NRK Meny
Normal

54 lister godkjent

Det var kun Senterpartiet som ikke fikk godkjent listeforslaget for valgkrets 7, Sør-Norge.

sametinget

Sametinget i Karasjok.

Foto: Sara Beate Eira / NRK

Samenes Folkeforbund fikk ikke godkjent listeforslaget i valgkrets 7, Sør-Norge, da Sametingets valgnemnd hadde møte tidligere i juni.

Nå forteller leder i valgnemnda Jan Erik Henriksen at de har godkjent listeforslaget til Samenes Folkeforbund for valgkrets 7 allikevel.

Ikke meldt flytting til Sør-Norge

Ifølge Henriksen var årsaken til at Samenes Folkeforbund i første omgang ikke fikk godkjent listen for Sør-Norge var at noen ikke var med i Sametingets valgmanntall. En annen grunn var også at det var en person som ikke hadde meldt flytting fra hjemstedet til valgkretsen.

– De hadde ikke oppfylt de kravene som vi har for de som ønsker å stille liste. Det var blant annet noen som ikke var med i Sametingets valgmanntall da vi hadde valgnemndmøte i begynnelsen av juni, sier Henriksen.

Etter dette møtet i juni har de vært i kontakt med Samenes Folkeforbund og listen er blitt godkjent i dag.

– Det var en person som ikke var registrert i riktig valgkrets, og de har forklart oss hvorfor. Den personen har nå meldt seg inn i riktig valgkrets, sier Henriksen til NRK Sámi Radio.

Isabelle Strømme som står som nummer to på listen til Samenes Folkeforbund for Sør-Norge sier hun er glad for at listen ble godkjent. Uten om dette ønsker hun ikke å kommentere saken før etter valgmøtet de skal ha kommende helg. Listetopp Mindor Elvemo var ikke tilgjengelig til kommentar tirsdag.

I møtet Sametingets valgnemnd hadde 23. juni har de altså godkjent listeforslaget av Samenes Folkeforbund, valgkrets 7, Sør-Norge. Imidlertid har de ikke godkjent Senterpartiets listeforslag for Sør-Norge.

Senterpartiet fikk ikke godkjent

Ifølge Henriksen er den vanligste årsaken til at de ikke godkjenner listeforslag at personer som står på listen ikke er meldt inn i Sametingets valgmanntall.

– Senterpartiets liste for valgkrets 7, Sør-Norge, er et eksempel på dette. Derfor godkjente vi ikke deres listeforslag til høstens Sametingsvalg, sier leder i valgnemnda Jan Erik Henriksen til NRK Sámi Radio.

Senterpartiets liste for valgkrets 7 er også den eneste listen som ikke er blitt godkjent i år.

– For at alt skal være riktig, må en også bo i samme valgkrets som listeforslaget kommer fra, sier Henriksen.

Frist for å stille liste var 1. mars 2009, men Henriksen sier at de har strukket seg veldig langt, selv om fristen var da.

– Vi har jobbet lenge med å få godkjent lister, på grunn av nye valgkretser, og vi har prøvd å se mildt på de feilene som er blitt gjort til nå.

I alt er det 54 godkjente lister til sametingsvalget til høsten.

LES OGSÅ: Det er nå 54 godkjente lister til sametingsvalget