Hopp til innhold

Pris til kontroversiell kunstner

Anders Sunna prises for sin provoserende kunst.

Anders Sunna med sitt sameflagg

Anders Sunna med sin versjon av sameflagget. Han mener sameflagget har gått over til å bli et symbol for turisme.

Foto: Fotomontasje: Dan Robert Larsen / NRK

– Han står for en helt ny type kunst. En svært provoserende og aggressiv kunst, sier Max Mackhé som står bak prisen Tsumbaráigi.

Mackhé forklarer videre at den dristige kunstnerens budskap med kunsten er grunnen til at han blir tildelt Tsumbaráigi-prisen.

– Grunnlaget for debatten

– Sunnas kunst har vært grunnlaget for endel av den samiske debatten, og bidraget han har gitt via kunsten sin er en av grunnene til at demonstrasjonene i Gállok har blitt så store.

Dødningehodet med maskingevær på det samiske flagget er blant kunsten til den unge kunstneren som har provosert og skapt debatt. En annen debattskaper er bildet der tjenestemennene til Norrbottens Länsstyrelse er iført SS-uniformer.

Selvportrett av Anders Sunna

Dette er Anders Sunna sitt selvportrett.

Foto: Pressebilde


Det at krigssymboler er gjengangere i kunsten til Sunna er ikke tilfeldig. I et intervju han tidligere har gjort med NRK har han fortalt om hvordan familien hans har kjempet mot staten og politiet i over 40 år.

En kamp for å få lov til å drive med gruvedrift. Kunstneren har selv kalt det for en slags hevn overfor myndighetene.

– På denne måten kan jeg uttrykke min revansjelyst og en slags hevn, sa Sunna til NRK den gang.

– En aktivist og en debattant

I Sverige er samenes kamp for landområdene i søkelyset. Kampen mot gruvedriften kuliminerte seg i høst da demonstranter som hadde forskanset seg i Gállok, i Jokkmokk, i Nord-Sverige, i to måneder ble bært bort av politiet.

– Anders Sunna er en aktivist og debattant gjennom sitt kunstnerskap. Han har en måte å bruke kunsten sin på som fører kunsten til nye høyder, mener Mackhé.

Tsumbaráigi spiller på banneordet for rumpehull

Tsumbaráigi er et bannskapsord som også er tittelen til en av artisten Max Mackhé sine sanger. Mackhé forklarer at ordet er et uttrykk for motstand mot øvrigheten. Det spiller seg på det samiske banneordet «báhtaráigi» som på godt norsk betyr rumpehull.

Artisten Max Mackhé Guider de unge sangskriverne

Artisten Max Machké har gjort seg bemerket med sine politiske sanger. Han deler ut prisen Tsumbaráigi til folk som har et spesielt formål med sin kunst.

Foto: Jon Isak Lyngman Gælok / NRK

I år er andre gang Tsumbaráigiprisen deles ut. I fjor var det Marie Persson som fikk prisen. Også hun er svært aktiv i sin motstand av gruvedrift.

– Det kan jo kanskje virke som at prisen deles ut til dem som kjemper mot gruvedrift. Det er selvfølgelig ikke meningen, men akkurat nå er gruvedrift en av de største truslene man har i Sápmi, forklarer Max Mackhé.

Anders Sunna vil få den før juletider i desember. Mackhé legger til at andre også kan bidra til prisen, som har en grunnverdig på 5000 kroner.

Korte nyheter

  • «Biru Unjárga» er ferdig klippet

    Regissør Egil Pedersen har stor grunn til å smile. I går ble nemlig hans spillefilmdebut «Biru Unjárga» ferdig klippet.

    – 7. mai 2024 kl. 13:05 låste vi siste justeringer på lyd og musikk på spillefilmen, skriver Pedersen på sin Facebook side.

    Pedersen opplyser at 4. juni 2015 begynte han på et dokument med ideen til spillefilmen. Filmen hadde da arbeidstittelen «En mann i et fuktig telt ved huset».

    – En 9 år lang reise er over. Og nå begynner snart reisen med å få filmen ut i verden.

    Regissøren forklarer at på ni år har sjanger, hovedperson, tittel og mye annet endret seg, men gleden over å jobbe med filmen er her fortsatt.

    Resultatet kommer på kino høsten 2024.

    – Vi gleder oss til å vise frem alle de fantastiske talentene som er foran kamera og det unike uttrykket fra vakre Varangerfjorden som en fantastisk stab har vært med å skape, skriver Pedersen.

    «Biru Unjárga» er en av 20 kommende samiske filmer og TV-serier.

    Egil Pedersen
    Foto: Dan Robert Larsen / NRK
  • Ekstrabevilgning sikrer yrkesfagtilbudet i Hamarøy

    Fylkesrådet har i dag bestemt at elevene ved Knut Hamsun joarkkaskåvllå/videregående skole, avdeling Hamarøy, som ønsker full opplæring i bedrift (FOB) «Steigenmodellen» vg1 og vg2, skal få ta sine fellesfag på Oppeid.

    Fylkesrådet har gått inn for å bevilge 500.000 kroner ekstra for å kunne beholde fellesfagundervisningen for denne gruppen på Oppeid. Dette gjelder både de som har dette tilbudet inneværende skoleår, samt de som ønsker det fra høsten av.

    Det har vært reaksjoner fra elever og foreldre på at denne fellesfagundervisningen opprinnelig var lagt til Steigen. Dette ville ha medført at noen elever ville ha måttet flytte. Nå kan de ta sine fag på nærskolen, skriver fylkesråd for utdanning og kompetanse Joakim Sennesvik i en pressemelding.

    – Det betyr enormt mye for den enkelte elevene og for bredden i tilbudet på skolen at det er et miljø med forskjellige fagkretser. Også for lokalsamfunnet er dette av stor betydning, sier ordfører Britt Kristoffersen Løksa i Hamarøy til Avisa Nordland.

    Til høsten skal fylkeskommunen vedta en ny tilbudsstruktur fra skoleåret 2025/26 som skal være i fire år.

    – Det vil si noe om hvilke tilbud vi skal ha på de ulike skolene våre. Den planen vil jo si noe mer langsiktig for KHVGS og de 15 andre videregående skolene vi har, sier Sennesvik til NordSalten Avis.

    Knut Hamsun videregående skole - joarkkaskåvllå
    Foto: Elena Junie Paulsen / NRK
  • Fire millioner til ungdom under Bodø 2024

    Fire millioner kroner har blitt bevilget til ungdomsprosjekter i Nordland gjennom UNG-prosjektet (Bodø 2024). Pengene har blitt fordelt på 77 ulike kulturelle ungdomsprosjekter i fylket.

    Tre av prosjektene som har mottatt støtte er fra Hamarøy – UNG AGE Hamarøy 2024, Ungdommens dag - på Skutvik Kystfæstival og «Vi e her - Mij lip dáppe 2024» låtskriver-workshop.

    Målet med bevilgningene er å skape et unikt ungdomsprogram som reflekterer ungdommens behov, ønsker og visjoner. Prosjektene blir en del av ungdomsprogrammet til UNG2024 (Bodø 2024).

    Det er Samfunnsløftet Sparebank 1 Nord-Norge som gikk inn med over fire millioner kroner til utlysninger for ungdom i Nordland.

    De fem nye Hamarøyskolenes forestilling «Vi e her/Mij lip dáppe» november 2018, ett år før sammenslåing av kommunene Tysfjord vest og Hamarøy.
    Foto: Elena Junie Paulsen/PRIVAT