Nå må han svare for seg igjen

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité ønsker atter en gang å spørre helse- og omsorgsminister Bent Høie hva han tenker om Utøya-situasjonen og pengebruken i Karasjok.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H)

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har tidligere sagt at alt var i orden med Utøya-pengebruken. Nå kan han få spørsmål om det samme - på nytt.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Gunvor Eldegard (Ap), medlem i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité reagerer på utfallet av gårsdagens kommunestyremøte i Karasjok, hvor det ble vedtatt å vrake rådmannens Utøya-rapport.

Nå vil hun enda en gang spørre helseminister Høie om han fortsatt står for at pengene er brukt på riktig måte.

– Vi har fått mange tilbakemeldinger, også fra foreldrene i Karasjok som har hatt mistanke om at ikke alt var som det skulle, dermed sendte vi brev til helseministeren. Vi fikk til svar fra han at alt var i skjønneste orden siden han hadde sjekket med alle sin fylkesmenn. Etter kontrollutvalgets rapport ville han vente med å svare til kommunestyret hadde behandlet den. Det har de nå gjort, og jeg ønsker å spørre han igjen, forklarer Eldegard.

Gunvor Eldegard

Gunvor Eldegard (Ap) i kontroll- og konstitusjonskomiteen

Foto: Stortinget/Terje Heiestad.

Les også: Kontrollkomiteen: – Hva har Karasjok kommune brukt Utøya-pengene på?

– Bekymret

Det at kommunestyret godkjente kontrollutvalgets rapport, betyr i praksis at de også vedkjenner seg det faktum at kun 417.000 kroner er brukt på psykososiale tiltak for Utøya-ungdom i Karasjok.

Tidligere har fylkesmann i Finnmark, Gunnar Kjønnøy, kommentert at det kan være aktuelt å kreve tilbake to millioner kroner fra Karasjok kommune. Det til tross for at kommunen har vedtatt å ta samme beløp fra et fond, adressert Utøya-ungdommen. Det er Bent Høie som har bevilget penger til samtlige fylkesmenn.

I dag kommenterer justis- og samfunnsdirektør ved fylkesmannen i Finnmark, Stian Lindgård, at de først skal i et møte med kommunen neste uke, hvor enda en rapport skal utformes.

– Vi gjør en vurdering når vi får rapporten om hvordan kommunen skal bruke pengene fra fondet. Den rapporten kommer 18. desember.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Elfrid Boine

Elfrid Boine er ikke tilgjengelig for kommentar fredag. Lisbeth Faltin ønsker ikke å kommentere.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

– Så det skal utarbeides enda en rapport fra Karasjok sin side?

– Ja, fordi kommunen har bevilget to millioner kroner til ungdommene. Med den rapporten kan vi gjøre en helhetsvurdering på hvilke tiltak som er gjort og skal gjøres for å hjelpe ungdommen.

– Vil fylkesmannen be kommunen betale tilbake pengene?

– Vi vurderer det når rapporten er klar.

NRK Sápmi har forsøkt å få kommentar fra vikarierende rådmann Lisbeth Faltin. Hun ønsker ikke å uttale seg og henviser til Elfrid Boine, som ikke er på jobb og tilgjengelig før tirsdag.