Måtte sende hjem 300 elever

Grunnskolen i Kautokeino måtte stenge i dag fordi det var for kaldt i klasserommene.

Kautokeino skole
Foto: Oddbjørg Hætta Sara / NRK

– Det er en strømfeil som forårsaker jordkoblingsfeil, noe som gjør at strømmen har vært slått av. Vannet som går i anlegget som gir varme, var ikke varmt nok.

Ca. 300 elever og ansatte er sendt hjem. Skolefritidsordninga er derimot åpen.

Ellen J. Sara Eira

Rektor Ellen J. Sara Eira

Foto: Jenna Rasmus / NRK

– Ikke forsvarlig

– Vi kan ikke ha de her når det er så kaldt. Det er ikke forsvarlig. Det er svært beklagelig at vi må gjøre det, og vi skulle gjerne hatt skole for våre elever alle dager, men når sånt skjer så kan vi ikke gjøre annet enn å beklage, sier rektor Ellen J. Sara Eira.

– Er denne strømfeilen noe som forekommer ofte?

– Nei, det har kanskje forekommet før, men det er ikke en vedvarende feil og med en gang vaktmesterne oppdaget det i morges, så rettet de feilen sånn at varmen begynte å komme tilbake. Vannet har oppnådd bortimot den riktige temperaturen, men det tar en viss tid før klasserommene er varme nok.

Ikke første gang

Det er ikke første gang grunnskolen i Kautokeino har vært stengt fordi det har vært for kaldt i klasserommene. Også for to år siden var skolen stengt allerede i oktober fordi det var for kaldt i klasserommene. Det samme skjedde da det var sprengkulde i februar 2012 og i desember 2009.

Korte nyheter

 • En av disse blir årets same

  Avisa Ávvir har valgt 15 kandidater til prisen «Årets same». Disse er blant annet leder Leif Arne Jåma i Fovsen Njaarke, rapperen Roman Jakovlev, artisten Agnete Saba, filmskaper Suvi West, lederen i kampanjen Romsa dál Tom Høgli og ordføreren i Saarivuoma sameby Per-Anders Nutti. NRK-profilene Elena Junie Paulsen og Anders Boine Verstad er også blant kandidatene.

  Loga sámegillii

  Dán jagi sápmelaš 2021
  Foto: Ávvir
 • Samisk film vant sin 14. filmpris

  Gjert Rognlis film «Life is a two-way dream - Eallin lea guovttesuorat niehku» vant nylig i Kairo i Egypt sin fjortende filmpris. – Filmen vist på 70 filmfestivaler til nå. Det hele startet med verdenspremiere i Finland under Skábmagovat Film Festival. Mottakelsen har vært fantastisk siden da og filmen er vist i store deler av verden, sier Rognli i en pressemelding.

  Life is a two-way dream - Eallin lea guovttesuorat niehku
  Foto: Gjert Rognli / Pressebilde
 • Dollavárri ealáskan Indonesiijas

  Java sullos Indonesiijas báhtarit olbmot baluin dollaváris mii lávvardaga ealáskii. Báikkálaš TV-stášuvdna lea sádden ealligovaid filbmejuvvon giehtatelefovnnain, mas oaidná olbmuid geat vihket eret gudnabalvvas. Semeru dollavárri ealáskii bearjadaga.

  Vulkanutbrudd i Indonesia
  Foto: HANDOUT / AFP