Hopp til innhold

Med rett til å stemme

To familier i samme kommune. Likevel har ikke alle familiemedlemmene lik rett til å delta i sametingsvalget. – Jeg tror det ville blitt mer harmoni mellom folk i Finnmark hvis alle kunne stemme, sier Arild Hellesøy.

Anne Karin og Arild Hellesøy
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Familiene Nystad og Hellesøy i Karasjok er to vanlige familier i dagens samiske samfunn; en same gift med en ikke-same.

De har like rettigheter til å fiske, jakte og plukke bær i området de holder til i. Alle kan stemme ved stortings- og kommunevalget, men ikke ved sametingsvalget.

– Ville blitt mer harmonisk

Anne Karin Hellesøy (46) har stemt en gang. Hun er opprinnelig fra Salten i Nordland, men har bodd i Karasjok i mange år. Mannen Arild Hellesøy er fra Hordaland, og har jobbet som prest i Indre Finnmark. Han har lært seg samisk.

– Jeg synes det er greit at Arild ikke kan stemme. Sametinget er jo etablert for den samiske befolkningen. Våre barn kan jo stemme, og det er bra, sier hun.

Arild (48) mener derimot at han burde fått muligheten til å delta selv om han ikke er same.

– Man har en følelse av å stå litt på siden. Sametingets politikk og debatt berører jo alle, uansett etnisk tilhørighet, i de samiske kjerneområdene. Jeg tror det kunne blitt mer harmoni mellom folk da, sier Hellesøy.

Han tror ikke det ville blitt et rush med innmeldinger dersom kriteriene ble endret.

– De som er engasjert, ville trolig meldt seg inn. Første skritt kunne for eksempel være å åpne for at alle i Finnmark kunne ha skrevet seg inn i valgmanntallet. I tillegg kunne velgere i kommunene utenfor Finnmark som er i det samiske språkforvaltningsområdet, vært i manntallet, sier han.

– Sametinget er for samer

Arne Nystad (63) har helt siden etableringen av Sametinget i 1989 stått i samemanntallet. Kona Pia (53) har bodd i Karasjok siden 1985, men hun får ikke stemme fordi hun ikke står i manntallet.

– Jeg er finsk, og synes det er greit at det bare er samer som kan stemme. Ettersom det er slik at urfolk som minoritet skal kunne styre, er det helt forståelig at bare samer skal ha muligheten til å delta, sier Pia som snakker samisk.

Arne Nystad

Arne Nystad

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Arne er helt enig: – Sametinget er etablert slik at samene kan styre sin egen utvikling.

Datteren deres, Helle Nystad (18), er førstegangsvelger i 2009.

Anne Helene Saari er leder av Sametingets ungdomspolitiske utvalg, og oppfordrer ungdom til å skrive seg inn i manntallet.

– Hvis vi ikke er i samemanntallet, har vi mindre muligheter til å bestemme hvem som skal sitte i Sametinget i neste valperiode, sier Saari.

– Litt rart

Helle Nystad følger oppfordringen og vil skrive seg inn i manntallet.

– Det er litt rart at min mor ikke kan delta i de samme valgene som min far og jeg. Hun er jo også en del av samfunnet her, og burde hatt en større mulighet til å påvirke og delta mer aktivt. Likevel synes jeg reglene som gjelder er grei. Åpnes det for at andre enn samer kan delta, kan vi risikere å få en situasjon hvor urfolket styres av majoritetsbefolkningen.

Helle mener flere unge bør skrive seg inn i valgmanntallet.

– Det er viktig å bry seg. Ønsker vi endringer, kan vi gjøre det ved å stemme. I dag synes jeg ikke saker for ungdommen er synlige i Sametinget. Hvis flere unge skriver seg inn i manntallet, vil trolig politikerne prioritere saker som vi unge bryr seg om, sier Helle Nystad.

På Sametinget er det avdelingsdirektør Randi Romsdal Balto som tar imot innmeldingsskjemaene fra folk.

Vanskelig å undersøke

– Vi registrerer alle innmeldingene i valgmanntallet. Manntallet blir endelig godkjent etter det offentlige gjennomsynet. Dersom noen har innvendiger mot noen og mener at vedkommende ikke er same, kan de sende inn klage. Klagen blir behandlet her på Sametinget, forklarer hun.

Avdelingsdirektøren forteller at det kommer få klager inn, men det har skjedd.

– Sametinget har imidlertid ikke ressurser til å undersøke opplysningene som folk oppgir, stemmer. Det handler altså om å ha tillit til folk og de opplysningene de oppgir, sier Randi Romsdal Balto.

Folk kan melde seg inn i valgmanntallet uavhengig av valg.

– De fleste innmeldingene skjer i valgåret, forteller hun.

Frist for å skrive seg inn i valgmanntallet er 30. juni i valgåret.

Mer om valgmanntallet

Her er skjemaet

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK