Hopp til innhold

Ren magi skapt av et møte mellom symfoni og joik

«Kruanavaajja – The Green Valley» er en historie om et landskap som nærmest er paradis. Balansen mellom symfoni og vuelie, eller sørsamisk joik, vekker sterke følelser i lytteren.

Marja Mortensson i grønn sørsamisk kofte, ute ved vannet.
Foto: Jørn Kristensen

De siste årene har den sørsamiske artisten Marja Mortensson og arrangør Daniel Herskedal samarbeidet med KORK, eller Kringkastingsorkestret.

Produktet er ren magi av symfoniorkesteret og vulie (joik på sørsamisk), ifølge Urbis musikkjournalister.

Les også: Marjas verk om farmor kan bli internasjonal suksess

Den andre singelen fra prosjektet, «Kruanavaajja – The Green Valley», er av NRK Urbis journalister kåret til Månedens Urbi for August.

Hør «Kruanavaajja – The Green Valley» på Spotify:

Et paradis

For Marja er «Kruanavaajja» noe mystisk og interessant. Det er et landskap som ikke finnes overalt. Det er nesten som en myte, eller et paradis.

– Akkurat den her spesielle landskapsformen, som Kruanavaajja er, og det er jo den her dalen som på en måte har de her dalveggene og har den her ene inngangen, forteller Marja mens hun gestikulerer med hendene.

Hun forklarer videre at man bare kan sitte der å speide inn over dalen, ta den hvilen man trenger og la øynene hvile på flokken.

– Og bovtsh (reinen) var jo beskrevet som utrulig «låemties», eller veldig tam, fra gammelt av. Så det her er beskrevet som et paradis for enhver reingjeter, der man har den her ene inngangen til dalen som har så godt beite, sier Marja.

NRK URBI

Kommer fra bestemors fortellinger

Kruanavaajja er ikke en landskapsform som hun selv har opplevd.

– Det her er jo levende skildringer på mange vis, for det er jo Aahkka Inga som har fortalt, sier Marja.

Singel-coveret til Marja Mortenssons Kruanavaajja - The Green Valley.

PARADIS: Kruanavaajja, den grønne dalen, er et landskap som de fleste skulle ønske de hadde i sitt område. Joiken er en videreformidling av fortellinger Marjas bestemor har fortalt.

Foto: Thomas Barlund

Den eldre generasjonen levde i en helt annen tid, som unge ikke har vært en del av, forteller hun videre. Det er den arven hun ønsker å videreformidle i vuelien.

– Og de her minnene man får gjennom disse muntlige fortellingene, er jo også en slags tolkning jeg har gjort. Og da kom etter hvert denne ideen om låten og vuelien til Kruanavaajja, forteller Marja.

En lang prosess

En slik prosess, der man skal utvikle musikk og joik fra en tanke til et verk med et helt orkester, er ikke bare gjort i en fei.

– Det har jo vært en artig prosess, men en veldig lang prosess, som jeg sikkert har brukt to tre år på, sier Marja.

Daniel Herskedal, Marja Mortensson, Jakop Janssønn og Kringkastingsorkesteret

TRIOEN: Daniel Herskedal, Marja Mortensson og Jakop Janssøn.

Foto: Ellen Agneta Norvang

En prosess som innebærer å få med seg trioen hun jobber med til vanlig, at Herskedal skriver orkester arrangement og det å tørre å spørre Kringkastingsorkestret om de vil være med.

Marja beskriver dette som det største prosjektet hun har vært med på.

– Det at vi får lov til å leke oss med de her orkesterklangene, gjør jo at jeg koser meg fryktelig mye. Både under innspillingene i Store studio og etter hvert når jeg får fremføre det Live på Raasten Rastah, forteller Marja.

Finn den nyeste musikken fra Sápmi på Spotify her:

Fantastisk

På Røros, der den sørsamiske kulturfestivalen Raasten Rastah holdes i begynnelsen av oktober, har de allerede begynt å glede seg.

Produsent i Raasten Rastah, Ida Ljungberg, sier at hun satt med en virkelig god følelse og en tanke da hun hørte «Kruanavaajja – The Green Valley».

– Fantastisk! Hun skal snart komme til oss, humrer Ljungberg.

Produsent for den Sørsamiske festivalen Raasten Rastah, Ida Ljungberg.

GLEDER SEG: På grunn av Koronasituasjonen, har det vært usikkert hvordan Raasten Rastah blir. Men nå er produsent Ida Ljungberg veldig glad og sier at det ser veldig lyst ut.

Foto: Tove Mette Jåma

Hun fortsetter å fortelle at de hadde gruet seg litt til denne festivalen, da det så litt usikkert ut en stund. Men nå ser alt lysere ut med en virkelig mektig konsert.

– Det her er jo det virkelig store som skjer på festivalen. Altså, Marja er jo alltid bra, også er det med en symfoni. Jeg tenker det her bare må bli bra, sier Ljungberg.

Der to verdener møtes

Når symfoni og vuelie møtes, er det to forskjellige krefter som møtes. Marja forteller at orkesterets musikalske tradisjon står veldig sterkt, og det samme gjør vuelie.

– Det blir jo et slags møtepunkt, der jeg har tenkt å invitere orkesteret inn i joikens verden, sier Marja.

Les også: KORK feirer 75: Dette er de største øyeblikkene

Men ikke uten en struktur, forteller hun videre. Når det er så mange involverte, trenger man en tydelig plan og struktur når det her skal spilles inn og fremføres.

– Men jeg håper likevel at lekenheten er til stede i den her komposisjonen det her etter hvert har blitt til, forteller Mortensson.

Marja Mortensson sitt kommende album er spilt inn i Store Studio sammen med Kringkastingsorkesteret.

MEKTIG: Det er lett å drømme seg bort, der man står foran orkesteret og hører alle variasjonene og klangene, sier Marja Mortensson.

Foto: Wenche Marie Hætta / NRK

Når orkesteret møter joik, gir det Marja alltid en mektig følelse. Det er mye lyd når orkesteret først drar i gang. Men samtidig har orkesteret også en skjørhet, mener hun.

– Det å kunne å jobbe med alle variasjoner og klanger, og få stå der å få lytte på det. Da kan man drømme seg litt bort og kanskje glemme hvor man skal inn, til og med. Men, det er jo en utrolig herlig følelse, sier Marja mens hun drar på smilebåndet.

Korte nyheter

  • Arvedálki sáhttá dagahit ahte Norway Cup ferte maŋidit čiekčamiid

    Les på norsk.

    Olu arvi Oslo guovllus dagaha váttisvuođaid Norway Cupii. Vuosttaš čiekčamat mat galget álgit sotnabeaivve, soitet dál maŋiduvvot.

    – Mii čuovvut dárkilit mielde ja fertet árvvoštallat fertejit go čiekčamat maŋiduvvot. Lea dálki mii dál stivre min, dadjá Norway Cup sadjásaš váldočálli Marthe Bøhler NTB:i.

    Jus maŋidit čiekčamiid, de sirdojuvvojit čiekčamat sisa ja ođđa áiggit almmuhuvvojit go leat gárvásat.

    Paráda ja rahpančájálmas lávvordaga lágiduvvo nu go dábálaččat.

  • Offroad Finnmark vurderer ekstra tiltak på grunn av sydenvarme

    I en pressemelding skriver Offroad Finnmark at ledelsen vurderer å sette opp en vannstasjon på toppen av fjellet etter at deltakerne har klatret flere høydemeter fra Alta sentrum.

    – Deltakerne er forberedt på det meste, som mygg, uvær, snø, kulde og at det kan bli veldig varmt. Men en slik temperatur vil nok være utfordrende for mange, sier leder i Offroad Finnmark, Kjetil Johansen, i pressemeldingen.

    Ifølge han vil det derfor bli lagt inn en egen seanse omkring varme og væskeinntak under kveldens ryttermøte.

    – Våre rittledere vil informere om hvordan deltakerne må sikre seg vann underveis i rittet, ved de forskjellige elvene og bekkene som de passerer.

    Offroad Finnmark går av stabelen lørdag.
    Foto: Anders Abrahamsen