Hopp til innhold

Her er det færrest som stemmer

Finnmark har lavest valgdeltakelse i landet. Verst er det i Kautokeino.

Edel Hætta Eriksen

92 år gamle Edel Hætta Eriksen har stemt ved mange stortings- og sametingsvalg, og lar ikke sjansen gå fra seg denne gangen heller.

Foto: Liv Inger Somby/NRK

– Mens det slåss andre steder i verden for stemmeretten vi fikk for 100 år siden, bruker ikke vi vår. Det har kanskje litt med velstanden vår å gjøre. Men alle bør sette seg litt inn i de ulike partiene og bruker stemmeretten. Det er mange partier og et bredt politisk landskap. Om du ikke finner det perfekte partier, bør du klare å finne et du er bekvem med, sier fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap).

I Finnmark er valgdeltakelsen lavest av alle landets fylker. Kun 71 prosent stemte ved stortingsvalget i 2009. Landsgjennomsnittet var 76,4 prosent.

Fylkesordfører i Finnmark, Runar Sjåstad

Fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap) tror på bedre valgoppslutning i Finnmark i år.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Store avstander

Fylkesordføreren håper på et bedre resultat i år.

– Vi ser at de siste fylketings- og kommunevalgene er økende. Jeg har vært litt rundt i Finnmark i år, og har stor tro på å se en bedring. Kommunene er flinke med valglokaler og gode åpningstider. Jeg har dessuten merket en markant økning for interesse politikk, sier han.

Han tror også Finnmarks store geografi og avstand til Oslo har litt å si.

– I mer sentrale strøk så har du større mediehus, og det er kanskje lettere å bli engasjert. Vi har gode medier i Finnmark også, men det har nok litt med avstandene å gjøre. De lokale og regionale sakene er lite på dagorden på riksplan, sier Sjåstad.

– Mange er bortreist

Kautokeino hadde lavest valgdeltakelse blant finnmarkskommunene for fire år siden. Der stemte kun 65,5 prosent av de stemmeberettigede. Kun Moskenes kommune i Nordland hadde dårligere valgoppslutning.

Ordfører Klemet Erland Hætta (Samefolkets parti) tror elgjakta og reindrifta har en del av skylda, ikke mangelen på politisk interesse.

– Mange i Kautokeino er borte fra bygda i september. Det er elgjakt, og mange har arbeid i reindrifta. Men det er mange som har forhåndsstemt i år, og vi håper det er folk som ikke har vært og stemt før, sier Hætta.

Aili Keskitalo

Sametingsvalget skaper større engasjement enn stortingsvalget. Her hilser NSRs presidentkandat Aili Keskitalo på Karen Siri Utsi og Margrethe Siri Bals.

Foto: Liv Inger Somby/NRK / NRK

Ny rekord i forhåndsstemmer

Nærmere 600 personer hadde forhåndsstemt i Kautokeino fredag, men tallet kan ennå stige noe. Det er ny rekord.

– For stortingsvalget ser vi at en fjerdedel har allerede stemt. Den samme tendensen er for sametingsvalget. Der har en tredjedel forhåndsstemt, sier Hætta.

Selv om stortingsvalget har lav oppslutning, gjelder ikke dette sametinsgvalget.

– Vi er en av få kommuner hvor det er mindre fokus på Stortinget, og mer på Sametinget. Det er sametingsvalget som gjelder, og engajementet er atskillig større, sier han.

Ser man på sametingsvalget for fire år siden hadde Ávjovári valgkrets, som Kautokeino er en del av, 74,9 prosent valgoppslutning. Det er nest best etter Østre valgkrets med 77,9 prosent. Landsgjennomsnittet var på 69,3 prosent.

– Viktig med informasjon

Den beste kommunen i Finnmark i 2009, og forsåvidt også Troms, var Nesseby kommune med 80,4 prosent valgoppslutning.

Knut Inge Store

Nesseby-ordfører Knut-Inge Store (Ap) melder om stor kø i Nesseby, som vanlig.

Foto: Privat

– Det er vanskelig å si hvorfor, men det blir spennende i år. For vi har kun valglokale i rådhuset i Varangerbotn i år, og ikke i Nesseby og Karlebotn i tillegg som før. Men det har vært ,asse folk innom, og det er kø for å stemme, sier ordfører Knut-Inge Store (Ap).

Ifølge Store har det alltid vært høy valgdeltakelse i Nesseby kommune.

– Det er viktig å bruke mediene og Facebook for å få ut informasjon. Få ut hvor du kan stemme og åpningstidene. Ikke hvem man skal stemme på, men at man møter opp, sier Store.

I år kjemper nessebyværing Kirsti Bergstø (SV) om utjevingsmandatet, men ordføreren tør ikke påstå at det vil skape ekstra valgoppslutning.

– Men man skal ikke utelukke at noen vil stemme SV kun for å få henne inn, sier han.

Kommunene med verst valgoppslutning i 2009:

  • Moskenes 63,5 pst
  • Kautokeino 65,5 pst
  • Herøy 65,7 pst
  • Nordkapp 66,7 pst
  • Karlsøy 67,9 pst
  • Flakstad 67,9 pst

Og de beste kommunene:

  • Utsira 92,5 pst
  • Kvitsøy 84,9 pst
  • Oppegård 84,9 pst
  • Rennesøy 84,3 pst
  • Fedje 84,0 pst

Verst i Troms var Karlsøy kommune med 67,9 prosent. Best var Tranøy kommune med 79,0 prosent. Les lista over alle fylker og kommuner her.

Fortsatt usikker? Ta NRKS valgomat.