Hopp til innhold

Overrakte søknad om eget teaterbygg

I dag ble søknaden fra Beaivváš om nytt teaterbygg til samisk nasjonalteater, overrakt Sametinget ved president Aili Keskitalo i Alta.

Overrakte søknad om eget teaterbygg

Her har teatersjef for Beaivváš Sámi Nášunálateáhter, Haukur J. Gunnarsson overrakt søknad om eget teaterbygg i Kautokeino til sametingspresident Aili Keskitalo. Til venstre styreleder Lene Hansen.

Foto: Beaivváš Sámi Našunálateáhter

– Dette er en veldig gjennomarbeidet søknad, vi har holdt på intenst i et halvt år. Alle ansatte på Beaivváš og styret har vært tett involvert i arbeidet, det sier teatersjef for Beaivváš Sámi Nášunálateáhter, Haukur J. Gunnarsson.

I søknaden forklarer Beaivváš hvorfor de trenger eget teaterbygg. De forklarer også om hva slags betydning et eget teaterbygg har for både det samiske og norske samfunnet.

Nedslitt kulturhus

Gunnarsson forteller at kulturhuset er nedslitt, og at de derfor behøver et eget bygg.

– I dag leier Beaivváš kulturhuset til Kautokeino kommune. Kulturhuset ble bygget på 1980-tallet og teatersalen er nedslitt. Kulturhuset er heller ikke renovert noe særlig de siste årene. Derfor er det behov for et nytt og eget teaterbygg, sier han.

– Beaivváš er viktig for hele Norge

– Teaterbygget hadde stått ferdig

Håper Regjeringen prioriterer denne saken

Sametingspresident Aili Keskitalo håper at Beaivváš får sitt eget teaterbygg.

– Jeg håper, og jeg tror det er mange andre som gjør det samme, at vi gjør framskritt i denne saken og at vi i sametinget kan i løpet av dette året sende Beaivváš sitt søknad til kulturdepartementet. Og vi håper at regjeringen vil prioritere denne saken, sier hun.

Trenger et eget bygg

Keskitalo sier at sametinget fremmet denne saken for kulturministeren i forrige uke.

Aili Keskitalo

Sametingspresident Aili Keskitalo håper at Beaivváš Sámi Nášunálateáhter får et eget teaterbygg.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Vi har i forrige uke i et møte med kulturministeren fremmet denne saken, og fortalt at Beaivváš Sámi Nášunálateáhter trenger et eget bygg som er tilpasset for dem. Slik at teateret kan utvikles både språklig, kulturmessig og for det samiske samfunnet, sier hun.

Lovte kulturministeren å gi Beaivváš et nytt bygg?

– Nei, hun lovte ikke noe annet enn at når de får søknaden, så skulle de vurdere saken. Og slik som de vurderer andre saker som berører statsbudsjettet, forteller Keskitalo.

Sikker på at kulturministeren forstår denne saken

Sametingspresident Aili Keskitalo er sikker på at kulturministeren forstår denne saken.

– Jeg er sikker på at kulturministeren forstår denne saken. Men jeg vet ikke hvor klar hun er til å prioritere denne saken. Vi i sametinget mener at denne saken er veldig viktig, sier hun.

Korte nyheter

 • Støre håpar både Finland og Sverige snart blir Nato-medlemmer

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var fredag i Brussel der han møtte Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg.

  Støre sa på pressekonferansen at han håpar både Sverige og Finland er medlemer i forsvarsalliansen innan Nato-toppmøtet i juli.

  – Alle allierte burde føle seg forplikta til å ratifisere dei to landa sine søknader, sa Støre.

  Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg
  Foto: Simen Ekern / NRK
 • Rektor: – Skulle ønske det var lettere å få tak i samisklærere

  I den nye stortingsmeldingen om samisk språk, kultur og samfunn blir det nok en gang slått fast at det er stor mangel på samisklærer i Norge.

  Fordi få samiske elever har samisk gjennom hele skoleløpet og i videregående skole, er det store utfordringer med å få rekruttert nok samisklærere.

  Dette er en utfordring som rektor Linda Jacobsen ved Oslo samiske skole, som er en del av Nedre Bekkelaget skole, kjenner godt til.

  – Vi hadde utlyst en stilling nå, og fikk en kvalifisert søker. Men søkeren takket dessverre nei, sier Jacobsen.

  Skolen fikk nylig besøk av Sametinget og statsrådene i Kunnskapsdepartementet, som ville fortelle om den nye stortingsmeldingen.

  Flere av elevene, som fikk hilse på gjestene, ga uttrykk for at de kan tenke seg å bli samisklærere.

  Jacobsen mener det er viktig å ta elevenes engasjementet på alvor.

  Skolen merker stor interesse for å lære samisk i Oslo.

  – Skulle ønske det var lettere å få tak i samisklærer. Vi har flere elever som ønsker opplæring i samisk. Vi skulle gjerne hatt flere lærer, sier hun.

  Over hele landet er det nå prekær mangel på samisklærere og førskolelærere.

  Stortingsmeldingen skal følges opp med tiltak av Sametinget og regjeringen (ekstern lenke - regjeringen.no).

  Linda Jacobsen
  Foto: Mette Ballovara / NRK
 • Dømt for å misbruke stillingen til å skaffe seg sex

  En kommunal leder i Vest-Finnmark er dømt til ett års fengsel for å misbruke stillingen sin til å skaffe seg sex med en underordnet. Lagmannsretten har gitt ham to måneder kortere fengselsstraff en tingretten, fordi saken ble liggende lenge hos politiet. Mannen ga den langt yngre kvinnen sterke vanedannende medisiner, og hun gikk med på å ligge med ham minst fem ganger blant annet fordi hun trengte medisinene, går det fram av dommen. Mannen selv har benektet eller bagatellisert det meste, men lagmannsretten mener han ikke er troverdig. Han må betale kvinnen 180.000 kroner i erstatning.