– Siv kommer ikke inn med en lapp hvor det står «legg ned Sametinget»

Høyres Frank Bakke-Jensen tror ikke Sametingets skjebne blir den viktigste saken i eventuelle regjeringsforhandlinger med Fremskrittspartiet.

Deltakere Maria Göthner (Unge Høyre), Frank Bakke-Jensen (Finnmark Høyre) og Anne-Marit Eira (Sametingsgruppa). Debattleder Thor Thrane, NRK.

Nett-tv-debatt fra Høyres landsmøte

Dette er et av temaene i nett-tv-debatten til NRK Sápmi fra Høyres landsmøte på Gardermoen.

– Jeg tror ikke Siv Jensen kommer inn til eventuelle forhandlinger med en lapp hvor det står «legg ned Sametinget»; og får vi ikke det, så blir vi ikke med, sier Bakke-Jensen.

– Grunnleggende uenig

Han understreker at Høyre er grunnleggende uenig med Fremskrittspartiet om å legge ned Sametinget.

– Vi kan ikke gå med på en slik politikk. Det er en av de enkle beskjedene Erna Solberg kan gi i forhandlinger. Med min kjennskap til politikk, så blir vel ikke det det viktigste spørsmålet Siv Jensen har med til forhandlingene, sier Bakke-Jensen i nett-tv-debatten.

I debatten deltar også sametingsrepresentant Anne-Marit Eira. Hun er Høyres førstekandidat fra Ávjovárri valgkrets. Unge Høyres sentralstyremedlem Maria Göthner er den tredje deltakeren. NRK Sápmis Thor Thrane leder debatten.

Nett-tv-debatten er på 20 minutter.

Kan samarbeide med Frp på Sametinget

Et annet spørsmål som ble tatt opp var om Høyre kan samarbeide med Fremskrittspartiet.

– Høyre samarbeider med alle på Sametinget. Vi har en representant i dag, og derfor må vi samarbeide fra sak til sak. Da samarbeider vi med dem hvor vi får størst gjennomslag for vår politikk, og det vil vi fortsette med etter høsten valg også, sier Anne-Marit Eira.

– Så du og Høyre vil samarbeide med et parti som vil nedlegge Sametinget?

– Frp har stilt lister til også sametingsvalget, og da regner jeg med at dem vil føre en ansvarlig samepolitikk selv om dem sier at dem vil nedlegge det, svarer Eira.

Stortingsrepresentant og sentralstyremedlem Frank Bakke-Jensen mener det ikke er unaturlig med samarbeid med alle.

– Vi gjør det blant annet med Senterpartiet i for eksempel fylkestinget, og det gjør vi selv om vi har programfestet å nedlegge fylkeskommunen, sier han.

Bakke-Jensen er førstkandidat fra Finnmark ved høstens stortingsvalg.