Hopp til innhold

15-åring pågrepet etter knivangrep – etterforskes som terror

En 15 år gammel gutt er pågrepet etter knivangrepet i en kirke i en forstad til Sydney. Folk forsøkte å trenge seg inn i kirken for å ta tenåringen.

Biskop knivstukket i Sydney

DIREKTESENDT: Angrepet på biskopen skjedde under en gudstjeneste som ble direktesendt på nettet.

Foto: Twitter

Det melder nyhetsbyrået AFP.

Angrepet skjedde da en biskop holdt en gudstjeneste i en assyrisk kirke mandag kveld, 19.15 lokal tid.

Kirken heter Christ The Good Shepherd Church og ligger i Sydneys forstad Wakeley.

Rundt 200.000 personer regnes å tilhøre kirkens menighet, mange av dem skal være digitale følgere.

Knivstukket flere ganger

Gudstjenesten skal ha blitt direktesendt på nettet.

En video på sosiale medier skal vise at biskop Mar Mari Emmanuel ble knivstukket flere ganger i hodet og brystet, skriver The Sydney Morning Herald. Det samme ble en annen person.

Den 15 år gamle gutten ble raskt overmannet av kirkegjengere som deltok under gudstjenesten. De holdt tenåringen fast inntil politiet kom.

Biskop knivstukket i Sydney

Skadene skal ikke være livstruende.

Til sammen fire personer ble såret i hendelsen, ifølge australske 9News.

Ingen av dem skal ha blitt påført livstruende skader, men det kunne ifølge politiet like gjerne ha endt med dødelig utgang for flere.

Politiet vokter Christ The Good Shepherd Church etter at en tenåring knvistakk biskopen som holdt gudstjeneste.

Politiet slo ring rundt Christ The Good Shepherd Church etter hendelsen.

Foto: Mark Baker / AP

Etterforskes som terror

Australsk politi etterforsker saken som terror, melder Reuters.

– Etter å ha vurdert alt materialet, erklærer jeg at dette var en terrorhendelse, sa delstaten New South Wales' politisjef Karen Webb på en pressekonferanse.

Webb sier at angriperen var motivert av religiøs ekstremisme.

Den pågrepne tenåringen var en kjenning av politiet, men han sto ikke på noen terrorovervåkningsliste.

Australias etterretningssjef sier at bevisene så langt tyder på at 15-åringen handlet alene, og at det ikke er noen grunn til å heve terrorberedskapen i landet.

På en video fra hendelsen, som sirkulerer på sosiale medier, skal man høre tenåringen si på arabisk: «hvis de ikke hadde fornærmet min profet, så hadde jeg ikke vært her», skriver Reuters.

Etterretningssjef Mike Burgess sier politiet er oppmerksomme på kommentaren og at de skal finne ut av motivet. Gutten samarbeider med politiet, ifølge New South Wales-politiet.

Folkemengde utenfor Christ the Good Shepherd Church i Sydney etter at en tenåring knivstakk biskopen som holdt gudstjeneste.

Folkemengde utenfor Christ the Good Shepherd Church i Sydney etter at en tenåring knivstakk biskopen som holdt gudstjeneste.

Foto: DAVID GRAY / AFP

Forsøkte å trenge seg inn i kirken

Utenfor kirken kom det til sammenstøt mellom tilhengere av kirken og politiet. De forlangte at politiet skulle overlevere den unge gjerningsmannen til dem.

Rundt 500 personer forsøkte å ta seg inn i kirken og lynsje tenåringen, som ble holdt tilbake inne i kirken av hensyn til hans egen sikkerhet.

I tre timer ble det kastet flasker, murstein og andre gjenstander mot politifolkene i forsøket på å komme inn. Situasjonen ble så opphetet at opprørspoliti ble tilkalt.

Flere politibetjenter og rundt 30 av de protesterende ble skadet i tumultene. Flere av dem måtte på sykehus for behandling av skadene. 20 politibiler ble ramponert.

Politiet og myndighetene i New South Wales ber nå innbyggerne i lokalmiljøet om å besinne seg. Det samme gjør kristne og muslimske ledere, skriver AFP.

Forstaden Wakeley regnes som sentrum for det assyriske miljøet i den australske hovedstaden. Mange er kristne syrere og irakere som har flyktet fra forfølgelse og krig i hjemlandene.

Det skal ha vært splittelse innad i miljøet over læren som den knivstukne biskopen forfektet. Mar Mari Emmanuel er kjent for klare og til tider kontroversielle meninger. Han har også åpent kritisert islam.

De nettsendte gudstjenestene trekker ikke bare et australsk,men også et globalt publikum.

Biskop Mar Mari

Biskop Mar Mari Emmanuel ledet gudstjenesten som ble sendt direkte på Facebook og YouTube.

Foto: Christ The Good Shepherd Church

Ber om samhold

Politiet fant det etter hvert nødvendig å beskytte andre religiøse bygninger i forstadsområdet, inkludert moskeer.

– Vi ber alle om å utvise vennlighet og respekt overfor hverandre. Nå er tiden til å vise at vi er sterke og står sammen, heter det i en felles uttalelse fra lokale religiøse ledere på tvers av religioner.

Statsminister Anthony Albanese sier det ikke er noen plass i for voldelig ekstremisme i Australia.

– Vi er en fredselskende nasjon. Dette er tiden for samling, ikke splittelse, både som samfunn og som land, sa Albanese.

15-åringen holdes i varetekt på et ikke navngitt sted. Han skal også ha pådratt seg skader.

Hendelsen skjer bare dager etter at seks personer ble knivstukket på et kjøpesenter i Sydney.

SISTE NYTT

Siste nytt