– Teaterbygget hadde stått ferdig

Beaivváš Sámi Našunálateáhter hadde invitert politiske listetopper til torget i Kautokeino lørdag, hvor de med politisk humor og musikk fikk frem budskapet, "Hvor blir det av det nye teaterbygget?".

Beaivváš Sámi Našunálateáhter
Foto: Oddbjørg Hætta Sara / NRK

Flere listetopper ved Sametingsvalget, fra Avjovárri valgkrets, var på torget for å høre budskapet til teateret.

– Om Sametinget hadde gått inn for at investor Gullik Hansen hadde fått bygge teaterbygget til oss slik de hadde planlagt, så hadde vi flyttet inn i nye lokaler denne høsten, ironisk nok, sier en av de ansatte ved teateret til NRK Sápmi på torget, før forestillingen startet.

Ja til Beaivváš-bygg

Mange av de ansatte som vi snakket med på torget i Kautokeino, tviler på at teaterbygget blir prioritert i neste Sametingsperiode, når lite er gjort til nå.

– Beaivváš er viktig for hele Norge

– Ønsker meg ny arbeidsplass

Skuespiller Iŋgor Ántte Áilu Gaup, sier han lenge har ønsket seg en ny arbeidsplass, og håper fortsatt at Sametinget skal klare å få bygget en ny arbeidsplass for han, men også et teaterbygg for det samiske folket.

– Det er ikke bare snakk om min arbeidsplass, men dette teateret er jo Beaivváš Sámi Našunálateáhter, som skal være for hele det samiske folket, sier Iŋgor Ántte Áilu Gaup.

Han mener det kommer mange fine ord, lovnader og nye lovnader om teateret, men savner konkrete tiltak.

– En skam for det samiske folk

– Skal ta fatt på dette

Listetopper fra både Ap og NSR lover å prioritere teaterbygget i neste Sametingsperiode.

Politikkere om Beaivvaš

Ellen J. Sara Eira (NSR), Mathis Nilsen Eira (NSR) og Johan Vasara (Ap) hører på budskapet fra Beaivvaš Sámi Našunálateáhter.

Foto: Oddbjørg Hætta Sara / NRK

– Det er klart at vi skal jobbe for et nytt teaterbygg i Kautokeino, og det skal ikke bare være ord, men om vi kommer i posisjon på Sametinget fra høsten av, er Beaivváš Sámi Našunálateáhter en prioritert oppgave for oss, sier andrekandidat på NSR sin liste i Ávjovári valgkrets, Mathis Nilsen Eira.

Dette følger Arbeiderpartiets andrekandidat i Ávjovári valgkrets, Johan Vasara.

– Vi har jobbet for å få teaterbygget til Kautokeino, men dette skal bli en prioritert oppgave for oss, sier Vasara.

– Fortjener teaterbygg

Edel Hætta Eriksen var kommet for å høre budskapet til teateret og hvilke lovnader de politiske partiene kom med.

– Tror ikke det er noen som tviler på at Beaivváš trenger et nytt teaterbygg, men det stopper liksom opp og nå må noen ta fatt i denne saken for å få en fortgang i dette, mener Edel Hætta Eriksen.

Asta Balto

Kulturinteresserte Asta Balto mener det må bli fortgang i teaterplanene.

Foto: Oddbjørg Hætta Sara / NRK

Kulturinteresserte Asta Balto kom også med en appel til de fremmøtte politikerne.

– Om alle snur seg og ser opp på bakken ser dere arbeidsplassen min, vi klarte å få bygget Diehtosiida, hvorfor klarer man ikke å gi teateret nye lokaler, spurte Balto.

Oppmerksomhet i valgkampen

Beaivváš ønsker å få oppmerksomhet om behovet for nytt teaterbygg rett før Sametingsvalget, for at både politikere og det samiske folket skal bli klar over våre ønsker og behov.

Teatersjef Haukur J. Gunnarsson

Tetaresjef Haukur J. Gunnarsson om behovet for ny teater.

Foto: Oddbjørg Hætta Sara / NRK

– Det er snakk om at Beaivváš Sámi Našunálateáhter er det andre nasjonalteateret i Norge, dette er ikke bare teater for Kautokeino og Indre-Finnmark, men for samene i hele Norge, sier teatersjef Haukur J. Gunnarsson.

Selv om Gunnarsson hadde ønsket et større publikum og flere politikere på torget i Kautokeino lørdag, tror han budskapet til teateret begynner å nå ut.

Folk på torget i Kautokeino

Folk møtte opp for å høre budskapet til Beaivváš og lovnadene fra listetoppene.

Foto: Oddbjørg Hætta Sara / NRK