– Ikke før nå var vi gode å ha

Flere sjøsamer føler seg brukt av Kvalsund-ordfører Terje Wikstrøm, etter han uttalte at Sametinget ikke har tatt hensyn til sjøsamene i Nussir-saken.

Bjørnar Nilsen

Bjørnar Nilsen er sjøsame og tidligere gruvearbeider. Han er sterkt misfornøyd med at Kvalsund-ordføreren uttalte seg om sjøsamer i en kontekst han ikke kjenner seg igjen i.

Foto: Ewa-Mari Hedman / NRK

For halvannen uke siden sa Sametinget et klart nei til at gruveselskapet Nussir skal få starte opp i Finnmarkskommunen Kvalsund. Ordfører Terje Wikstrøm (Ap) uttrykte stor skuffelse over partikollegaene på Sametinget, og mener de ikke har tatt hensyn til sjøsamene i kommunen.

Irriterte sjøsamer

Wikstrøm har hele veien vært klar på at han ønsker gruveselskapet velkommen til kommunen, fordi man har et vedtak i både Finnmark Arbeiderparti og landsmøtet i Arbeiderpartiet som støtter mineralvirksomhet.

Terje Wikstrøm

Ordfører Terje Wikstrøm under Sametingets plenumsmøter for to uker siden.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

– Kvalsund er ei sjøsamisk bygd. De beslutningene som er gjort i kommunestyret blir da også en sjøsamisk beslutning, det er sjøsamiske interesser som er hensyntatt i vår beslutning.

Det får flere av kommunens sjøsamer til å se rødt.

– Det er jo bare piss! Vi har aldri blitt spurt om vi ønsker det (gruvedrift, red.anm), det er vel heller stikk motsatt. Jeg tror han bruker oss i en sammenheng som vi ikke vil være i, sier Bjørnar Nilsen til NRK Sápmi.

Han er sjøsame og tidligere arbeider ved Folldal verk i Kvalsund. Selv om han arbeidet i gruvene på 70-tallet, vil ikke han, som både er født og oppvokst ved fjorden, ha en ny gruve.

– Her sitter Norge og forhandler mot alt som heter forurensning, eksempelvis under den store miljøkonferansen i Paris. I neste øyeblikk går dem bak ryggen på folk og sier at de skal dumpe det i sjøen i Repparfjord, det er jo hull i hodet, raser Nilsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Repparfjorden

I desember i fjor ga Miljødirektoratet sitt «ja» til Nussir om gruveutslipp ut i Repparfjorden.

Foto: Allan Klo

– Spesielt

Selv om ordfører Wikstrøm ikke har alle sjøsamene i kommunen med seg i ønsket om Nussir-gruve, fikk han iallefall solid støtte fra sine partikamerater under Finnmark Arbeiderpartis årsmøte i helgen.

Wikstrøm sier til NRK at det skulle bare mangle at Nussir-saken har vært igjennom en rekke folkemøter og en lang politisk behandling, og at enkelt-engasjement må tas igjennom en slik arena.

– Bjørnar Nilsen sier at han og flere andre sjøsamer ikke har blitt spurt om de vil ha gruve til kommunen. Han føler seg brukt i uttalelsen din. Hva sier du til det?

– Nei, det føler jeg blir litt spesielt. Det er ikke sånn i en politisk sak eller uttalelse at vi spør enkeltpersoner. Demokratiske prosesser går gjennom de politiske vedtakene.

Bjørnar Nilsen er ikke enig.

– Kommunen har heller ikke gjort noe framstøt for sjøsamene i denne saken, ikke før nå. Nå var vi gode å ha, avslutter han.