Nå er hun sparket som rådmann

Elfrid Boine ble i dag sparket som rådmann i Karasjok kommune. Varaordføreren bekrefter at blant annet Utøya-pengerotet er en medvirkende årsak, men understreker at det ikke var det som utløste avskjedigelsen.

Elfrid Boine

Elfrid Boine har hatt noen turbulente år som rådmann i Karasjok kommune. Nå er hun sagt opp av formannskapet.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

– Formannskapet har uttrykt mistillit og har vedtatt å avskjedige meg. Jeg må respektere det politikerne sier, mer kan jeg ikke svare på, sier Boine til NRK i ettermiddag.

Boine, som tidligere har vært på vei ut av rådmann-stolen, har nå sendt en mail til sine medkollegaer i kommunen hvor hun forteller at hun holder på å pakke seg ut av kontoret.

«Jeg er sagt opp fra min stilling som rådmann i Karasjok kommune med øyeblikkelig virkning. Samtidig ber jeg om at dere orienterer medarbeidere om dette. Jeg kommer til å rydde meg ut av kontoret og levere fra meg det som tilhører Karasjok kommune.»

Videre takker hun for samarbeidet, og ønsker ansatte i kommunen lykke til videre med arbeidet. Nå er Kurt Maurstad fungerende rådmann.

Kunne ikke svare for seg

Det var et enstemmig formannskap som vedtok å avskjedige Boine under dagens møte. I en pressemelding skriver varaordfører John Nystad at rådmannen ikke har klart å svare tilfredsstillende på hvorfor en rekke ledere i kommunen har sagt opp stillingene sine, og at rådmannen må ta ansvar for situasjonen som har oppstått.

Han forklarer nærmere til NRK:

– Vi erfarer at ledere ikke påtar seg jobber som er utlyst, og at ledere sier opp sine stillinger. Dermed har vi tatt et politisk grep.

– Har Utøya-pengerotet vært en medvirkende årsak til dagens avgjørelse?

– Alt i alt har vi lagt alt av negative hendelser på vektskålen med tanke på hvordan vi har opplevd rådmannen. Den utløsende faktoren har vært lederflukten fra kommunen, sier Nystad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

John Nystad

Varaordfører John Nystad valgte å ta politiske grep rundt lederflukt-situasjonen i Karasjok kommune. Det førte til at Elfrid Boine måtte gå av som rådmann.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Elfrid Boine ønsker ikke å uttale seg om ledersituasjonen i kommunen, og mener det er opp til politikerne å kommentere. Hun ønsker heller ikke å kommentere Utøya-pengerotet.

– Det må politikerne svare på. Det blir det mest rette.

Full forvirring

Boine har nemlig tidligere vært i hardt vær, blant annet da det ble kjent at Karasjok kommune «rotet bort» over to millioner kroner som var øremerket Utøya-ungdommen i bygda. Det endte med at saken gikk igjennom både kontrollutvalget og kommunestyret for behandling, og at Boine unnskyldte seg ovenfor ungdommene.

Det har også tidligere hersket full forvirring rundt rapporten om pengerotet, hvor Boine avviste forfalskning av rapporten.

Nå venter en ny arbeidshverdag for Elfrid Boine, som ikke rukket å tenke over hva hun skal bruke tiden på fremover.

– Dette er en ny situasjon for meg, avslutter hun.