Mildvær på julaften i hele Finnmark

Bor du langs kysten i Nord-Norge, kan det være du må ta til takke med sludd og regn på julaften. Det til tross for at bakken er hvit av snø.

Hammerfest

Hammerfest og resten av kysten i Finnmark vil oppleve milde temperaturer i dagene fremover.

Foto: Allan Klo

Det har vært mildt i nordlige deler av landet i helgen, som følge av varm luft fra sør. En stor kontrast til temperaturene dagene i forveien, hvor blant annet Karasjok kunne notere seg minusgrader ned mot 30.

– Det er vel et par minusgrader i Øst-Finnmark nå. På kysten har de null grader i dag, noe som gjør at veiene blir ekstra glatte, forteller vakthavende meteorolog Ola Mellem til NRK.

Plussgrader på vidda

Og det blir ikke kaldere i dagene fremover. Meteoroloen har dårlig nytt for de som håper på snøvær og kuldegrader julaften.

– Nei, da blir det nok nedbør i form av sludd og regn for de som bor i Vest-Finnmark.

– Typisk at det kommer akkurat nå i jula?

– Det er et kraftig lavvtrykk som kommer fra sør. Det bringer med seg mildere luft og sterk vind som varmer opp lufta.

Ifølge Mellem er det ikke uvanlig at man i desember i Finnmark kan notere seg varmegrader, men det er ikke ofte at man også på vidda opplever så varme temperaturer. På vidda i Vest-Finnmark i dag var det én plussgad.

I romjula fører lavtrykket med seg mer nedbør, og kommer enten som snø, sludd eller regn avhengig av hvor i fylket du befinner deg.

– Etter julaften blir det økende vind fra sør og temperaturen vil stige på vidda. Der kan det faktisk bli nærmere null grader. Nedbøret kommer nok allikevel som snø.