NRK Meny
Normal

Grønlenderne toner ned snakket om selvstendighet

Frigjøring fra Danmark er ikke noe hett tema i forkant av det forestående valget på Grønland.

En statue i Grønland med danske og grønlandske flagg i bakgrunnen.

En statue i Nuuk på Grønland med danske og grønlandske flagg i bakgrunnen.

Foto: Slim Allagui/AFP

En grønlandsk frigjøring fra Danmark var et hett tema i den perioden landsstyreformann Aleqa Hammond styrte, men Grønlands toppolitikere snakker nå om realisme – og om en erkjennelse av at selvstendigheten ligger et godt stykke ute i fremtiden.

– Retorikken er preget av snakk om bredt samarbeid, mens selvstendighet var et nøkkelord for Aleqa Hammond under hennes siste valgkamp. Dette er blitt klart nedtonet, sier politisk kommentator og samfunnsforsker Klaus Georg Hansen til den danske avisen Berlingske Tidende.

En forsonende tone

Aleqa Hammonds mer konfronterende tone som at «det beste hun hadde fått fra Danmark var brunsaus», er lagt på hylla, og det gleder Venstres grønlandsordfører, Claus Hjort Frederiksen.

Aleqa Hammond på talerstolen på Arctic Frontiers

Grønlands tidligere leder Aleqa Hammond.

Foto: Roger Manndal / NRK

– Det er oppløftende at det nå er kommet mer realisme i den grønlandske debatten, sier han til Berlingske Tidende.

Dansk Folkepartis Søren Espersen er enig:

– Alt dette snakket om selvstendighet har nærmest lagt Riksfellesskapet inn i en dvaletilstand, og jeg tror ikke at der har vært så dårlig klima mellom de danske og grønlandske regjeringer på lang tid. Det er fint at det nå skjer en nytenking, mener Espersen.

Socialdemokraternes grønlandsordfører, Flemming Møller Mortensen, avviser imidlertid å blande seg inn i indre grønlandske anliggender og tar ikke selvstendighetsdebatten på Grønland så tungt:

– Vi vet at snakket om selvstendighet har blitt uttrykt de siste årene av praktisk talt alle partiene på Grønland. Det ligger i grønlendernes DNA, når muligheten og den økonomiske bærekraft er til det, sier Flemming Møller Mortensen til Berlingske Tidende.

Korrupsjonsskandale førte til nyvalg

Korrupsjonsskandalen, der regjeringsjefen har brukt mer enn 100.000 kroner av det grønlandske selvstyrets kasse til private formål, kaster en skygge over det grønlandske samfunnet og det forestående valget.

Regjeringen på Grønland gikk i fullstendig oppløsning etter at tre ministere trakk seg i protest. De trakk seg etter at regjeringsleder Aleqa Hammond ble under etterforskning for å ha brukt offentlige midler til eget formål.

Hammond etterlater seg et Grønland i kaos. Valget holdes 28. november.