NRK Meny
Normal

Samisk rocker kan miste turnestøtte - skylder på underslag

Sametinget vil kutte ned på turnestøtten til den samiske rockeartisten «Sáivu» på grunn av manglende innrapportering. Rockeren har sin egen forklaring.

Richard Fortus, Matt Tecu og Lasse Johnsen Kvernmo.

Lasse Johnsen Kvernmo (t.h.) har samarbeidet med flere av de største stjernene innen rocken. På bildet poserer han sammen med Richard Fortus (gitarist i Guns N`Roses) og Matt Tecu (trommeslager i Mother Superior).

Foto: Knut Åserud / Pressebilde

– I revisjonen ble det avdekket underslag i vårt firma, der regnskapsføreren har tatt penger uten lov, skriver rockevokalisten Lasse Johnsen Kvernmo i en e-post til Sametinget datert 2. desember 2014.

Kvernmo er vokalist og frontfigur i den samisk/amerikanske rockegruppa «Sáivu», og han har blant annet et nært samarbeid med Guns N` Roses-gitaristen Richard Fortus.

– Det ble avdekket ikke-autoriserte trekk på ca 30.000 kroner og regnskapet har rett og slett ikke vært ført godt nok eller riktig av regnskapsfører, hevder Kvernmo i sin e-post til Sametinget.

Det påståtte underslaget er ikke anmeldt til politiet.

Benekter underslag

E-posten til Sametinget har rockevokalisten og låtskriveren skrevet for selskapet Ahkku Records AS i Karasjok.

Lasse Johnsen Kvernmo er selv daglig leder og hans mor Siv Eli Kvernmo er styreleder i selskapet.

– Jeg har ingen kommentarer til denne saken. Det er styrelederen som uttaler seg om alt som har med selskapet å gjøre, sier Lasse Johnsen Kvernmo til NRK.

Siv Kvernmo.

Styreleder Siv Eli Kvernmo i Ahkku Records.

Foto: Tor Emil Schanche / NRK

– Jeg har ingen kommentarer til saken, fordi vi holder på med å jobbe med den nå, uttaler styreleder Siv Eli Kvernmo til NRK.

Har dere kontaktet politiet om det påståtte underslaget?

– Det vil jeg heller ikke uttale meg om, sier styrelederen.

NRK har valgt å ikke gå offentlig ut med navnet til den tidligere regnskapsføreren i Ahkku Records. Men dette sier han til anklagene fra Kvernmo:

– Jeg har ikke lov til å uttale meg om tidligere kundeforhold.

Har du gjort underslag?

– Nei.

Hva vil du gjøre med disse beskyldningene?

– Jeg vil forholde meg i ro. Jeg føler ingen behov til å forsvare meg, da jeg ikke har gjort noe galt.

Manglende innrapportering

I 2013 var «Sáivu» på turnè og til dette formålet fikk selskapet Ahkku Records AS innvilget turnestilskudd på 150.000 kroner.

Av det bevilgede beløpet fikk firmaet utbetalt 75.000 kroner før selve turneen. Resten av beløpet skulle utbetales etter at selskapet har redegjort for bruken av pengene og rapporteringen er blitt godkjent av Sametinget.

Den innleverte informasjonen er imdlertid mangelfull, og derfor trekkes Ahkku Records AS for 48.500 kroner av det bevilgede beløpet. Det vil si at tilskuddet kortes ned fra 150.000 til rundt 100.000 kroner.

Ahkku Records får også anmerkninger fra revisjonsfirmaet Ernst & Young AS. De påpeker at Ahkku Records ikke har utarbeidet og fastsatt årsregnskapet og årsberetning for 2013 innen lovens frister.

De har heller ikke levert ligningspapirer innen lovens frister.

Ville bli flyger, men ble rockevokalist

Historien om Lasse Johnsen Kvernmo fra Karasjok er fortellingen om sønnen av en barne- og ungdomspsykiater og en spesialistlege, som for åtte år siden reiste til USA for å utdanne seg som flyger.

Kvernmo tok kommersielt flysertifikat. Men da han i 2008 kom i kontakt med gitarist Richard Fortus i Guns N` Roses, fant han imidlertid ut han heller ville bli rockestjerne.

Ben Grosse

Stjerneprodusent Ben Grosse.

Foto: Promobilde

Musikkarrieren fikk en «flying start» da han kom i kontakt med de rette folkene i bransjen. Som produsenter til sin første plate fikk han kjente navn som Skidd Mills og Ben Grosse. Plata skulle også mikses av Ben Grosse.

Ben Grosse har i sitt lange produsentliv vært involvert i de største musikkproduksjonene i verden, blant annet Madonna, Marilyn Manson, Depeche Mode og Velvet Revolver. Skid Mills har blant annet produsert 12 Stones, Saving Abel, ZZ Top, Saliva og Sick Puppies.

Med seg på laget fikk Kvermo stjernegitaristen Richard Fortus i Guns N` Roses. Dette samarbeidet førte blant annet til utgivelse av en digital EP i november 2010, og den ble anbefalt av Guns N`Roses både på Facebook og Twitter. I 2013 gav de ut albumet «Endings».

På studioinnspillingene spilte blant annet trommeslager Will Hunt (Evanescence, Black Label Society) og gitarist Geno Lenardo (Filter, Chevelle).

Richard Fortus og Lasse Johnsen Kvernmo.

Richard Fortus og Lasse Johnsen Kvernmo fikk seg en helikoptertur over Porsangerfjorden og festivalområdet i forbindelse med Sáivus opptreden i Midnattsrocken 2010.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK