Hopp til innhold

Svenske Grangex kjøper gruva i Kirkenes: – Flere hundre arbeidsplasser

Nå gjenstår det å fjerne 300 millioner tonn med gråberg. Ordføreren i Sør-Varanger er optimistisk til oppstart av gruva.

Thomas Bækø og Christer Lindqvist

Driftsleder Thomas Bækø (til venstre) ved Grangex Sydvaranger i Kirkenes og administrerende direktør Christer Lindqvist er fornøyd med oppkjøpet som ble annonsert mandag.

Foto: Kristin Humstad / NRK

Nå er gruva i Sør-Varanger kommune svensk. Det nye navnet er Grangex Sydvaranger, melder Sydvaranger i en pressemelding.

Det svenske selskapet Grangex har allerede betalt nær 11 millioner kroner for selskapet Sydvaranger Gruve, eller Sydvaranger Mining som gruva het frem til oppkjøpet i dag.

Grangex skal betale vel 140 millioner kroner som resterende betaling for Sydvaranger Gruve. Beløpet forventes overført tidligst i starten av 2026.

Sydvaranger gruve.

GRÅBERG: Millioner av tonn med gråberg må fjernes for å utvinne jernmalm i Sydvaranger.

Foto: Frida Ravna Rømo

Det svenske selskapet har inngått en avtale der selskapet Anglo American har betalt vel 190 millioner kroner. Som del av denne avtalen får amerikanerne tre prosent av overskuddet til gruva.

Ordfører optimistisk til gruvekjøp

Magnus Mæland, ordfører i Sør-Varanger kommune, mener gruvekjøpet gir optimisme i kommunen.

– Dette er veldig gode nyheter. Vi skal jobbe hardt for å gi dem de beste rammevilkårene, sier Mæland.

Ordføreren er optimistisk på at det vil bli oppstart av Sydvaranger Gruve. Nå mener han at kommunen må begynne å rigge seg for vekst.

Magnus Mæland, ordførerkandidat i Sør-Varanger Høyre, foran havna mm. i Kirkenes.

OPTIMISTISK: Positive tider for Sør-Varanger kommune, mener ordfører Magnus Mæland.

Foto: Kristin Humstad / NRK

– Nå skjer det utrolig mye positive ting og gruven her er gode aktører. Min jobb er å sørge for at de har de beste rammevilkårene og at vi har et godt samarbeid.

Tidligere har det blitt anslått at full oppstart i gruva vil tilsvare rundt 450 arbeidsplasser. Dette gir også muligheter for hele næringslivet, sier Mæland.

– En gruvedrift, vi vet hva det betyr. Det betyr flere unger i skolen. Det betyr vekst. Så vi skal støtte godt opp under Grangex.

I tillegg ble det nylig annonsert at en milliard kroner skal bevilges til Garnisonen i Sør-Varanger (GSV). Til Sør-Varanger Avis sa Mæland at dette også betyr flere arbeidsplasser og mer entreprenørarbeid i kommunen. Sør-Varanger ble hardt rammet av sanksjoner mot Russland.

Les også Må bruke over seks milliarder før jerngruve i Sør-Varanger tjener penger

Møte på samfunnshuset

6,5 milliarder kroner

Australske eiere gikk konkurs i 2015. Gruva eies i dag av amerikanske Tacora Resources.

De nye eierne planlegger full gruvedrift. Men da må de fjerne 300 millioner tonn med gråberg, som sperrer for jernmalmen, ifølge bostyret etter 2015-konkursen.

Til NRK har driftssjef i Sydvaranger Thomas Bækø tidligere opplyst at det vil koste rundt 200 millioner dollar – altså 2,6 milliarder kroner etter dagens kurs, å fjerne gråberget. Totalkostnaden på å få gruva i drift, har han tidligere anslått til å være 6,5 milliarder kroner.

Bærekraftig og lønnsom

Toppsjef Christer Lindqvist i Grangex sier selskapet har som mål å drive gruva i Sør-Varanger på en lønnsom og bærekraftig måte.

– Og det skal være raskt også. Å komme i drift er viktig for å kunne bidra til samfunnet her i Kirkenes. Vi ser jo det at behovet for en økonomisk motor, sier han.

Den lokale sjefen i Kirkenes, Thomas Bækø, sier det er nå jobben starter.
– Det er også den jobben vi gleder oss til. For nå har vi marsjordre. Vi har en eier som kommer inn her som operatør og gruveutvikler, og som har uttalt klart og tydelig at man ønsker å få drift så fort som mulig.

HARDE DAGER: Det var åtte borergigger som var i drift i gruva til Sydvaranger Gruve for to år siden.

– Mye av utstyret til Sydvaranger Gruve må oppgraderes, sier driftssjef Thomas Bækø.

Foto: Oscar Sundquist AS / Oscar Sundquist AS

Bækø sier at det også innebærer at selskapet må oppdatere en del av planverket og gjøre andre endringer.

– Det er et stort prosjekt, men den jobben gleder vi oss til.

– Det er sikkert mange unge som gleder seg over at det blir utlyst jobber her. Når kan de finne en annonse på Finn?

– Jeg tror vi skal komme litt tilbake til det. I dag har Grangex tatt rollen som eier her. Så snart vi har gjort studiene og kan stable en tidslinje, klarer vi å kommunisere det. Men det er også naturlig å tenke seg at vi trenger å få inn noe av den kompetansen allerede i den neste fasen. Vi vil trenge mye kompetanse i tida fremover, sier Bækø.

Bjørn Johansen, LO-leder Troms og Finnmark

Regionleder Bjørn Johansen i Landsorganisasjonen (LO) er fornøyd med at Grangex har kjøpt Sydvaranger Gruve.

Foto: Sebastian Faugstad

Glede i LO

– Det er et kjempegodt signal at vi er et steg nærmere oppstart av Sydvaranger Gruve, sier regionleder Bjørn Johansen i Landsorganisasjonen (LO).

Putins ordre om fullskala invasjon i Ukraina har fått konsekvenser i Sør-Varanger. En stor del av næringslivet er ramma av sanksjonene mot Russland fordi kunder har blitt bort. Det har ført til hardt press på lokalsamfunnet.

– Nå er det et stykke opp og fram til drifta kommer i gang. Tror du at den blir realisert?

– Det er nå jobben begynner. Vi skal stå på døgnet på tamp for å få i gang Sydvaranger Gruve og de over 400 arbeidsplassene som vil komme, sier Johansen.

Samfunnsengasjerte i Kirkenes

Gruvedrifta i Sør-Varanger har ofte vært tema ved «Bord nr. 1» i Kirkenes. Fra v.: Bjørnar Havelin Mortensen, Kurt Pasvikbamsen Wikan, Kjetil Aune, Einar Gabrielsen og Bjørnar Moen.

Foto: Sebastian Faugstad / NRK

Løft for stambordsgjester

De fleste byer, med respekt for seg sjøl, har et samlingspunkt for engasjerte mennesker som er opptatt av lokalsamfunnet. I Kirkenes møtes de ved det som kalles bord nummer én på Centrum kafé. Bjørnar Havelin Mortensen er blant de faste ved bordet. Han har flere år bak seg i gruveselskapet.

– Jeg jobba i separasjonsverket. Jeg var driftsingeniør på slutten og hadde ansvar for drifta en stund, og også for vedlikeholdet i verket.

– Hva syns du om nyheten i dag om at Grangex kjøper opp Sydvaranger?

– Det er jo veldig flott, både for folk som skal jobbe der, og for Sør-Varanger-samfunnet. Det blir jo et fot til å stå på for kommunen. Og skatteinntekter, selvfølgelig.

– Selskapet vært solgt flere ganger, tror du at det blir oppstart denne gangen?

– Ja, det er et lønnlig håp. Grangex er et seriøst firma, skulle man tro, sier Mortensen.

– Dere har hatt Sydvaranger og gruvedrifta som tema i noen år ved bordet her. Hvordan er stemninga blant de andre?

– Det ble jo et løft her rundt bordet da vi hørte det, smiler Mortensen.