Måtte sende hjem 300 elever

Grunnskolen i Kautokeino måtte stenge i dag fordi det var for kaldt i klasserommene.

Kautokeino skole
Foto: Oddbjørg Hætta Sara / NRK

– Det er en strømfeil som forårsaker jordkoblingsfeil, noe som gjør at strømmen har vært slått av. Vannet som går i anlegget som gir varme, var ikke varmt nok.

Ca. 300 elever og ansatte er sendt hjem. Skolefritidsordninga er derimot åpen.

Ellen J. Sara Eira

Rektor Ellen J. Sara Eira

Foto: Jenna Rasmus / NRK

– Ikke forsvarlig

– Vi kan ikke ha de her når det er så kaldt. Det er ikke forsvarlig. Det er svært beklagelig at vi må gjøre det, og vi skulle gjerne hatt skole for våre elever alle dager, men når sånt skjer så kan vi ikke gjøre annet enn å beklage, sier rektor Ellen J. Sara Eira.

– Er denne strømfeilen noe som forekommer ofte?

– Nei, det har kanskje forekommet før, men det er ikke en vedvarende feil og med en gang vaktmesterne oppdaget det i morges, så rettet de feilen sånn at varmen begynte å komme tilbake. Vannet har oppnådd bortimot den riktige temperaturen, men det tar en viss tid før klasserommene er varme nok.

Ikke første gang

Det er ikke første gang grunnskolen i Kautokeino har vært stengt fordi det har vært for kaldt i klasserommene. Også for to år siden var skolen stengt allerede i oktober fordi det var for kaldt i klasserommene. Det samme skjedde da det var sprengkulde i februar 2012 og i desember 2009.

Korte nyheter

 • Historisk samedokument kom hjem

  Etter 270 år har samenes viktigste dokument, Lappekodisillen, i dag kommet hjem til Sápmi. Dokumentet ble undertegnet i 1751 av Danmark-Norge og Sverige, og har vært avgjørende for å fastsette samers rettigheter. Høyesterett har slått fast at det fortsatt gjelder i dag, og det sikrer blant annet at samer kan flytte reinsdyr over landegrensene.

  Tirsdag deltok kong Harald på en seremoni i Kautokeino hvor dokumentet ble overført fra riksarkivet til Samisk Arkiv.

  Kong Harald er til stede når statssekretær i Kultur- og likestillings departementet Gry Haugsbakken overfører dokumentet Lappekodisillen til avtroppende Sametingspresident Aili Keskitalo og Samisk arkiv på Samisk høyskole i Kautokeino tirsdag kveld.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Dá lea Lappekodisilla

  Sámi arkiivva direktevra Inga Marja Steinfjell muitala ahte lea dovdduidečuohcci doallat Lappekodisilla gieđaid siste. Geahča olles video dá:

  Sámi arkiivva direktevra Inga Marja Steinfjell čájeha Lappekodisilla.
 • Inflensavaksijnav buorren gávnni

  Suohkana dal vaksijnav ieme influensa vuosstáj fálli. Nav aj Hábmera suohkanin ma li tsirgunijn jådon duorastagá rájes. Dasi ij la dárbbo tijmav diŋŋgut. Álmmukvarresvuodainstituhtta aj buorren gávnná vaksijnav giehpesvuolssjema vuosstáj divnajda gudi lij vuorrasabbo gå 65 jage, ja Hábmerin de máhtá dakkár vaksijnav oadtjot sæmmi bále. Suohkana næhttabielen gávna aj gudi bierriji vaksineriduvvat duodden varresvuodabarggijda, ja sij gudi årru sijá siegen gænna lij gænodis dávddasuodje.

  BioNTech-Pfizer vaksine
  Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK