NRK Meny
Normal

Mor og datter har stemt

Anja Marja (18) la i dag sin første valgseddel i valgurnen, hun hadde følge av sin mor – presidentkandidat Aili Keskitalo.

Aili Keskitalo og Anja Marja Keskitalo

Aili Keskitalo og Anja Marja Keskitalo (18) har nettopp kommet ut fra valglokalet.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

– Det er bestandig en høytidsstund å avgi sin stemme. Det er viktig for demokratiet. Alle partiene holder fortsatt stand utenfor valglokalet, og det er en del av den politiske kulturen her, forteller en spent Aili Keskitalo (NSR) noen timer før valgresultatet foreligger.

–Sametingsvalget var enklest for min del

Igår stod hun på stand utenfor valglokalene i Kautokeino. Det var mange som stakk innom, både for å fortelle at dem kommer til å gi hennes parti sin støtte, men også de som enda ikke har bestemt seg og var innom for å få en siste prat om ulike politiske saker.

Aili Keskitalo

Aili Keskitalo avgir sin stemme, men det er hemmelig sier hun.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

– Jeg tror nok at sametingsvalget ligger folks hjerte nærmest. Det er kandidater dem kjenner og kan snakke daglig med dem om dem måtte ønske det.

Hun tror stortingsvalget virker litt fjernere for samer og oppfatter det også sånn at mange var usikre på hva dem skulle stemme til stortingsvalget.

– Sametingsvalget var for min del enklest og den beslutninga har jeg nok tatt for lenge siden.

Stortingsvalget innrømmer politikeren at hun hadde litt problemer med. Hun brukte god tid på å komme fram til hvem hun følte fortjente hennes stemme.

Nå sier hun seg fornøyd. Hva hun stemte vil hun ikke avsløre.

– Der et hemmelig valg så jeg kommer ikke til å offentliggjøre hva jeg stemte, smiler Keskitalo.

Stemmer for første gang

Anja Marja Keskitalo (18) datter av Aili Keskitalo fikk stemme for første gang, men også hun er hemmelighetsfull.

– Det er første gang jeg er her å stemmer og det var veldig spennende og artig. Jeg må nok begynne å bry meg mer om politikk nå som jeg er gammel nok til å stemme.

Både stortings- og sametingsstemmen sin holder hun skjult.

Støtter mamma

Ungjenta er vant til at mora er mye borte.

– Mamma er mye på reise og jeg ser henne overalt, i avisen og på TVn, ja det er mye som skjer. Hvis hun blir Sametingspresident så kommer hun til å være mye borte, men jeg er blitt vant til at hun er mye borte, siden hun har vært president før også.

Hun skulle helst sett at mora var mer hjemme, men hun aksepterer at det er hennes jobb, og sånn er det bare.

– Jeg støtter selvfølgelig mamma, smiler Anja Marja til sin mor.

Høytid på valgdagen

Aili Keskitalo

Det er en stor høytid på valgdagen i Kautokeino.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Her i Kautokeino er det bestandig en stor høytid på valgdagen. Folk pynter seg i kofte for å dra å stemme. Dem tar gjerne en kopp kaffe hos ett eller flere av de politiske listene som har stand utenfor kulturhuset, hvor stemmegivninga foregår. Det er et stort folkeliv, og det gjør det ekstra artig å delta i valgarbeid.