Grønland preges av kaos før landstingsvalget

– Landstingsvalget på Grønland kommer på verst tenkelige tidspunkt.

Grønland valg

Støttespillere av Inuit Ataqatigiit (IA) står utenfor et valglokale i Nuuk under valget 12. mars 2013. 28. november skal grønlenderne velge nytt landsting.

Foto: Leiff Josefsen / Ap

Det sier sjefredaktør Poul Krarup i avisen Sermitsiaq til tv2.dk etter en turbulent høst for Grønland, som endte med at landets leder Aleqa Hammond måtte gå av etter beskyldninger om korrupsjon.

Det førte til at det parlamentariske flertallet smuldret.

Den 28. november skal grønlenderne til stemmeurnene for å velge et nytt landsting.

Etterlater seg et Grønland i kaos

Hammond etterlater seg et Grønland i kaos og Poul Krarup mener valget kommer i et særdeles uheldig tidspunkt.

– Vi står midt i en utbygging av en ny lufthavn på Sydgrønland og en havn i Nuuk - og alt dette går nå i stå. Dessuten er der et stort reformarbeid i gang, som skal være med på å forbedre situasjonen for grønlenderne, og dette arbeidet kommer heller ikke i gang. Det dreier seg om den økonomiske utviklingen med fiskeri og om å forbedre levevilkårene for alle gjennom blant annet pensjoner, forklarer Krarup.

Aleqa Hammond på talerstolen på Arctic Frontiers

Grønlands tidligere leder Aleqa Hammond på talerstolen på Arctic Frontiers i Tromsø.

Foto: Roger Manndal / NRK

I det hele tatt kommer valget uventet på alle grønlendere. Derfor har ingen partier valgprogrammer liggende klare og de enkelte partiene skal nå først i gang med å utarbeide strategier.

I tillegg har landets største opposisjonsparti IA (Inuit Ataqatigiit) fått en ny leder, som ennå kke har markert seg.

Samtidig kaster korrupsjonsskandalen, der regjeringsjefen har brukt mer enn 100.000 kroner av det grønlandske selvstyrets kasse til private formål, en skygge over valget.

– Valgkampen vitner om politisk umodenhet

Grønlands Arbejdsgiverforening (GA) mener at de valgprogrammene som partiene til nå har offentliggjort, viser at valgkampen også denne gang kan bli preget av en urealistisk overbudspolitikk.

De mener det er trist og vitner om politisk umodenhet i en historisk kritisk økonomisk situasjon.

– Stabilitet, samarbeid og troverdighet er forutsetningen for nye og helt nødvendige investeringer i næringslivet, som kan skape arbeidsplasser og ny omsetning i samfunnet, understreker GAs direktør Brian Buus Pedersen overfor Kalaallit Nunaata Radioa.

GA mener at velgerne bærer et stort ansvar for at det kommende Inatsisartut (landstinget) blir sammensatt av troverdige partier og politikere, som tør å fortelle befolkningen sannheten og som vil samarbeide om de nødvendige og enorme politiske løsningene, som kan vende nedgang til ny og stabil fremgang.

Skjer ikke ikke det, har Grønland rykket et faretruende skritt nærmere et nasjonalt økonomisk sammenbrudd, advarer GA.