Hopp til innhold

– Helsearbeidere bør kunne samisk

Helsedirektoratet er i gang med å forbedre helsetilbudene som gis til samiske demente.

Eldreomsorg (illustrasjon)

Illustrasjon: Demenssyke utgjør den største pasientgruppen i kommunehelsetjenesten. Og tallet er stigende.

Foto: Colour Box

– Vi vet at samisk kulturkunnskap og språk ikke brukes i helsearbeidet i enkelte kommuner. Det er forskjellige årsaker til det som at helsearbeiderne føler at man ikke har nok tid eller kunnskap, eller at man rett og slett ikke ser behovet for å ta det i bruk i det daglige arbeidet, sier prosjektleder Anna Kuoljok.

Kuoljok sier at det ikke er holdbart at kommuner ikke selv ser behovet for at helsearbeidere i samiske områder skal ha kunnskaper om samisk kultur, samfunn og språk.

Språket gir trygghet

Helsedirektoratet har derfor startet opp et treårig kartleggingsprosjekt som skal styrke tilbudene til samisktalende demente. Siden i høst har man blant annet kartlagt helsetilbudene i kommunene i det samiske forvaltningsområdet.

Formålet er å undersøke hvilken kunnskap leger, sykepleiere og andre helsepersonell har om samisk kultur, samfunn og språk. Prosjektleder Anna Kuoljok sier at dersom helsepersonell mangler slik bakgrunnskunnskap, vil det kunne føre til et mye dårligere tilbud.

– Vi må tilrettelegge tjenestene som vi tilbyr samiske demente og vi må også tilrettelegge miljøet til et gjenkjennelig miljø. Da vil de klare seg mye lenger uten for mye hjelp. Demente forsvinner i sin egen verden og mange av dem går tilbake til sitt morsmål. Da er det viktig at vi kan kommunisere med dem og at de opplever dagliglivet som noe trygt.

– Hva er konsekvensene dersom helsepersonell ikke har nok kunnskaper?

– Da blir det vanskeligere å gi tilstrekkelig gode helsetjenester. Vi ser også at demente mye raskere får et større hjelpebehov og det er jo også et viktig samfunnsøkonomisk aspekt man må vurdere, sier Kuoljok.

Mangelfull kunnskap

Prosjektet som nå er inne i sitt andre år, er nå kommet så langt at man er i ferd med å etablere en egen tiltaksplan for samiske kommuner. Allerede nå ser man at det er store problemområder som peker seg ut, nemlig mangel på samisk kulturkunnskap.

– Men vi ser også at det er mangelfulle språkkunnskaper og kultursensitivitet; altså at man ikke vet hvordan man skal bruke samisk kultur og språk i det daglige med pasienter og pårørende, sier Kuoljok.

Vil tilby samisk-hjelp til alle kommuner

Prosjektet jobber tett imot helseinstitusjonene og de samiske kommunene. Kartleggingen vil også gi svar på hvordan man kan tilrettelegge for opplæringstilbud i kommunene. Etter hvert vil opplæringstilbudene testes ut i alle de samiske kommunene.

– Formålet er å styrke kunnskapene til helsepersonell for å styrke tilbudene til samiske demente. Dersom resultatene er gode, skal vi kunne gi dette tilbudet til alle kommuner i Norge, sier Anna Kuoljok.

– Hvem har ansvaret for tilby slik opplæring?

– Hovedansvaret ligger hos kommunene, men direktoratet vil være behjelpelig med å tilrettelegge slik at kommunene kan ta det ansvaret, sier Kuoljok.

Korte nyheter

  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK
  • Odne ávvuduvvo kveanaid giellabeaivi

    Odne ávvuduvvo kveainaid giellabeaivi, kväänin kielipäivä, miehtá riikka.

    Beaivi dollo muitun dasa go kveanagiella almmolaččat dohkkehuvvui giellan cuoŋománu 26. beivve jagis 2005.

    Les på norsk

    Det kvenske flagget, kvenflagget
    Foto: Anders Fehn / NRK
  • Unnit ohccit oahpaheaddjeohppui - eanebut háliidit buohccedivššárin

    9077 ohcci leat bidjan Romssa universitehta oahpuid bajimussii čavčča ohcamušain.

    Dan čájehit Oktasašsisaváldin-logut.

    Áibmojohtalus, psykologiija, paramedisiidna, riektedieđa ja medisiidna leat ain dat bivnnuheamos oahput.

    Ohccit buohccedivššárohppui leat lassánan 13,1 proseanttain.

    Ohcciidlohku oahpaheaddjeohppui njiedjá. Romssa universitehtas lea njiedjan 14 proseanttain diimmá ektui.