Synger og joiker i gang samenes 100-års jubileumsfest

«Jielemen Aavoe» er sørsamisk, og betyr livets glede. Det er også navnet på forestillingen som virkelig sparker den over ukelange samiske feiringen i Trondheim i gang.

Mari Boine / Marja Helena Fjellheim Mortensson / Sofia Jannok

PÅ SCENEN: Mari Boine (f.v.), Marja-Helena Fjellheim Mortensson og Sofia Jannok er blant artistene som opptrer på samenes nasjonaldag i Olavshallen i Trondheim. Sammen har de også med seg Iŋgor Ánte Áilu Gaup og Wimme Saari (ikke avbildet).

Foto: Liv Inger Somby (NRK), NRK Fjernsynet, Sigve Nedredal (NRK)

«I konsertforestillingen «Jielemen aavoe» er det Sápmis stemme anno 2017 som snakker.

Dette er tekster, joik, dans, bilder og musikk om viljen og evnen til å leve, møte utfordringer og gå fremover.

Det er en feiring av livet, av dem som overlevde og samtidig en minnesang for å ære og minnes de som ble borte på veien.»

Slik omtales den kombinerte konsert- og teaterforestillingen som går av stabelen klokken 17:00 i Olavshallen i Trondheim – på samenes nasjonaldag den 6. februar.

Forestillingen varer i 90 minutter.

Sending fra den røde løperen

Forestillingen er produsert av Det Samiske Nasjonalteateret Beaivváš i samarbeid med Det Norske Kringkastingsorkestret (KORK).

NRK vil i samarbeid med den finske kringkasteren YLE og den svenske kringkasteren SVT, sende direkte fra den røde løperen ved Olavshallen i en time før forestillingen begynner.

Her vil programlederne Hanna Nutti og Máret Steinfjell slå av en prat med prominente gjester som passerer på vei inn til forestillingen.

  • Følg sendingen fra klokken 16:00 her:
Olavshallen

Sendes også på fjernsyn

«Jielemen Aavoe» er den del av ukelange samiske jubilearrangementet «Tråante 2017» (se faktaboks).

I tillegg til artistene Mari Boine, Marja Helena Fjellheim Mortensson og Sofia Jannok, opptrer også Iŋgor Ánte Áilu Gaup og Wimme Saari.

Skuespillerne er Bjørn Sundquist, Mary Sarre og Egil Keskitalo.

Bandet består av Frode Fjellheim, Snorre Bjerck, Roger Ludvigsen, Svein Schultz og Det Norske Kringkastingsorkesteret under ledelse av Christian Eggen.

Forestillingen sendes på NRK1 klokken 21.30 samme kveld – mandag 6. februar. Etter at forestillingen er sendt på fjernsyn, kan du se det i opptak her:

Festforestillingen "Jielemen aavoe - Livets glede" er en feiring av samenes nasjonaldag, samtidig som man markerer 100-årsjubileet for det første samiske landsmøtet som ble avholdt i Trondheim februar 1917. Artister, musikere, skuespillere, dansere og kunstnere fra hele Sápmi deltar på scenen. Festforestillingen er produsert av det samiske nasjonalteateret Beaivváš i samarbeid med Kringkastingsorkestret.
  • Se snutt fra øvingen i regi av joiker og komponist Frode Fjellheim:

Vet du hvor den store joikemuskelen er? 😂💪 I dag har vi funnet den, med kyndig hjelp fra Frode Fjellheim! 😃 www.nrk.no/kork/livets-glede---samefolkets-dag-100-ar-1.13276733

Posted by Kringkastingsorkestret (KORK) on Wednesday, February 1, 2017