Hopp til innhold

Fikk demensprisen for 2008

Et stort engasjement og mangeårig innsats for demensomsorgen har vært drivkraften for Inga Karlsen fra Tysfjord som i år fikk demensprisen i Nordland.

Inga Karlsen, Tysfjord
Foto: Sander Andersen / NRK

Hvert år deler Nasjonalforeningen for folkehelsen ut en demenspris til institusjoner, foreninger eller enkeltpersoner som har gjort en særlig innsats for personer med demens, Alzheimers sykdom og deres pårørende.

Ildsjel i Tysfjord

- Inga Karlsen har vært en ildsjel i Tysfjord demensforening og har stått på i arbeidet for personer med demens og Alzheimers sykdom og for deres pårørende, forteller daglig leder for Nasjonalforeningen for folkehelsen i Nordland, Tordis Jentoft.

- Hun har fått i gang lokale aktiviteter, temakvelder og kurs og har vært et stort organisasjonsmenneske siden hun kom inn i demensforeningen i 1998. Så det var veldig artig for Nasjonalforeningen for folkehelsen å få lov til å tildele Inga denne prisen, sier hun.

Jentoft forteller at Inga Karlsen tidlig var engasjert i arbeidet for personer med demens, og en av de første demensforeningene som ble stiftet i Nordland er nettopp Tysfjord demensforening. Denne foreningen har Inga Karlsen ledet siden foreningen ble stiftet i 2000.

- Ikke alene om prisen

Selv vil ikke Inga Karlsen snakke så mye om sin egen innsats for demenssaken.

- Jeg har ikke tenkt så mye over dette, og dagen i dag er for meg slik som alle andre dager, men det er selvfølgelig trivelig å få en pris når man prøver å gjøre noe godt for andre mennesker. Og selv om det er jeg som har fått prisen så er jeg ikke alene i dette arbeidet. Det er et helt styre som har jobbet sammen om dette i alle disse årene, sier Inga Karlsen.

Men styret i Tysfjord demensforening sier de ønsker at Inga Karlsen får demensprisen nettopp for å synliggjøre den innsats hun har gjort for alle i en liten kommune som Tysfjord.

Samiske pasienter med demens

De trekker særlig fram det forhold at Inga Karlsens samiske bakgrunn har vært uhyre viktig for dette utrettelige arbeidet. "Samiske pasienters behov blir sett ut fra likeverdighet og ikke likhet, og har vært som en rød tråd gjennom alt i hennes arbeid" skriver styret i Tysfjord demensforening .

Og Inga Karlsen som selv er samiskspråklig trekker fram det samiske språket som særdeles viktig når man skal jobbe med samiske pasienter som har demens.

- Hvis man ikke kan samisk, da kommer man ikke i kontakt med disse eldre. Jeg har sett så mange samiske eldre som sitter der sovende og med et sørgmodig blikk. Men når man kommer på besøk og kommuniserer med disse på samisk da våkner de til liv. Da er det som om lyset tennes i deres øyne, forteller hun.

Hun håper at prisen og det videre arbeidet kan bidra til ytterligere oppmerksomhet omkring demenssykdommer, men også oppmerksomhet om de holdninger og fordommer som finnes overfor personer med demens.

- Demens har fra gammelt av ikke fått noe særlig oppmerksomhet i samfunnet. Man har tidvis tatt personer med demens til latter, de som vi på samisk kaller hoavkken (senil, alderdomssvak). Men vi skal lære og passe oss slik at vi ikke ser ned på disse, fordi flesteparten av oss vil få erfaring med denne sykdommen når vi selv blir gammel, sier hun.

Gulldal: Demenssabálkká Inga Karlsenij

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK