Hopp til innhold

– Jeg legger meg paddeflat

I anledning Australia Day sist tirsdag, kalte en av programlederne på Radio Norge aboriginere for «veldig, veldig stygge» på direktesendt radio. Programsjefen lover at det ikke skal skje igjen.

Johanna Grønneberg Mesa

Johanna Grønneberg Mesa beklager etter at hun denne uken kalte aboriginere stygge på direktesendt radio.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Det kan godt være at noen av Radio Norges lyttere satte morgenkaffen i halsen da de på tirsdag hørte på vikarierende programleder Johanna Grønneberg Mesa forklare hvordan aboriginere ser ut. Hun valgte nemlig denne forklaringen:

«Du vet det folket i Australia, de veldig, veldig stygge. De er kåret til verdens styggeste folk. De er kjempestygge! Har du ikke sett dem?»

Grønneberg Mesa er for tiden vikar for Henriette Lien på «Morgenklubben med Loven&Co», og sammen med Geir Schau og Øyvind Loven kom hun inn på temaet urfolk i Australia.

Det var VG som først omtalte saken i går.

Har selv bodd i Australia

Den ferske programlederens forklaring på aboriginere førte til en strøm av reaksjoner og klager fra lytterne, hvor blant annet Daniel Nordgård skrev følgende på radioprogrammets Facebookside: «Jeg stusser veldig på at det går an å lire av seg noe så dumt på lufta!»

Til VG forklarer Grønneberg Mesa at hun har bodd i Australia, og at hun har noen aboriginske venner som selv tuller med temaet.

– Det hindret nok filteret mitt et lite øyeblikk, og det er selvsagt ikke greit. Jeg tullet med noe man ikke skal tulle med, og nå legger jeg meg paddeflat, sier hun.

Også programsjef i Radio Norge, Svein Mellgren, beklager hendelsen.

– Vi i Radio Norge er enige om at det var en veldig uheldig uttalelse, og at det er noe som ikke skal skje, sier han.

Korte nyheter

 • To skred i Manndalen

  Det er gått to skred i Manndalen i Kåfjord kommune.

  Kommunen melder at alle personene i området er gjort rede for, men et fjøs skal delvis være tatt av skred.

  Det er satt krisestab i Kåfjord kommune.

  Det vil bli holdt pressekonferanse klokken 18.00 via teams. Møtet ledes av ordfører Bernt Lyngstad.

 • E6 i Sørfold på Vegvesenets prioriteringsliste

  Regjeringen skal legge fram Nasjonal transportplan våren 2024.

  Derfor har Statens vegvesen fått i oppdrag om å foreslå sine prioriteringer i Nasjonal transportplan 2025–2036.

  Først i køen på Vegvesenets prioriteringsliste er E134 Oslofjordforbindelsen i Viken. På andreplass er E134 Røldal–Seljestad i Vestland og E6 Megården–Mørsvikbotn i Nordland.

  Sistnevnte strekning er blitt kalt både «krøttersti» og «gruvesjakt». 12 av 16 tunneler er trange og oppfyller ikke gjeldende sikkerhetskrav. Strekningen har bratte stigninger og ved stengninger er omkjøringstiden elleve timer.

  Formålet med prosjektet er redusert reisetid, økt tunnelsikkerhet og økt samfunnssikkerhet.

  Blant de prosjektene som er ute av lista er ny tunnel under Narvik sentrum. I dag går all tungtransport rett gjennom sentrum. En tunnel på 1,5 kilometer under byen skulle løse det problemet.

  – Jeg er veldig skuffet over at tunnel under Narvik er ute av lista, men samtidig som fryktet fordi vi hadde fått signaler i forkant. Samtidig er dette kun ei anbefaling, og vi vil jobbe hardt politisk for å få midler til tunnelen, sier Tina Denstad, gruppeleder Narvik Ap.

  Statens Vegvesen skriver at det ikke er mulig å gjennomføre prosjektet fordi man ikke får plassert ut bomstasjoner innenfor regelverket.

 • To personer savnet etter skred på Reinøya i Troms

  To personer savnet etter skred på Reinøya i Troms.

  Vakthavende Vidar Paulsen hos Tromsø brann og redning sier til Nordlys at båttrafikk bør fare varsomt i området Grøtsundet, ettersom det fortsatt er søk i området og mye bygningsrester i havet.

  Han sier det også er husdyr som er gått på havet.

  Karlsøy kommune har satt krisestab i forbindelse med skredet.