Månedens Urbi: – Dødt løp i kampen om førsteplass

Da månedens urbi for juli skulle kåres, var det dødt løp mellom Mosjo og Natalie Carrion. Dermed er begge vinnere.

Disse ble månedens Urbi for juli 2020
Foto: Kolbjørn Norvang / NRK

Natalie Carrion (24) er etter hvert blitt et kjent navn blant samiske musikkelskere i Norge. Den svensk-samiske artisten med aner i Karibia er ung, men har allerede opplevd å få gullbilletten i Idol for så å glemme teksten og ryke ut etterpå, vært gatemusikant i Umeå, blitt en etablert artist og vært programleder for SVT.

Natalie Carrion er aktuell med en hyllest til Stockholm.

Natalie Carrion hyller den svenske hovedstaden i sin nye sang «Stockholm»

Foto: Privat

Nå er hun aktuell med sangen «Stockholm», som kom ut i juli. Sangen er en kjærlighetssang til den svenske hovedstaden. Eller rettere sagt, så er det en kjærlighetssang til glansbildet av Stockholm. For i virkeligheten er Stockholm lange bilkøer og dyre leiepriser.

– Men det er lov å drømme. Alt trenger ikke å være realistisk, sier hun.

Det er den verdenen Natalie ønsker å føre lytteren til. Vi har en tendens til å legge mye vekt på det negative. Spesielt nå i Corona tiden uroer vi oss spesielt mye om fremtiden. Da kan det være fint med et lite avbrekk.

– Når jeg tar på øreproppene og setter på musikk, er det som å gå inn i en musikkvideo. Det ønsker jeg at folk skal oppleve de 3 minuttene og noen og førti sekundene sangen varer.

Mosjo

Morten Ailu Hansen (28) har alltid vært glad i god musikk og for ca. ti år siden fikk han muligheten til å spille selv da han selv, broren og noen søskenbarn startet Felgen Orkester.

– Jeg og broren min satt mye i studio og lagde musikk. Mye av det ble bare tull, men jeg elsket å skrive sanger, sier han.

Mosjo på scenen for Felgen Orkester. I bakgrunnen er Rolf Morten Anti Amundsen.

Morten Ailu Hansen er fra før av kjent som en av gutta i Felgen Orkester.

Foto: privat

For ett år siden begynte han for alvor å lage musikk for seg selv, i sitt eget studio. Morten Ailu liker og hører på det meste av musikk, så han slet litt med å velge seg en sjanger. Det praktiske fikk til slutt mye å si.

– Med elektronisk musikk er at jeg ikke er avhengig av en god trommis eller bassist. Jeg kan gjøre alt selv med keyboard og en datamaskin.

Kunne vært samisk

Den andre fordelen med elektronisk musikk, er at man ikke er knyttet til den samme vokalisten i hver sang.

– Jeg kan samarbeide med hvem som helst!

I tillegg til å være DJ, spiller Mosjo også i bandet Felgen Orkester.

Nå prøver Morten Ailu Hansen med egen musikk, under navnet Mosjo.

Foto: privat

Og det er nettopp det som skjedde med sangen «I Need You». Han hadde egentlig skrevet den på samisk, men hadde lyst å prøve seg på en engelsk tekst. Da måtte han finne ut hvem som kunne synge på engelsk. Valget falt på den samiske artisten Hanna Nutti fra Karesuando.

– Jeg har hørt på det hun har laga før og er litt fan av henne. Hun er kjempeflink å synge og har en særegen stemme.

En sang blir til

En annen fordel med elektronisk musikk er at man ikke nødvendigvis trenger å være på samme sted. Mosjo får en del hjelp fra broren Nils Mikael Hætta Hansen, også kjent fra R & GM og Felgen Orkester, som bor i Alta.

- Han var på butikken da jeg spilte av sangen for første gang over telefon. Han gikk rundt der blant folk og fortalte hvilke lyder jeg kan sette inn hvor, sier Mosjo.

Rolf Amundsen og Nils Mikael Hætta Hansen

Nils Mikael Hætta Hansen (t.h) er broren til Mosjo.

Foto: Pressefoto

Da han var ferdig med melodien og hadde sunget inn teksten selv, kunne han sende den til Hanna Nutti så hun kunne skrive den på engelsk. Noen uker senere kom den tilbake med Hannas vokal og alt han trengte å gjøre, var å tilpasse og mikse sangen. Helt uten å møte selve vokalisten.

- Jeg har faktisk aldri møtt henne fysisk. Hun bor jo i Sverige og nå midt i Corona tiden kan vi jo ikke møtes. Vi får jo håpe vi møtes senere engang, da.

NRK URBI logo
Foto: NRK

Månedens Urbi

Natalie Carrions «Stockholm» og Mosjons «I Need You» er begge kåret til månedens Urbi i juli. Etter at de tre jurymedlemmene hadde satt ut sine poeng ble det klart at vi ikke bare hadde den høyeste poengsummen oppnådd hittil, men også at vi hadde to vinnere.

Begge sangene er av så høy kvalitet, at det faktisk ikke gjør noe at de av og til blir sittende fast i hjernen. Sangene er veldig ulike, men samtidig har de mange av de samme kvalitetene. De har melodier som er lette å huske, de fører deg inn i riktig humør for musikken og, ikke minst, begge sangene inneholder stemmene til to av Sápmis mest spennende og unike, unge vokalister.

Hør alle de nyeste utgivelsene fra samiske artister her:

Korte nyheter

 • Nødvendig tillatelse for elektriske ferger

  Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gitt tillatelse til at Kystnett AS bygger ei 66 kilovolts kraftledning fra Ulvsvåg til Bognes i Hamarøy kommune. De har også gitt konsesjon til en ny transformatorstasjon på Bognes. Tillatelsen gjør at Statens vegvesen kan elektrifisere fergene fra Bognes. Les mer i pressemeldingen fra NVE.

  Kaos ved fergeleia Bognes.
  Foto: Helge Westermann
 • Valgt ut tomter til omsorgsboliger

  Styringsgruppen for prosjektet helsehus i Hamarøy har kommet med sine anbefalinger om hvor omsorgsboliger i Hamarøy kommune bør bygges. Det er tidligere vedtatt at det skal bygges ti tomter på Drag og ti tomter på Oppeid. På Oppeid er anbefalingen å rive miniboligene ved sykehjemmet, legekontoret og legevakt. På Drag er anbefalingen å bygge i tilknytning til Dragstunet, på en av de to tomtene ved nedlagte Margits Minne i Drag sentrum, skriver Avisa Nordland. Disse tomtene har også nærhet til legekontor.

  "Margits Minne" i sentrum av Drag.
  Foto: Sander Andersen / NRK
 • Fersk skuespiller har hovedrollen

  Under andre verdenskrig ble store deler av rommene på Quality Hotel Grand Royal i Narvik okkupert av tyskerne. Hotellet har nå laget filmer om det som skjedde på hotellet under krigen. Resepsjonist ved hotellet Ina Emilie Framvik (33) spiller hovedrollen, som bestyrer Petra Gledich. – Det har vært veldig interessant å lære om historien, sier Framvik. Hun har aldri stått på en scene eller pratet i en mikrofon før hun ble skuespiller for første gang gjennom dette filmprosjektet, skriver avisen Fremover.

  Quality Hotel Grand Royal i Narvik.
  Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / NRK