Hopp til innhold

Olli ønsker Frp velkommen

Sittende sametingspresident har ingenting til overs for Fremskrittspartiets politikk, men han har respekt for de valgene velgerne har gjort.

Egil Olli (Ap) på valgvaken i Karasjok.

Egil Olli (Ap) på valgvaken i Karasjok.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Fremskrittspartiet er også velkommen til Sametinget. Når samene har valgt dem inn på demokratisk vis, så er de velkomne til Sametinget. Men de har en slik politikk som det i allefall for oss er vanskelig å støtte, sier sittende sametingspresident Egil Olli.

– Når samene velger samer til sine lister, så er de selvsagt velkomne til Sametinget, understreker Olli.

Sjekk de oppdaterte valgresultatene

LES OGSÅ: – Ikke stem på samiske Judaser

– Ingen potensiell samarbeidspartner

Arbeiderpartiet er akkurat nå det største partiet i Sametinget med 14 representanter av de 39 som skal velges inn. Da dette ikke er nok til å få flertall i samenes eget folkevalgte organ, så er Olli og hans kolleger i full sving med å finne samarbeidspartnere.

– Det nye partiet Árja er et av partiene vi gjerne samarbeider med på Sametinget. Der er flere andre vi passer sammen med, men Fremskrittspartiet (Frp) er ikke en av disse. De har nemlig en slik politikk som er så fjernt fra oss som det overhodet er mulig, forklarer Egil Olli.

GEAHČA VIDEO: Egil Olli válggaid birra

* Fremskrittspartiets hovedsak i samepolitikken er å legge ned samenes eget folkevalgte organ, Sametinget, som partiet mener er udemokratisk.

* Frp gikk i sitt alternative forslag til statsbudsjett for 2009 blant annet inn for å legge ned pressestøtten på rundt 20 millioner kroner til samiske aviser.

* Støtte til blant annet samisk idrett, festivaler, plateutgivelser, bokutgivelser vil bortfalle hvis Frp får makt i Stortinget.

* Frp er et liberalistisk parti og mener at det frie marked skal bestemme om disse tiltakene har livets rett.

– Demokratiet fungerer slik at hvis flertallet av samene vedtar å legge ned Sametinget så må vi bare godta det. Da er det nemlig samene selv som har vedtatt å legge det ned, forklarer Egil Olli.

Resutatet i årets sametingsvalg er ikke helt klart før i løpet av formiddagen i dag, melder Sametinget i en pressemelding.

Korte nyheter