Hopp til innhold

Ville fjerne demonstranter med makt, myndighetene nektet

Den amerikanske hæren har ønsket å tvangsflytte dem som protesterer mot den omstridte oljerørutbyggingen i USA, men får nei av egne myndigheter.

Standing Rock

I KLINSJ: Politiet har brukt hard lut mot demonstrantene, blant annet med vannkanoner, tåregass og gummikuler. Mer enn 300 demonstranter ble skadet søndag og mandag i forrige uke.

Foto: APTN

Det er USAs militærenhet «U.S. Army Corps of Engineers» som i forrige uke uttalte at de ville lukke allmennhetens tilgang til området nord for Cannonball River fra og med 5. desember. Canadiske CBC var først ute med nyheten.

Det er hærens ingeniørkorps som forvalter det føderale landområdet der hovedleiren til demonstrantene i Standing Rock ligger.

Amerikanske myndigheter uttalte imidlertid sist søndag at de ikke har noen planer om å tillate tvangsflytting av aktivistene. Dette melder nyhetsbyrået Reuters.

– Ikke overrasket

Lederen i Norske Samers Riksforbund (NSR), Beaska Niillas, reiser til Standing Rock 7. desember sammen med noen meningsfeller, for å vise sin støtte til urfolkenes kamp mot oljerørutbyggingen.

Han er ikke overrasket over at myndighetene ikke vil bruke makt for å fjerne demonstrantene. Det har de nemlig ingen rett til.

Beaska Niillas

NSR-leder Beaska Niillas reiser snart «over dammen» for å støtte sine «søstre og brødre» i kampen mot den omdiskuterte oljerørledningen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Et viktig poeng med ordren fra U.S. Army Corps of Engineers, som hevder at det er de som eier landområdet der leiren ligger, er overtakelsen av dette landet aldri er godkjent av urfolkene som bor der. Urfolk over hele verden opplever det samme, nemlig at det skjer store utbygginger i stjålet land, sier Beaska Niillas.

Han opplyser at urfolkene har en traktat fra 1851 å vise til, som slår fast at dette er urfolksland.

Barack Obama, Dave Archambault II

Sioux Standing Rocks høvding Dave Archambault II ba i forrige uke president Barack Obama om å bryte inn for å stoppe hærens planer om å stenge protestleiren i deres traktatland. – Vi ber om at USA stopper rørledningen og flytter den utenfor vårt traktatland, har høvdingen uttalt.

Foto: Manuel Balce Ceneta / Ap

– Urfolkenes land

Standing Rock-høvding Dave Archambault II sendte i forrige uke en uttalelse der han understreker at hæren ikke har noen bortvisningsrett overfor demonstrantene.

– Nyheten er trist, men den er ikke overraskende gitt de siste 500 års behandling av vårt folk. Vi har lidd mye, men har fortsatt håp om at presidenten vil lukke kapittelet av brutte løfter overfor oss og spesielt våre barn, skriver Archambault.

We ask that the United States stop the pipeline and move it outside our treaty lands.

Høvding Dave Archambault II
Dakota Access line bygges bak piggtrågjerde

Det vil koste 30 milliarder norske kroner å bygge Dakota Access Pipeline. Den gå gjennom de fire amerikanske delstatene Nord-Dakota, Sør-Dakota, Iowa og Illinois.

Foto: Anna Sunna / SR Sameradion

Etablerer fritale-sone

Aktivister uttalte på en pressekonferanse lørdag om at de ikke hadde noen intensjon om å flytte fra hovedprotestområdet, der om lag 5.000 mennesker er slått leir.

Det er også mindre leirer i områder som ikke vil være underlagt de planlagte restriksjonene, inkludert et område sør for Cannon River hvor hærkorpset sa de vil etablere en fritale-sone.

På søndag sa byrået i en uttalelse at de ikke hadde noen planer om tvungen fjerning av demonstranter.

I uttalelsen understrekes det samtidig at alle som blir igjen i hovedprotestleiren, ville bli betraktet som «uautorisert» og vil mer eller mindre være overlatt til seg selv.

De opplyser også at nødetatene fra nå av ikke vil kunne gi tilstrekkelig hjelp til de som befinner seg i området.

– Hæren argumenterer med at demonstrantene må flyttes på grunn av deres egen sikkerhet. Fakta er at de er godt forberedt for den kommende vinteren og at den største trusselen for demonstrantenes liv og helse er et brutalt politi, understreker Beaska Niillas.

Korte nyheter

  • Mener totalmengden av tapt areal er for stor

    Planen med mengden av nedbygging framover i tillegg til mengden areal som allerede er bygd ned er alt for stor, sier Andreas Bjelland Eriksen (A), klima og miljøminister under stortingets spørretime i dag.

    – Mitt mål er ikke først å fremst å stoppe det gjennom å sette ned foten. Vi skal legge til rette for at vi fremdeles kan ha utvikling av lokalsamfunnene våre, men på en måte som sikrer naturen og dermed planlegge på en måte som sørger for at vi tar vare på den naturen vi har, sier Eriksen.

    Sofie Marhaug (R) i energi og miljøkomiteen stiller seg kritisk til målet å fortsette utbygging mens man tar vare på naturen, og viser til Miljødirektorates rapport som viser at tapet av areal i utbyggingsplanene framover er like stort som landets 100 største innsjøer.

    – Det er en politisk livsløgn at det går ann å ta vare på naturen samtidig som vi bygger den ned, sier Marhaug.

  • Bjørn skutt i Porsanger

    I dag morrest ble en bjørn skutt i Porsanger, skriver Ávvir.

    Miljødirektoratet har gitt dispensasjon til felling av bjørn i Porsanger kommune i perioden 7. mai til 13. mai.

    Fagleder i Statens naturoppsyn region 8, Pär Nilsen, opplyser til NRK at bjørnen ble skutt straks etter kl. ni i morrest sydvest for Garnisonen i Porsanger. Det var en ung hannbjørn på rundt 60 kg.

    Bakgrunnen til fellingstillatelsen er en henvendelse fra reinbeitedistriktene 16, 14A og 14.

    I tillegg søkte Lakselv og Brennelv beitelag om fellingstillatelse.

    Loga sámegillii

    Bjørn skutt i Porsanger
    Foto: Pär Nilsen / SNO
  • Samisk film til Australia

    I dag offentliggjorde Sydney International Film Festival at filmen Eallogierdu / Tundraens voktere skal vises på fesitvalen.

    Filmen er tidligere vist på Toronto International Film Festival, Tromsø International Film Festival og Santa Barbara International Film Festival.

    Gjeterhytte som er med i filmen Eallogierdu - Tundraens voktere
    Foto: Pressebilde / Freedom From Fear Stories