NRK Meny
Normal

Ordfører: – Det hagler inn med forslag på veinavn

Samekommunen Tysfjord la kun ut norske veinavnforslag på høring, og ikke et eneste samisk navn. Men i løpet av høringsperioden har samiske navneforslag rent inn.

Tor Asgeir Johansen

Ordfører Tor Asgeir Johansen er storfornøyd med responsen.

Foto: Harrieth Aira / NRK

– Det har haglet inn med både samiske og norske forslag. Etter at det ble fokus på veinavn i media har det kommet inn ganske mange brev, som jeg synes er veldig positivt.

Det sier ordfører i Tysfjord, Tor Asgeir Johansen, som med dette avviser at Tysfjord kommer til å ende opp med kun norske navn på veiene.

– Det ser ikke ut til at Tysfjord blir uten samiske veinavn. Uten å ha gått inn i dybden kan jeg se at det har kommet en god del forslag på samiske veinavn.

Men ordføreren kan ikke love at halvpartene av veiene skal få samiske navn, og sier at det endelige resultatet blir ut fra hva innbyggerne har foreslått.

Omtrent 40 brev

Nå skal Tysfjord kommune døpe samtlige veier etter krav fra myndighetene, og satte i 2011 kommunedelsutvalgene i sving for å fremme forslag på veinavn.

Kommunedelsutvalgene tok på seg oppdraget, som foreslo at samtlige veier i Tysfjord skal ha norske navn. I januar satte kommunen, som er i samisk språkforvaltningsområde, forslagene ut på høring – blottet for samiske forslag.

Og i går gikk høringsfristen ut.

Frem til fredag i forrige uke har det kommet inn omtrent 40 brev med forslag og tilbakemeldinger fra både innbyggere, kommunedelsutvalg og institusjoner.

Blant brevene finner man både samiske og norske forslag.

– Avviser bare samiske navn

I forrige uke sa sametingspresident Aili Keskitalo til NRK at alle nye veinavn i Tysfjord bør være på samisk for å løfte det lulesamiske.

Men det avviser ordføreren.

– Det kan være å dra den litt langt at alle nye navn skal være på samisk. Jeg tolker henne at det samiske skal gjenspeiles, og det følger jeg henne på, sier ordfører Tor Asgeir Johansen.

Ikke fast prosentandel

Lulesamisk stedsnavnkonsulent i Kartverket, Kåre Tjikkom, krevde at halvparten av veiene i Tysfjord skal ha samiske navn.

Ordføreren kan ikke love at det blir slik.

– Jeg har ikke lyst å binde oss opp til noen prosentandel, men at vi setter navnene ut fra hva som er naturlig. Å få gode navn som alle kan identifisere seg med, svarer Johansen.

Behandles i løpet av våren

– Vil det være naturlig med en ny høringsrunde i og med at det har kommet inn så mange tilbakemeldinger?

– Det skal vi ta en vurdering på. Saken skal opp til formannskapet som da foreslår veien videre. Og da blir det lagt offentlig ut før kommunestyret endelig tar saken, svarer ordfører Tor Asgeir Johansen.

Ordføreren regner med at veinavnsaken havner i formannskapet i løpet av vårparten.