Ordførerne jubler: – Endelig blir det vindparker!

Etter årevis med diskusjoner og tilrettelegginger er det klart for Europas største vindkraftutbygging i Sør-Trøndelag.

John Lernes

Allerede i 2006 begynte Snillfjord kommune å tilrettelegge for vindkraftutbygging. Tirsdag ble det kjent at det største vindmølleprosjektet i Europa skal settes i gang, til Snillfjord-ordfører John Lernes sin store lettelse.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

I 2020 skal totalt seks vindparker i fire kommuner i Trøndelag stå ferdig.

I anleggsperioden betyr det 600 nye arbeidsplasser. Driften av vindmølleparkene vil gi mellom 40 og 50 faste arbeidsplasser.

– Endelig ble det! Dette er et prosjekt vi har jobbet med i mange, mange år, sier ordfører i Snillfjord kommune, John Lernes.

Allerede i 2006 begynte Snillfjord kommune å tilrettelegge areal for vindmøller.

I dag tidlig ble det kjent at Snillfjord får én av seks vindmølleparker.

De andre skal bygges i Åfjord, Roan og Hitra. Åfjord får tre vindmølleparker på Harbaksfjellet, i Storheia og Kvenndalsfjellet.

– Nå kan vi gi full gass

Vibeke stjern

Åfjord-ordfører Vibeke Stjern er spent på hvordan vindmøllene vil se ut i terrenget.

Foto: Ståle Yttrehus / NRK

Ordfører Vibeke Stjern i Åfjord synes det var på høy tid å få en avklaring. I juni fikk de beskjed om at vindkraftutbyggingen skulle skrinlegges, på grunn av for lite lønnsomhet. Den gang ble Stjern svært overrasket.

– Det er en veldig god nyhet for Åfjord og Fosen at denne saken har fått en ny vending. Nå kan vi gi full gass og skape lokale verdier, sier Stjern til NRK.

Ordføreren mener det er fullt oppnåelig at over 20 prosent av de investerte midlene som blir lagt til utbyggingen vil bli lagt igjen i Åfjord og Fosen.

Motstand

I alle lokalsamfunn har det vært motstand mot vindkraftutbyggingen.

– Vi bruker store områder med uberørt natur. Jeg har full forståelse for dem som synes i dag ikke er en god dag. Samtidig oppfatter jeg at de fleste i Åfjord og Fosen aksepterer dette, og satser på at det blir så mye lokal verdiskapning som overhodet mulig, sier Stjern.

Selv er hun spent på hvordan vindmølleparkene vil se ut i terrenget.

– Når vi flyver inn til Tyskland eller Danmark ser vi de kjempestore områdene med vindmøller på flatt land. Jeg håper at vindkraftanleggene i Åfjord blir liggende i kupert terreng. Jeg er veldig spent på hvordan dette vil bli seende ut. Jeg tror vi skal klare å finne mange steder på Fosen som fortsatt ikke skal være berørt av menneskehender, sier Stjern.

I Snillfjord har det vært mest motstand fra nasjonale organisasjoner.

– Det har ikke vært stor motstand lokalt i Snillfjord. Jeg tror årsaken er at kommunen har brukt mye ressurser på å gi befolkningen informasjon, sier ordfører John Lernes.

Stram økonomi

Einar Eian

Ordfører i Roan, Einar Eian, ser mer positivt på økonomien i Roan etter tirsdagens store nyhet.

Foto: Joar Hauknes / Osen kommune

– Jeg er veldig glad. Dette har mye å si for lille Roan kommune, sier ordfører i Roan, Einar Eian.

Han tror den stramme økonomien i kommunen som har gjort at folk flest i Roan er positive til dette.

– Vi er ikke avhengig av vindmølleutbygging, men det har mye å si for arbeidsplasser og bosetting i Roan, sier Eian.

Ordfører i Åfjord sammenligner dagen i dag som den etter en eksamen.

Ordfører i Åfjord sammenligner dagen i dag som den etter en eksamen; litt som et antiklimaks.

Video fra Trøndelag

Arnt Helge Volden gjorde et oppsiktsvekkende funn da han gikk seg på et hvalbein i Agdenes. som trolig er mellom 8000-12000 år gammel i Agdenes
Trøndere har alltid satt pris på en god kopp kaffe, men for 20 år siden ble vi introdusert for en ny smaksopplevelse - siden da har det dromedar kaffebar blitt en stor og sentral del av Trondhjems kaffekultur .
En kulokk av Grieg stod på programmet da musikere fra Luftforsvarets musikkorps opptrådte for et helt nytt publikum på Skatval i dag.