"Sameflaggets mor": Bruk det fritt

Allerede da kunstner Astrid Båhl fra Skibotn formet det samiske flagget, aksepterte hun at kunstnere kunne få gjøre hva de ville med det samiske flagget.

Astrid Båhl og sameflagget
Foto: Fotomontasje: Dan Robert Larsen / NRK

Astrid Båhl har ikke selv sett kunsten til den samiske kunstneren Anders Sunna, sameflagg med dødninghode og maskingevær, som er utstilt på den samiske stipendutstillingen i Samisk senter for samtidskunst i Karasjok.

– Jeg har lenge hatt et svar klart for dette, og aksepterer at enkelte kan leke litt med det samiske flagget også, i sine kunstneriske arbeider, men ikke misbruk av det samiske flagget om det er onde meninger bak det.

Griser til flaggeT

Karasjokingen Anni Dagmar Høgmann var en av de kunstinteresserte som fredag var tilstede på åpningen av den samiske stipendutstillingen.

Høgmann likte ikke kunsten til Anders Sunna på noen måte og mener det samiske flagget er blitt besudlet , og mener man bør ha respekt for flagget, uansett om det er det samiske eller andre lands flagg.

Trend blant kunstnere

Utstillingsansvarlig ved Samisk senter for samtidskunst, Maaike Halbertsma, sier at det er blitt en ny trend blant samiske kunstnere å lage mer politisk kunst.

– Anders Sunna er fra Sverige og hans familie er reindriftsfamilie. De har egentlig blitt jaget bort fra sitt reindriftsområde av den svenske regjeringen. De prøver å få dette området tilbake og det har det holdt på med i mer enn 30 år, forklarer Halbertsma.

Arbeidet mye med flagget

Kvinnen som har formgitt det samiske flagget, Astrid Båhl, har tidligere fortalt om hva hun gjorde før det samiske flagget ble til, slik vi kjenner den i dag.

Båhl ser at det samiske flagget blir brukt på mange måter og i mange sammenheng, men hun vil ikke på noen måte kritisere samiske kunstnere som enkelte ganger bruker samiske motiver og sameflagget på sin måte.

Fra hjemmesiden til Anders Sunna finner vi noe av bakgrunnen til den samiske kunstneren og hva han har gjort.

Kunstneren Anders Sunna skriver i en kort kommentar via Facebook at han er i Stockholm, på demonstrasjoner mot gruvedrift i samiske områder, og kan ikke kommentere saken før han er hjemme.