Kystopprøret kommer til Lakselv

Lørdag skal det være markeringer i Lakselv hvor man ønsker å vise misnøye med regjeringas fiskeripolitikk.

Beaska Niillas
Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

– Vi ønsker å vise vår støtte til kystbefolkningen, samtidig som vi vil blåse støvet at Smith-utvalgets innstiling, sier yrkesfisker og sametingsrepresentant Beaska Niillas, en av seks som skal holde appell på torget i Lakselv lørdag formiddag.

Beaska Niillas representerer Norske Samers Riksforbund (NSR) på Sametinget, og holder appell lørdag for NSR.

– Her er det snakk om rettigheter, og siden det er et opprør på gang passer det fint å sette søkelys på Smith-utvalgets innstiling som regjeringen vraket, sier Beaska Niillas.

De øvrige appellantene i Lakselv lørdag er stortingsrepresentant Kirsti Bergstø (SV), Bivdi-leder Torulf Olsen, fisker og Stortings-vara Jonny Ingebrigtsen (SV) og sametingsråd Silje Karine Muotka (NSR) .

Hovedparoler under markeringen er:
-Røkke svindler kysten!
-Fisken tilhører oss som bor her. Både vi som ror og de som arbeider på land!
-Vi blåser støvet av Smith-utvalgets innstilling!

Korte nyheter

 • Kongen vil ikke inn i trommestrid

  Sametinget har sendt krav til danskedronningen om å få beholde en sjelden tromme. Men kong Harald tror ikke hun vil blande seg, og han vil ikke gjøre det selv.

  – Jeg har vel de samme tankene som hun har, tenker jeg, at det blander hun seg ikke borti. Det får spesialistene finne ut av, sier kong Harald.

  Han har denne uken vært på reise i Finnmark og har fått med seg samenes ønske om å få trommen tilbakeført til Sápmi. Det samiske museet i Karasjok, som er en del av museumsstiftelsen RiddoDuottarMusea, ber Danmark om å få beholde trommen. Den ble konfiskert etter trolldomsprosessene i 1692 og sendt fra Sápmi til København. Siden 1979 har den sjeldne samiske trommen vært tilbake igjen på samisk jord, men bare på utlån fram til 1. desember i år.

  Samisk tromme
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Gatnjalat go muitala mo dovdu dál

  Olu dovddut go Guovdageaidnulaš Aili Keskitalo luobai Sámediggepresideanttan.

  Gula maid Keskitalo logai go luobai

  Aili Keskitalo maŋŋimuš beaivi Sámediggepresideanttan.
 • Silje Karine Muotka presideanttan

  Dál Sámedikki plenumačoahkkin válljii ođđa presideantta, Silje Karine Muotka (NSR) válljejuvvui presideantan. Jienastuvvui čoahkkimis, 22 áirasiin ledje mielas ja 17 áirasa ledje vuostá ahte son galgá presideantan. Vuosttekandidáhtat ledje Ronny Wilhelmsen ja Torill Bakken Kåven.– Mun giitán váimmolaččat dan stuora luohttevašvuođas go válljejuvvon presideantan, logai Elle-Rávnná-Eli Silje Karine sárdnestuolus.

  Silje Karine Muotka
  Foto: June Grønnvoll Bjørnback / NRK