Hopp til innhold

Reinbeitedistrikt går til kamp mot vindmøller

Fosen Vind vil bygge Europas største vindmøllepark i reinbeiteområde. Reinere vil det motsatte, og tirsdag starter en ti-dagers lang sak i skjønnsretten.

Vindmøller i solnedgang i Roan på Fosen

Her bilde fra vindmølle i Roan på Fosen.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

– Dette er en veldig stor sak. Det er snakk om at det skal bygges 300 vindmøller midt i reinbeitedistriktet. Og for vår del i sør-gruppa i Fovsen Njaarke dreier det seg om Storheia, der skal det bygges 80 vindanlegg, sier den pensjonert reindriftsutøveren Arvid Jåma.

Arvid Jåma (f.v.), Geir Haugen og John Jåma

Arvid Jåma til venstre står opp i kampen vindkraft på Fosen. Advokat Geir Haugen i midten representerer reinbeitedistriktet, og til høyre John Jåma.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Han sier Storheia er en av de viktigste vinterbeiteområdene som de har for reinsdyrene.

– Det som er fryktelig, hvis det blir et negativt utfall, er risikoen at en av oss må slutte med reindrift eller at vi må redusere antallet betydelig, sier Jåma.

Fra tirsdag skal denne saken opp i innstansen skjønnsretten (ekstern lenke) og vare frem til den 16.juni. I løpet av den tid skal de også ha vært på befaring på Storheia.

Demonstrasjon Storheia

I fjor ble det arrangert en demonstrasjon i regi av reinbeitedistriktet Fovsen Njaarke. Nærmere 200 personer møtte opp.

Foto: Kjartan Trana

– Store sjanser for å gå seierende ut

23. februar 2016 ble det kjent at Europas største landbaserte vindkraftanlegg skal bygges i Fosenhalvøya, Hitra og i Snillfjord i Trøndelag.

Reineierne mener at en tredjedel av reinbeitet på Sør-Fosen vil forsvinne , noe som vil bety kroken på døra for mange mennesker og radere bort sørsamisk reindrift i området for all framtid.

– Vi forventer nå i første omgang at konsesjonen blir gjort ugyldig, samtidig at vi når frem med våre argumenter. Vi mener vi har store sjanser å vinne da vi har mye materiale som skal legge frem, sier Arvid Jåma.

Forholder seg til myndighetene

Kommunikasjonsansvarlig i Statkrafts utbyggingsprosjekt Geir Fuglseth vil ikke si noe om sakens gang, men at de forholder seg til det myndighetene har gitt klarsignal til.

Geir Fuglseth

Geir Fuglseth i Statkraft

Foto: Pressebilde / fosenvind.no

– Det vi forholder oss til er at det har vært en lang og grundig saksbehandling av myndighetene i flere år, også reindriftens forhold har vært særskilt behandlet. Og på bakgrunn av det er det da gitt en endelig konsesjon.

Er det plass til både vindmøller og reindrift på samme området?

– Det har myndigheten konkludert med er mulig. Dette har vært igjennom Norges vassdrags- og energidirektorat, Olje- og energidepartementet samt gjentatte høringer og konsultasjoner både med reindriften og reindriftskyndige.

Korte nyheter

 • UiT bruker mye penger på fusk

  UiT Norges Arktiske Universitet har hittil i år brukt 300.000 kroner på å betale advokatene til studenter som anklages for fusk. Det skriver avisa iTromsø. Så mange som 46 studenter ble i følge avisa utestengt fra UiT i fjor for fusk på eksamen, et rekordhøyt antall. De 300.000 UiT foreløpig har brukt, angår utgifter til 22 enkeltsaker. Rektor ved UiT, Dag Rune Olsen, mener dette er et viktig rettssikkerhetsprinsipp til de det angår.

  UiT Norges arktiske universitet i Harstad
  Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK
 • Spår at joik erstatter nasjonalsang

  På lørdag ble "Sámi Eatnan Duoddariid" av Nils-Aslak Valkeapää vedtatt som den samiske nasjonaljoiken under Samerådets 22. konferanse i Gällivare. Nå spår litteraturviter Harald Gaski at folk kommer til å bruke joiken som samenes nasjonalsang

  – Jeg har på følelsen at denne joiken kommer til å erstatte Samefolkets sang. Det blir spennende å se hvilken av de som kommer til å høres under feiringen av samenes nasjonaldag om ti år, sier Gaski.

  Sametingets plenumsmøter åpnes alltid med Isak Sabas samefolkets sang. Sametingsrepresentant for flyttsamelista Berit Marie P. Eira forteller at hun ikke er klar for å bytte ut samefolkets sang med nasjonaljoiken.

  – Jeg syns det er veldig passende å starte plenumsmøtet med samefolkets sang, men håper vi ikke kommer til det stadiet at det blir konkuranse mellom joiken og sangen.

 • Ådå girjjevuorkkár Hábmerin

  Bendik Osland Kalsnes Nesoddenis la fássta virgev oadtjum girjjevuorkkárin Ájluovta girjjevuorkán Hábmerin. Duodden la sån skåvllågirjjevuorkkár Hábmera girjjevuorkán ja Knut Hamsun joarkkaskåvlå girjjevuorkán.

  Kalsnes Hábmerij bådij basádismánon åvdep jage ja bargaj dalloj sadjásattjan Hábmera girjjevuorkán.

  Dá giesse l nuora giessebargo tjadá The Quartz Corpan mállim ja divvom girjjevuorkáv Ájluovtan.

  Dav tjálla Nuorttasáltto avijssa.