm

Ordfører Terje Wikstrøm under Sametingets plenumsmøter for to uker siden.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

– Kvalsund er ei sjøsamisk bygd. De beslutningene som er gjort i kommunestyret blir da også en sjøsamisk beslutning, det er sjøsamiske interesser som er hensyntatt i vår beslutning.

Det får flere av kommunens sjøsamer til å se rødt.

– Det er jo bare piss! Vi har aldri blitt spurt om vi ønsker det (gruvedrift, red.anm), det er vel heller stikk motsatt. Jeg tror han bruker oss i en sammenheng som vi ikke vil være i, sier Bjørnar Nilsen til NRK Sápmi.

Han er sjøsame og tidligere arbeider ved Folldal verk i Kvalsund. Selv om han arbeidet i gruvene på 70-tallet, vil ikke han, som både er født og oppvokst ved fjorden, ha en ny gruve.

– Her sitter Norge og forhandler mot alt som heter forurensning, eksempelvis under den store miljøkonferansen i Paris. I neste øyeblikk går dem bak ryggen på folk og sier at de skal dumpe det i sjøen i Repparfjord, det er jo hull i hodet, raser Nilsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Repparfjorden

I desember i fjor ga Miljødirektoratet sitt «ja» til Nussir om gruveutslipp ut i Repparfjorden.

Foto: Allan Klo

– Spesielt

Selv om ordfører Wikstrøm ikke har alle sjøsamene i kommunen med seg i ønsket om Nussir-gruve, fikk han iallefall solid støtte fra sine partikamerater under Finnmark Arbeiderpartis årsmøte i helgen.

Wikstrøm sier til NRK at det skulle bare mangle at Nussir-saken har vært igjennom en rekke folkemøter og en lang politisk behandling, og at enkelt-engasjement må tas igjennom en slik arena.

– Bjørnar Nilsen sier at han og flere andre sjøsamer ikke har blitt spurt om de vil ha gruve til kommunen. Han føler seg brukt i uttalelsen din. Hva sier du til det?

– Nei, det føler jeg blir litt spesielt. Det er ikke sånn i en politisk sak eller uttalelse at vi spør enkeltpersoner. Demokratiske prosesser går gjennom de politiske vedtakene.

Bjørnar Nilsen er ikke enig.

– Kommunen har heller ikke gjort noe framstøt for sjøsamene i denne saken, ikke før nå. Nå var vi gode å ha, avslutter han.

Korte nyheter

  • «Biru Unjárga» lea gárvašit čuhppon

    Filbmadahkkis Egil Pedersenas lea stuorra ágga mojohallat. Ikte oainnat su vuosttaš guhkesfilbma «Biru Unjárga» lei gárvásit čuhppon.

    – Miessemánu čihččet beaivve 2024 d. 13:05 lohkkadeimmet guhkesfilmma jietnabargguid ja musihka, čállá Pedersen iežas Facebook siiddus.

    Pedersen muitala, ahte geassemánu 4. beaivve 2015 son čálligođii dokumeantta mas ledje jurdagat ođđa filbmii. Bargonamahus lei «En mann i et fuktig telt ved huset».

    – Ovcci jagi mátki lea dál nohkan. Dál álgá fargga mátki oažžut filmma máilbmái.

    Filbmadahkki čilge, ahte ovcci jagis lea šáŋŋer, váldoolmmoš, namma ja olu eará rievdan, muhto lea ain stuorra illu bargat filmmain.

    Boađus oidno kinoin čakčat 2024.

    – Šaddá somá čájehit buot daid čeahpes taleanttaid mat leat kámera ovddabealde ja dan mearihis čáppa Varjjatvuona, maid hirbmat čeahpes olbmot veahkehit gaskkustis, čállá Pedersen.

    Les på norsk

    Snutt av Biru Unjárga vist på TIFF 2024
    Foto: Dan Robert Larsen / NRK
  • «Biru Unjárga» er ferdig klippet

    Regissør Egil Pedersen har stor grunn til å smile. I går ble nemlig hans spillefilmdebut «Biru Unjárga» ferdig klippet.

    – 7. mai 2024 kl. 13:05 låste vi siste justeringer på lyd og musikk på spillefilmen, skriver Pedersen på sin Facebook side.

    Pedersen opplyser at 4. juni 2015 begynte han på et dokument med ideen til spillefilmen. Filmen hadde da arbeidstittelen «En mann i et fuktig telt ved huset».

    – En 9 år lang reise er over. Og nå begynner snart reisen med å få filmen ut i verden.

    Regissøren forklarer at på ni år har sjanger, hovedperson, tittel og mye annet endret seg, men gleden over å jobbe med filmen er her fortsatt.

    Resultatet kommer på kino høsten 2024.

    – Vi gleder oss til å vise frem alle de fantastiske talentene som er foran kamera og det unike uttrykket fra vakre Varangerfjorden som en fantastisk stab har vært med å skape, skriver Pedersen.

    «Biru Unjárga» er en av 20 kommende samiske filmer og TV-serier.

    Loga sámegillii

    Egil Pedersen
    Foto: Dan Robert Larsen / NRK
  • Ekstrabevilgning sikrer yrkesfagtilbudet i Hamarøy

    Fylkesrådet har i dag bestemt at elevene ved Knut Hamsun joarkkaskåvllå/videregående skole, avdeling Hamarøy, som ønsker full opplæring i bedrift (FOB) «Steigenmodellen» vg1 og vg2, skal få ta sine fellesfag på Oppeid.

    Fylkesrådet har gått inn for å bevilge 500.000 kroner ekstra for å kunne beholde fellesfagundervisningen for denne gruppen på Oppeid. Dette gjelder både de som har dette tilbudet inneværende skoleår, samt de som ønsker det fra høsten av.

    Det har vært reaksjoner fra elever og foreldre på at denne fellesfagundervisningen opprinnelig var lagt til Steigen. Dette ville ha medført at noen elever ville ha måttet flytte. Nå kan de ta sine fag på nærskolen, skriver fylkesråd for utdanning og kompetanse Joakim Sennesvik i en pressemelding.

    – Det betyr enormt mye for den enkelte elevene og for bredden i tilbudet på skolen at det er et miljø med forskjellige fagkretser. Også for lokalsamfunnet er dette av stor betydning, sier ordfører Britt Kristoffersen Løksa i Hamarøy til Avisa Nordland.

    Til høsten skal fylkeskommunen vedta en ny tilbudsstruktur fra skoleåret 2025/26 som skal være i fire år.

    – Det vil si noe om hvilke tilbud vi skal ha på de ulike skolene våre. Den planen vil jo si noe mer langsiktig for KHVGS og de 15 andre videregående skolene vi har, sier Sennesvik til NordSalten Avis.

    Knut Hamsun videregående skole - joarkkaskåvllå
    Foto: Elena Junie Paulsen / NRK